johnlock 11.05.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Witam serdecznie. Ponieważ kończę powoli prace wykończeniowe w moim domu zacząłem się zastanawiać co zrobić ze ścianami zewnętrznymi. Problem polega na tym że mam ściany trójwarstwowe- pustak 24cm, wełna ok 5cm i pół pustaka 12cm. Nie budowałem tego domu więc nie ma pewności co do grubości wełny i jakości jej położenia. Przez kilka lat dom był już zamieszkany ale nie było zrobionej elewacji. Miesiąc temu fachowiec ocieplający poddasze stwierdził że wełna jest przemoczona i należy zrobić kratki wentylacyjne na dole i na górze ścian tak żeby była cyrkulacja powietrza i żeby wełna wyschła. Mam do Was pytanie czy warto takie ściany docieplać styropianem czy po prostu położyć tynk cementowo-wapienny? Koszt ocieplenia z użyciem 10cm styropianu to ok 50 tys zl. Przypuszczam ze za tynk cementowo-wapienny zapłacę 10 tys zl. W okresie zimowym rachunki za gaz wliczając gotowanie i ogrzewanie wody wynoszą średnio 1 tys zl. Obawiam się że przy takich nakładach na elewacje inwestycja ta zwróci się za 30 lat...... Poradźcie proszę co robić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 wrzuc sobie w jakis kalkulator na stronie chociazby termoorganiki, albo austrothermu.Jakiej wilekosci jest to elewacja ze 50k docieplenie Cie wyniesie? 400-500m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnlock 12.05.2013 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam, Mam do ocieplenia w sumie ok 400m2 scian, dlatego zastanawiam sie nad celowoscia kladzenia styropianu. Na dobra sprawe nawet nie wiem jakiej jakosci i jakiego producenta mam welne w scianie. Czy myslicie ze dzieki kratkom wentylacyjnym ta welna ma szanse wyschnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 no to na szybko wyliczenie:aktualnie: 0.3843 W/m2Pustak ceramiczny 25cm na zaprawie zwyklejwelna 5cm (0,040) pustka powietrzna 3cmPustak ceramiczny 11,5 na zaprawie zwyklej Po dolozeniu 10cm styropianu 0,040: 0.196 W/m2Po dolozeniu 15cm styropianu 0,040: 0.157 W/m2Uwzgledniajac koszty ogrzewania i straty ciepla przegrody mozna dalej juz policzyc czas zwrotu z inwestycji Czy welna ma szanse wyschnac? obawiam sie ze ona juz tam pieknie zaplesniala w srodku i wyglada to koszmarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnlock 12.05.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 dziekuje za tak szybka odpowiedz i wyliczenia:) Nie jestem do konca pewien czy ja mam zastosowane pustaki ceramiczne- u mnie sa chyba bloczki gazobetonu, takie biale. Co do welny to pewnie splesniala od wilgoci, tyle ze zastanawiam sie co z tym zrobic? Skoro jest miedzy pustakami to pewnie wyjac sie tego nie da. Z kolei obawiam sie o wilgoc ktora pozostalaby w scianie po polozeniu styropianu. Czy na takie sciany mozna w ogole klasc ocieplenie czy powinno sie polozyc zwykly tynk?Jak rozwiazac ten problem? Co byscie zrobili na moim miejscu?Nie chce wydac 50 tys z bloto skoro okazaloby sie ze miesiecznie zaoszczedze w okresie grzewczym 100zl..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 ale to sie da policzyc ile zaoszczedzisz miesiecznie na ogrzewaniu. Projekt budynku jest potrezbny, informacje o aktualnym stanie, sposob ogrzewania i koszt uzyskania energii cieplnej i mozna to wyliczyc idealnie.Wentylacje tej welny mozna zapewnic nawet przy stosowaniu docieplenia poprzez kratki wentylacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnlock 12.05.2013 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 . Projekt budynku jest potrezbny wlasnie z tym moze byc maly problem bo dom byl troszke inaczej zbudowany niz na pierwotnym projekcie.Jest troche wyzszy. dom jest ogrzewany gazem i dodatkowo mamy kominek z rozprowadzeniem cieplego powietrza.Ogrzewamy 2 z 3 kondygnacji, ok 170m2. sredni miesieczny koszt gazu (ogrzewanie,gotowanie,ciepla woda) w okresie grzewczym to 1000zl. W lecie gotowanie i ciepla woda ok 300zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts