Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usunięcie mostka termicznego montując piankę w środek ściany????

blitztrager

Recommended Posts

Witam,

Czy montaż pianki poliuretanowej (w postaci płyt) pod tynk w środku ściany zewnętrznej to dobry pomysł aby wyeliminować mostek termiczny?

Mieszkam w nowym bloku (oddany w 2011) i na ścianie w rogu pojawiło się zawilgocenie a potem grzyb. Dość szybko namierzyłem mostek termiczny - temperatura w jednym punkcie wynosiła 5-10 stopni przy temp. pokojowej 21 stopni. Punkt ten (mostek) jest oddalony o około 30cm od rozgrzanego do czerwoności kaloryfera :/

Fachowiec upiera się aby skuć tynk do styropianu, wyskrobać kawałek styropianu, wstawić płytę pianki i zatynkować. Pianka ma podobno dwa razy lepsze właściwości niż styropian.

Pytania:

Czy władowanie izolacji o lepszych parametrach w środek ściany

1) Czy to jest dobry i skuteczny pomysł na zlikwidowanie mostka termicznego?

2) nie spowoduje przesunięcia 'punktu temperatury zero' z zewnątrz do środka ściany co spowoduje pojawienie się przemarzania po bokach pianki i np. wykraplanie się wilgoći w środku ściany?

3) spowoduje inne negatywne konswekwencje których nie wymieniłem?

Z tego co wiem izolacje buduje się wg. zasady, że na zewnątrz są materiały o najmniejszym współczynniku

przewodzenia ciepła materiału czyli np. styropian, cegła, tynk itd.

Przykładowo na początku była propozycja abym sobie zamontował styropian w ŚRODKU POKOJU NA ŚCIANIE na co się niezgodziłem bo słyszałem, że owszem będzie cieplej ale będzie gromadziła się wilgoć na styku ściana/styropian co może spowodować jeszcze większe zagrzybienie.

Bardzo proszę o pomoc. Za dobrą pomoc oferuję dobre słowo i piwko - ewentualne szczegóły na priv:)

Zdjęcia rogu:

http://i12.photobucket.com/albums/a217/blitztrager/PICT1372-1.jpg

http://i12.photobucket.com/albums/a217/blitztrager/PICT1478.jpg

Edytowane przez blitztrager

niech poprawią izolację od zewnątrz.

Kiedyś , kiedyś (za czasów komuny :)..stosowano od wewnątrz płyty pilśniowe miekkie..chodzi o to że jeżeli ocieplasz od środka to musi być materiał przepuszczający parę wodną.

Teraz wiesz..są goofle glas i inne takie :), to wstaw czujnik temperatury pod tynkiem i siatkę grzewczą ..jak temperatura spadnie fo 5 stopni to niech się włacza siatka, pewnie stracisz na tym kilka złote na rok.

Mhm, potwierdzasz moje obawy "że nie ociepla się od wewnątrz".

Czy w takim przypadku ocieplenia w środku ściany będzie miało miejsce:

2) nie spowoduje przesunięcia 'punktu temperatury zero' z zewnątrz do środka ściany co spowoduje pojawienie się przemarzania po bokach pianki i np. wykraplanie się wilgoći w środku ściany?

Sprawdziłem "goofle glas" ale nie znalazłem ńiczego takiego o takiej nazwie i mającego coś wpsólnego z izolacją a google glas to okulary.

Co miałeś na myśli?

Siatka grzewcza wydaję się najprostrzym rozwiązaniem ale czy rzeczywiście tylko kilka złotych na rok skoro przez kilka miesięcy temperatura w kącie nie przekracza 10 stopni w zimie?

Jak narazie na piwko najbardziej załuguje Andzej733 :). Czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć fachowo w tym temacie?

Witam,

Dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z inspektorem budowlanym sprowadzonym przez spóldzielnię. Wg. niej dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie tej pianki ale chce zrobić jeszcze wizję lokalną.

Rozmawiałem także z firmą od ekspertyz budowlanych. Wstępnie potwierdził moje obawy, że to może być zły pomysł ale będzie potrzebował zobaczyć na planach z czego i jakiej grubości są zrobione ściany aby się wypowiedzieć. Jutro będę miał więcej informacji.

W pierwszym poście zamieściłem zdjęcia jak to fajnie u mnie wyglądają skutki mostka.