kwachuGSE 12.05.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam.Chciałbym uzyskac pomoc w pewnej sprawie, licze na Wasza pomoc.Chodzi o dom z kamienia, stare budownictwo , sciany są z kamienia. 2 lata temu została połozona gładz gipsowa.Wiem ze nie byl to najlepszy pomysl ale tak doradzil nam fachowiec;/ I od tamtej pory wyszedl starszny grzyb, odpada gladz razem z farbą. Co teraz zrobic zeby pozbyc sie tego grzyba?Czekam na szybką odpowiedz bo nie da sie juz przebywac w kuchni i pokojach bo strasznie smierdzi.Wszystkie inne sposoby zawiodły.Licze sie z tym ze trzeba bedie zrobic generalny remont ale doradzcie co dac na sciany i sufit aby tego uniknac.Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 12.05.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Za mało danych. To jest parter, piętro? Na ścianach zewnętrznych? Jak wykończone są ściany od zewnątrz? Coś czuje tu problem z wentylacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.05.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dokładnie, zwyczajny kłopot z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwachuGSE 12.05.2013 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Za mało danych. To jest parter, piętro? Na ścianach zewnętrznych? Jak wykończone są ściany od zewnątrz? Coś czuje tu problem z wentylacją...[/QUOT jest to pierwsze pietro.Grzyb jest wewnatrz domu.Sciany na zewnatrz nie sa ocieplone i jest sam tynk, jest to dom z kamienia , ktory ma ok 80 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 12.05.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Zadbaj o prawidłową wentylację, rozszczelnij okna (mikronawiewniki etc.) a to co masz w środku skuj do gołego, neutralizuj np. Renogalem i nie stosuj w pierwszym okresie po remoncie farb nieoddychających (olejne, lateksowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 24.05.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zadbaj o prawidłową wentylację, rozszczelnij okna (mikronawiewniki etc.) a to co masz w środku skuj do gołego, neutralizuj np. Renogalem i nie stosuj w pierwszym okresie po remoncie farb nieoddychających (olejne, lateksowe). Najpierw spryskaj grzybka a potem go kuj. Jak zrobisz odwrotnie to go wszędzie rozsiejesz. Na ulotce z preparatu do grzyba nie może pisać "nie zawiera chloru". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 24.05.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Witam,stare budownictwo?problem z wilgocią gdzie się pojawił ten problem ,nad posadzką ,na ścianie,jest sposób na to ,ja jestem akurat w żywcu i już mam ten temat rozwiązany poprostu coś zrobiłem i po temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 24.05.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 nie uważasz,że trzeba znaleść przynę zawilgocenia ,a potem doradzić w sprawie wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 25.05.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Nie przyszło ci do głowy, że przyczyną zawilgocenia jest właśnie zła/brak wentylacji? Ciężko o inną przyczynę w pomieszczeniu na piętrze, chyba, że na głowę leje mu się deszczówka. W starym budownictwie w większości przypadków są to problemy z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.05.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) rojan-58 jest w zywcu, zostalo mu iniektu... juz by cos powiercil i zapodal tam swoj Izomur Tak sobie mysle ze w filmie "Nic Smiesznego" byla taka scena jak Pazura wsiada do windy ze swoim sasiadem i ten sie ekscytuje wierceniem, i ze beda jego znajomi. Tak mi sie skojarzylo ze Ci znajomi to na 100% rojan-58 Edytowane 25 Maja 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 27.05.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) a nie przyszło ci do głowy że stare domy które mają 60 70 lub więcej lat to albo izolacja była lub wcele nie było ? a papa po tylu latach jest zmruszała i izolacja nie trzyma wiadomo jężeli się odtworzy izolację poziomą to jednoznacznie wentylacja musi też być,jeśli budynek nie posiada izolacji poziomej to nawet wentylacja nie pomoże bo wody gruntowe są podwyższone i będzie kapilarne podciąganie po ścianie ,jak gąbka,nawet osuszacze wstawimy ,to cały czas będziemy musieli mieć je podłączone i co jezioro można wyciągnąc tak pzdr. Edytowane 27 Maja 2013 przez rojan-58 wymiana opini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.05.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 przyszlo rojan, przyszlo Nie mniej jednak wystarczy najpierw zapewnic wentylacje w okresie letnim chociazby pozostawiajac uchylone okna, niech sie wilgotnosc wyrowna. Sciany maja szanse wyschnac, moze wcale nie trzeba leciec z wiertarka i iniekowac a zapewnic odpowiedni poziom wymiany gazowej. A moze mu sie przewody wentylacjne zapchaly i np gniazdo z nich trzeba usunac? Mniej inwazyjna metoda... Poza tym zdjecia by sie przydaly, bo jak ten grzyb jest "wszedzie" to co? oznacza to, ze wszedzie izolacja pozioma cudownie puscila? Polozyl gladz... moze wymienil okna i ma zbyt szczelnie? moze wlasnie akurat zbieglo sie to ze zmniejszeniem srednicy przewodow wentylacyjnych bo kratki powymienial? Nie zawsze grzyb na scianie oznacza ze trzeba wpadac z iniektami. Przyczyny.... a nie skutki eliminowac trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 27.05.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dom z kamienia i podciąganie kapilarne na wysokość pięter. Ten Izomur chyba jest na spirytusie i trzeba uważać na... opary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.05.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ooo a tego to zupelnie nie zauwazylem ze to 1 pietro i dom z kamienia... rojan... no comments heh... no tak...17lat na oparach spirytusu i z wiertarka w reku.... to sie moze lekko zakrzywic wizja swiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thom-bi 04.06.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 mam ten sam problem, po każdej powodzi mam mokre ściany a efekcie grzyby.Radze sobie z tym tak, 2-3 tygodnie wyłapywanie wilgoci a jak ściany są suche to pryskam spirytusem i do następnej powodzi mam spokój:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 04.06.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Czyli jednak grzyba spirytusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thom-bi 05.06.2013 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 niema nic lepszego jak spirytus w starym domu, mój ma ponad 200 lat wiec fundamenty są już na 100 % bez izolacji.Na pierwszym zdjęciu widać że firma osuszała mi te ściany ale to nic nie dało, kasa wyrzucona w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 05.06.2013 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Sam spirytus o czym wy mówicie? thom-bi czym ci osuszała ,albo jaką metodą ? bo ja miałem podobny przypadek,ktoś wykonał inną metodą potem wybrano jednak skuteczniejszą tą co ja używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 05.06.2013 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 spirytus to sobie można kupić w sklepie i go rozrobić tzw.przypalankę wiesz jak smakuje lub w inny sposób tylko nie upijmy się za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thom-bi 05.06.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 rojan-58 zobacz foto 1,tam widać co spirytus robi z grzybem. Innych metod próbowałem, można jeszcze octem z wodom grzyba usunąć ale wtedy ściana wygląda jak picasso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts