Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz do C.O - kilka pytań

zip20

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje rozdzielacz do centralnego ogrzewania. Rozdzielacz ma obsłużyć 6 obwodów grzejników i 2 obwody podłogówki w sumie 8 obwodów.

Z tego co czytałem aby podłogówka się nie przegrzewała potrzebuje na powrocie zawory RTL w sumie 2.

Ogrzewanie podłogowe będzie w łazience i w kuchni - jako dodatkowe.

Czy taki rozdzielacz będzie dobry ?

http://allegro.pl/rozdzielacz-8-szafka-zaworki-zlaczki-pex-odpowie-i3225178104.html

I do tego kompletu dwa zawory RTL

Z tego co czytałes to nic nie rozumiałeś ..., no może 10%

Pierwszy do doopy, drugi w porządku, ale jak zasilasz z węgla to lepiej daj te RTL-e

Jezuu, co za bieda :bash:

Ja bym to zrobił na podobnym co dałeś w drugim poście z tym że ten ze zdjęcia to jest na 4 obwody. 4 wejścia (czerwone) i 4 wyjścia (niebieskie).

Jeżeli będzie miał tyle wejść i wyjść co w pierwszym linku to ok.

Do regulacji temp. i przepływu lepiej założyć od razu z rotametrami, wygodniej ustawić przepływy, wygodniejszy.

U siebie mam 8 obwodów podłogówki, zdjęcie pokazywałem tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5686744#post5686744

Rozumiem że te zawory RTL wtedy nie potrzebne? przypominam 6 Grzejników i 2 pętle do podłogówki.
Jeżeli nie chcesz sterowania poprzez dwa sterowniki i dwie pompy czyli dwie niezależne temp. to tak.

W sumie to nie wiem co tam kombinujesz, czy to jest wymiana całej instalacji CO? Jaki tam wstawiasz kocioł i ile m2 tam ogrzewasz. Czym to będzie sterowane?

Nowa instalacja, podłogówka ma działać pomocniczo wiec nie chce pakować się w dodatkowe koszty.

Rozumiem ze te regulatory na listwie działają jak te RTL ?

Rotametrem regulujesz przepływ wody przez pętlę, jak za zimno to puszczasz więcej a jak za gorąco to mniej. Raz dobrze ustawione spełnia swoją rolę. Jedno mnie tylko zastanawia. Do podłogi wpuszczasz wodę o temp tak do 40-45*C bo wyższa to szkodliwe dla tego co po niej chodzi. Na grzejniki jest potrzeba wpuszczenia temp. wyższej lub bardzo przewymiarować grzejnik. Co i jak tu zadziałasz?

Zawór RTL wpuszcza lub wypuszcza temp. zadaną

Ja u siebie przed pompą mam zawór 3D widoczny na zdjęciu i na nim ustawiona jest tka temp jaka jest potrzebna.

U ciebie jest z tym kłopot że jedno potrzebuje wysoko a drugie nisko w temp.

Zastanawia mnie jedno ten droższy rozdzielacz posiada Zawory termoregulacyjne czy to nie to samo co te zawory RTL- ? moze one są zbędne przy tym rozdzielaczu ?

http://allegro.pl/rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego-8-obwodow-i3222886565.html

Tak biegły to nie jestem aby powiedzieć które to są te zawory. Ja ten rozdzielacz widzę (na zdjęciu) na 4 pętle a nie na 8.

Mogę się na tym za mało znać, niech wypowiedzą się inni.

Zastanawia mnie jedno ten droższy rozdzielacz posiada Zawory termoregulacyjne czy to nie to samo co te zawory RTL- ? moze one są zbędne przy tym rozdzielaczu ?

http://allegro.pl/rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego-8-obwodow-i3222886565.html

Dziwna ta aukcja, na zdjęciu 4 pętle, w tytule 8, a pod zdjęciem w treści aukcji jest napisane, że taki sam - 9 obwodów ;)

Z kolei dalej jest napisane, że w komplecie jest 16 złączek pex. To chyba na 8 pętli jest.

Tam nie ma zaworów termoregulacyjnych tylko wkładki, pod głowice - siłowniki elektryczne co w połączeniu z odpowiednimi sterownikami zamykają lub otwierają obwody. Z zaworami rtl nie ma to nic wspólnego.

Możesz zastosować ten pierwszy rozdzielacz ale lepiej zamiast wkręcać rtl-e w belkę zastosuj moduły kasetowe z głowicą rtl zakuwając je w ścianach pomieszczeń z podłogówką.

Układ wykonaj tak jak na schemacie którym załączyłeś z zaworem mieszającym (oczywiście brak tam podłączenia naczynia wzb. ale nie o tym mowa) zabezpieczysz w ten sposób układ aby nie przekraczał 50 st. C