Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie ściany trójwarstwowej czy ocieplenie?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Ponieważ kończę powoli prace wykończeniowe w moim domu zacząłem się zastanawiać co zrobić ze ścianami zewnętrznymi. Problem polega na tym że mam ściany trójwarstwowe- pustak 24cm, wełna ok 5cm i pół pustaka 12cm. Nie budowałem tego domu więc nie ma pewności co do grubości wełny i jakości jej położenia. Przez kilka lat dom był już zamieszkany ale nie było zrobionej elewacji. Miesiąc temu fachowiec ocieplający poddasze stwierdził że wełna jest przemoczona i należy zrobić kratki wentylacyjne na dole i na górze ścian tak żeby była cyrkulacja powietrza i żeby wełna wyschła.

Mam do Was pytanie czy warto takie ściany docieplać styropianem czy po prostu położyć tynk cementowo-wapienny? Koszt ocieplenia z użyciem 10cm styropianu to ok 50 tys zl. Przypuszczam ze za tynk cementowo-wapienny zapłacę 10 tys zl. W okresie zimowym rachunki za gaz wliczając gotowanie i ogrzewanie wody wynoszą średnio 1 tys zl. Obawiam się że przy takich nakładach na elewacje inwestycja ta zwróci się za 30 lat......

Poradźcie proszę co robić :) pozdrawiam

Witam,

Mam do ocieplenia w sumie ok 400m2 scian, dlatego zastanawiam sie nad celowoscia kladzenia styropianu. Na dobra sprawe nawet nie wiem jakiej jakosci i jakiego producenta mam welne w scianie. Czy myslicie ze dzieki kratkom wentylacyjnym ta welna ma szanse wyschnac?

no to na szybko wyliczenie:

aktualnie: 0.3843 W/m2

Pustak ceramiczny 25cm na zaprawie zwyklej

welna 5cm (0,040)

pustka powietrzna 3cm

Pustak ceramiczny 11,5 na zaprawie zwyklej

Po dolozeniu 10cm styropianu 0,040: 0.196 W/m2

Po dolozeniu 15cm styropianu 0,040: 0.157 W/m2

Uwzgledniajac koszty ogrzewania i straty ciepla przegrody mozna dalej juz policzyc czas zwrotu z inwestycji

Czy welna ma szanse wyschnac? obawiam sie ze ona juz tam pieknie zaplesniala w srodku i wyglada to koszmarnie.

dziekuje za tak szybka odpowiedz i wyliczenia:)

Nie jestem do konca pewien czy ja mam zastosowane pustaki ceramiczne- u mnie sa chyba bloczki gazobetonu, takie biale.

Co do welny to pewnie splesniala od wilgoci, tyle ze zastanawiam sie co z tym zrobic? Skoro jest miedzy pustakami to pewnie wyjac sie tego nie da. Z kolei obawiam sie o wilgoc ktora pozostalaby w scianie po polozeniu styropianu. Czy na takie sciany mozna w ogole klasc ocieplenie czy powinno sie polozyc zwykly tynk?Jak rozwiazac ten problem? Co byscie zrobili na moim miejscu?Nie chce wydac 50 tys z bloto skoro okazaloby sie ze miesiecznie zaoszczedze w okresie grzewczym 100zl.....

ale to sie da policzyc ile zaoszczedzisz miesiecznie na ogrzewaniu.

Projekt budynku jest potrezbny, informacje o aktualnym stanie, sposob ogrzewania i koszt uzyskania energii cieplnej i mozna to wyliczyc idealnie.

Wentylacje tej welny mozna zapewnic nawet przy stosowaniu docieplenia poprzez kratki wentylacyjne

.

Projekt budynku jest potrezbny

wlasnie z tym moze byc maly problem bo dom byl troszke inaczej zbudowany niz na pierwotnym projekcie.Jest troche wyzszy.

dom jest ogrzewany gazem i dodatkowo mamy kominek z rozprowadzeniem cieplego powietrza.Ogrzewamy 2 z 3 kondygnacji, ok 170m2.

sredni miesieczny koszt gazu (ogrzewanie,gotowanie,ciepla woda) w okresie grzewczym to 1000zl. W lecie gotowanie i ciepla woda ok 300zl.