blitztrager 11.05.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Witam, Czy montaż pianki poliuretanowej (w postaci płyt) pod tynk w środku ściany zewnętrznej to dobry pomysł aby wyeliminować mostek termiczny? Mieszkam w nowym bloku (oddany w 2011) i na ścianie w rogu pojawiło się zawilgocenie a potem grzyb. Dość szybko namierzyłem mostek termiczny - temperatura w jednym punkcie wynosiła 5-10 stopni przy temp. pokojowej 21 stopni. Punkt ten (mostek) jest oddalony o około 30cm od rozgrzanego do czerwoności kaloryfera :/ Fachowiec upiera się aby skuć tynk do styropianu, wyskrobać kawałek styropianu, wstawić płytę pianki i zatynkować. Pianka ma podobno dwa razy lepsze właściwości niż styropian. Pytania:Czy władowanie izolacji o lepszych parametrach w środek ściany1) Czy to jest dobry i skuteczny pomysł na zlikwidowanie mostka termicznego?2) nie spowoduje przesunięcia 'punktu temperatury zero' z zewnątrz do środka ściany co spowoduje pojawienie się przemarzania po bokach pianki i np. wykraplanie się wilgoći w środku ściany?3) spowoduje inne negatywne konswekwencje których nie wymieniłem? Z tego co wiem izolacje buduje się wg. zasady, że na zewnątrz są materiały o najmniejszym współczynnikuprzewodzenia ciepła materiału czyli np. styropian, cegła, tynk itd. Przykładowo na początku była propozycja abym sobie zamontował styropian w ŚRODKU POKOJU NA ŚCIANIE na co się niezgodziłem bo słyszałem, że owszem będzie cieplej ale będzie gromadziła się wilgoć na styku ściana/styropian co może spowodować jeszcze większe zagrzybienie. Bardzo proszę o pomoc. Za dobrą pomoc oferuję dobre słowo i piwko - ewentualne szczegóły na priv:) Zdjęcia rogu:http://i12.photobucket.com/albums/a217/blitztrager/PICT1372-1.jpg http://i12.photobucket.com/albums/a217/blitztrager/PICT1478.jpg Edytowane 13 Maja 2013 przez blitztrager Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.05.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 niech poprawią izolację od zewnątrz. Kiedyś , kiedyś (za czasów komuny ..stosowano od wewnątrz płyty pilśniowe miekkie..chodzi o to że jeżeli ocieplasz od środka to musi być materiał przepuszczający parę wodną. Teraz wiesz..są goofle glas i inne takie , to wstaw czujnik temperatury pod tynkiem i siatkę grzewczą ..jak temperatura spadnie fo 5 stopni to niech się włacza siatka, pewnie stracisz na tym kilka złote na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitztrager 11.05.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Mhm, potwierdzasz moje obawy "że nie ociepla się od wewnątrz". Czy w takim przypadku ocieplenia w środku ściany będzie miało miejsce: 2) nie spowoduje przesunięcia 'punktu temperatury zero' z zewnątrz do środka ściany co spowoduje pojawienie się przemarzania po bokach pianki i np. wykraplanie się wilgoći w środku ściany? Sprawdziłem "goofle glas" ale nie znalazłem ńiczego takiego o takiej nazwie i mającego coś wpsólnego z izolacją a google glas to okulary. Co miałeś na myśli? Siatka grzewcza wydaję się najprostrzym rozwiązaniem ale czy rzeczywiście tylko kilka złotych na rok skoro przez kilka miesięcy temperatura w kącie nie przekracza 10 stopni w zimie? Jak narazie na piwko najbardziej załuguje Andzej733 . Czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć fachowo w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitztrager 13.05.2013 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam, Dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z inspektorem budowlanym sprowadzonym przez spóldzielnię. Wg. niej dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie tej pianki ale chce zrobić jeszcze wizję lokalną. Rozmawiałem także z firmą od ekspertyz budowlanych. Wstępnie potwierdził moje obawy, że to może być zły pomysł ale będzie potrzebował zobaczyć na planach z czego i jakiej grubości są zrobione ściany aby się wypowiedzieć. Jutro będę miał więcej informacji. W pierwszym poście zamieściłem zdjęcia jak to fajnie u mnie wyglądają skutki mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts