Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę stawiał komin systemowy Schiedel Rondo Plus 20 +W w garażu, komin ten jest przeznaczony dla odprowadzenia spalin z kominka, znajdującego się w salonie po drugiej stronie ściany. Jak powinno wyglądać dobrze zrobione przejście przez ścianę nośną z porothermu 25?? Mam zamiar stawiać ten komin wraz ze ścianą i na wysokości trójnika zostawić otwór w ścianie i zrobić małe nadproże. Czy mój pomysł jest dobry, czy wykonać to inaczej? Czy mogę mieć później problem z podłączeniem się do trójnika komina?? Trójnik jaki zastosuje to 90 stopni. Czy pozostałą wolną przestrzeń w przejściu przez ścianę zaizolować wełną czy zostawić pustą?? Zaznaczam, że komin będzie dostawiony do ściany nośnej, a nie w nią wpuszczony.

komin.jpg

https://forum.murator.pl/topic/179176-schiedel-pod%C5%82%C4%85czenie-kominka-do-komina-za-%C5%9Bcian%C4%85/

Gość Konto usunięte_12*

Bo to niefajne zestawienie - garaż i samochód nafaszerowane olejami i paliwem, a obok - wyczystka, która wg tutejszych speców (gdy nie jest wykonana z ceramiki), może "zionąć" ogniem i spowodować sfajczenie wszystkiego, co palne.

Niech zresztą wypowiedzą się na ten temat w/w spece :D

Gość Konto usunięte_12*

Ja mam u siebie sprawdzone takie rozwiązanie (trójnik ceramiczny 45 st.przez ścianę z porothermu 25).

Skoro jednak taki z ciebie "wesołek", że karcisz mnie za przestrogi, to niech ci inni dalej podpowiadają :p

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Ja mam u siebie sprawdzone takie rozwiązanie (trójnik ceramiczny 45 st.przez ścianę z porothermu 25).

Skoro jednak taki z ciebie "wesołek", że karcisz mnie za przestrogi, to niech ci inni dalej podpowiadają :p

Okazuje się, że są ludzie którzy potrafią się z własnej głupoty śmiać. ;)

Rozumie, że Waszym zdaniem dla wyczystki trzeba wybudować przeciwatomowy schron. Tak jak napisałem, będzie to komin systemowy schiedla, czyli wyczystka będzie ceramiczna. Komin przeznaczony wyłącznie do kominka, w którym pali się drewnem, więc znikoma ilość sadzy wraz z systematycznym czysczeniem komina nie grozi żadną apokalipsą. Ten projektant, który nabazgrolił projekt, ponosi pełną odpowiedzialność za wykonanie swojej pracy, więc podejrzewam, że wszystko jest zgodne z przepisami. Tak, dla mnie to jest święte, w porównaniu z rewelacjami jakie opisujesz JTD. Tu jest jeden z wielu przykładów takiego umiejscowienia wyczystki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56305-Wej%C5%9Bcie-z-kominka-do-komina-gdzie-wyczystka&p=1130269&viewfull=1#post1130269 . Dalszej dyskusji na jej temat nie podejmuję, bo nie jest to związane z tematem mojego problemu. Widzę, że niektórzy piszą tylko po to by posty nabijać i wyróżniać się dopiskiem ELITA FORUM.

Wklejony link nie stanowi dowodu na to, ze wyczystka w garażu jest super pomysłem. Jasne, ze może tam być. Powinna jednak być tam przedmiotem większej troski z powodów o których wspomniano wyżej. Jak zmienisz nastawienie do tego forum, napiszemy Ci więcej. Będziesz mógł podzielić się ta wiedzą z projektantem.

Co do pytania o nadproże i przejście przyłącza przez ścianę. Zrób zgodnie z projektem. Świętość trzeba uszanować...