czarn-y 12.05.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Będę stawiał komin systemowy Schiedel Rondo Plus 20 +W w garażu, komin ten jest przeznaczony dla odprowadzenia spalin z kominka, znajdującego się w salonie po drugiej stronie ściany. Jak powinno wyglądać dobrze zrobione przejście przez ścianę nośną z porothermu 25?? Mam zamiar stawiać ten komin wraz ze ścianą i na wysokości trójnika zostawić otwór w ścianie i zrobić małe nadproże. Czy mój pomysł jest dobry, czy wykonać to inaczej? Czy mogę mieć później problem z podłączeniem się do trójnika komina?? Trójnik jaki zastosuje to 90 stopni. Czy pozostałą wolną przestrzeń w przejściu przez ścianę zaizolować wełną czy zostawić pustą?? Zaznaczam, że komin będzie dostawiony do ściany nośnej, a nie w nią wpuszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.05.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A gdzie planujesz wyczystkę Bo chyba nie w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 12.05.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 a dlaczego nie?? tak mam w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.05.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Bo to niefajne zestawienie - garaż i samochód nafaszerowane olejami i paliwem, a obok - wyczystka, która wg tutejszych speców (gdy nie jest wykonana z ceramiki), może "zionąć" ogniem i spowodować sfajczenie wszystkiego, co palne. Niech zresztą wypowiedzą się na ten temat w/w spece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 13.05.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 ale się uśmiałem. Tak na poważnie, proszę o odpowiedzi na postawione pytania, a nie pisanie o byle czym. Szkoda zaśmiecać forum takimi rewelacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.05.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Ja mam u siebie sprawdzone takie rozwiązanie (trójnik ceramiczny 45 st.przez ścianę z porothermu 25). Skoro jednak taki z ciebie "wesołek", że karcisz mnie za przestrogi, to niech ci inni dalej podpowiadają Edytowane 14 Maja 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ja mam u siebie sprawdzone takie rozwiązanie (trójnik ceramiczny 45 st.przez ścianę z porothermu 25). Skoro jednak taki z ciebie "wesołek", że karcisz mnie za przestrogi, to niech ci inni dalej podpowiadają Okazuje się, że są ludzie którzy potrafią się z własnej głupoty śmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Przecie "projektant" mu w projekcie tak nabazgrolił, więc to już jest niepodważalne i "święte" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 16.05.2013 03:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Rozumie, że Waszym zdaniem dla wyczystki trzeba wybudować przeciwatomowy schron. Tak jak napisałem, będzie to komin systemowy schiedla, czyli wyczystka będzie ceramiczna. Komin przeznaczony wyłącznie do kominka, w którym pali się drewnem, więc znikoma ilość sadzy wraz z systematycznym czysczeniem komina nie grozi żadną apokalipsą. Ten projektant, który nabazgrolił projekt, ponosi pełną odpowiedzialność za wykonanie swojej pracy, więc podejrzewam, że wszystko jest zgodne z przepisami. Tak, dla mnie to jest święte, w porównaniu z rewelacjami jakie opisujesz JTD. Tu jest jeden z wielu przykładów takiego umiejscowienia wyczystki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56305-Wej%C5%9Bcie-z-kominka-do-komina-gdzie-wyczystka&p=1130269&viewfull=1#post1130269 . Dalszej dyskusji na jej temat nie podejmuję, bo nie jest to związane z tematem mojego problemu. Widzę, że niektórzy piszą tylko po to by posty nabijać i wyróżniać się dopiskiem ELITA FORUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.05.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Wklejony link nie stanowi dowodu na to, ze wyczystka w garażu jest super pomysłem. Jasne, ze może tam być. Powinna jednak być tam przedmiotem większej troski z powodów o których wspomniano wyżej. Jak zmienisz nastawienie do tego forum, napiszemy Ci więcej. Będziesz mógł podzielić się ta wiedzą z projektantem. Co do pytania o nadproże i przejście przyłącza przez ścianę. Zrób zgodnie z projektem. Świętość trzeba uszanować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts