Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stół industrial

MarekJabol

Recommended Posts

Marku, widzę, że tapeta, ale jest całkiem niezła, dlatego pytam jaka konkretnie (jaka marka albo marka i symbol) - szukałam tapet z dobrym odzwierciedleniem wzoru cegieł i nic nie znalazłam. Jedynie na Amazonie widziałam kilka fajnych wzorów, ale tapety w polskich sklepach raczej niedostępne.

Marku, widzę, że tapeta, ale jest całkiem niezła, dlatego pytam jaka konkretnie (jaka marka albo marka i symbol) - szukałam tapet z dobrym odzwierciedleniem wzoru cegieł i nic nie znalazłam. Jedynie na Amazonie widziałam kilka fajnych wzorów, ale tapety w polskich sklepach raczej niedostępne.

Ja też ostatnio szukałem tapet realistycznie przedstawiających cegły/betony, bo na prawdziwe cegły jestem zbyt cienki w uszach. Znalazłem taką i to w polskim sklepie. Są różne wzory do wyboru :

concrete-wall-nr-25.jpg

Zielony ogród- w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać, po wpisaniu w google pojawia sie pare lepszych i gorszych filmików, ktore nakreślają temat. głowne narzędzia użyte przeze mnie to szczotka druciana, szczotka plastikowa (obie na szliferke), młotek ;), nóż do tapet, pilnik, bejca, jakies emalie. a praca, przynajmniej dla mnie latwa i przyjemna.

Jeśli chodzi o te tapety, najlepszym według mnie rozwiązaniem jest cierpliwe szukani, ja znalazlem w casto, jednak spaliłem trochę paliwa i energi zanim znalazłem "tą jedyną" (niestety dalej nie znam nazwy :/)

Ta tapeta imitująca beton jest naprawdę świetna!

Gdybym wcześniej wiedziała, że takie coś istnieje, wplotłabym to na pewno w moją koncepcję, bo stylem pasuje idealnie. A że nie wiedziałam, że istnieje, a o betonie dekoracyjnym studenty mogą tylko pomarzyć, to koncepcja już gotowa i niestety nie ma miejsca tam na taką tapetkę. Aż żal :(

ferrieha- jest jeszcze tańsze rozwiazanie od tapety naśladującej beton dekoracyjny, mało kto wie, że owy beton to nic innego jak cementowy tynk maszynowy, lekki badz zwykły, czasami z małą domieszka gipsu czy innego lepiszcza. tak sie składa, że u siebie również mam taki zrobiony a wygląda tak:

IMAG0068.jpg

cena jesli dobrze pamietam to ok 25zl za 25kg,co wystarcza na całkiem sporą ścianę :).

Hmmm, to jest opcja!

Tylko to mi zmienia koncepcję... Bo mam w salonie jedną ścianę czarną (farba tablicowa), a ściana naprzeciwko niej jest pokryta tynkiem strukturalnym (kiepsko zrobionym, po poprzednich lokatorach). Pytanie czy surowy beton, czerń i biel nie będą zbyt chłodne, myślałam raczej o przemalowaniu tej ściany z tynkiem na żywszy kolor. Ale muszę to ponownie przemyśleć, bo beton + dobra cena + możliwość zakrycia tego okropnego tynku... To jest duża "pokusa" :D

ferrieha- jest jeszcze tańsze rozwiazanie od tapety naśladującej beton dekoracyjny, mało kto wie, że owy beton to nic innego jak cementowy tynk maszynowy, lekki badz zwykły, czasami z małą domieszka gipsu czy innego lepiszcza.

No, nie do końca prawda. To co podajesz w swojej recepcie, to nie jest beton dekoracyjny tylko jego imitacja,taka domowa technika stiuku.

Beton dekoracyjny jest faktycznie tzw. betonem architektonicznym i nie nakłada się go pacą. Beton dekoracyjny jest jednak dosyć drogi jeśli jest faktycznie betonem a nie jego imitacją.

Można kupić w sklepie gotowe masy tynkarskie, naśladujące beton architektoniczny, łącznie z plastikowym wzornikiem do wykonania imitacji połączeń płyt i mieć pewność, że proporcje w nim są dobrane tak, że tynk się nie będzie np odwarstwiał czy łuszczył .

2112wojtek- jest tak jak piszesz, lecz nie we wszystkich przypadkach, nie hcciałbym sie sprzeczac ale wiem od samego systrybutora tynków dekoracyjnych (betonowych).

Kwestia potocznej i firmowej nomenklatury. Tynk to tynk a beton to beton.

Tynk dekoracyjny ( betonowy czy jak mu tam) udaje tylko beton architektoniczny i nie jest nim, chociaż jednym ze składników jest także cement.

Ma zupełnie inne właściwości, jest substytutem i tańszą imitacją naturalnej powłoki betonowej.

Sam beton architektoniczny ( zwany często dekoracyjnym, gdyż nie wymaga licowania) jest głównie materiałem konstrukcyjnym a nie wykończeniowym.

Popularność jego faktury a także ciekawe właściwości spowodowały , że tworzy się z niego nie tylko precyzyjne konstrukcje monolityczne ale okładziny elewacyjne, podłogowe a nawet meble, blaty itp. Jeden taki z tablicą Mendelejewa, nawet ktoś tu pokazał

Uwierz mi ,że widząc beton arch. i tynk (betonowy czy jak go tam sobie producenci i dystrybutorzy nazywają) szybko dojdziesz do wniosku co jest ersatzem a co oryginałem.

Nawet na Twojej realizacji pokusiłeś się o wykonanie imitacji otworów montażowych, żeby było bardziej realistycznie.

W betonie dekoracyjnym te otwory być muszą i nie są wcale dla ozdoby.

PS BTW trafiasz w pokaźną niszę, bo lofty są u nas coraz bardziej popularne a Twoje( zwłaszcza te pierwsze) prezentacje stolików są wręcz wymarzone do takich wnętrz.

. A poza tym dziekuje.

Nie ma za co. To co robisz świadczy tylko o Twojej wrażliwości.

Jeśli zajmujesz się plastyką , to w pewien sposób zrozumiałe ale jeśli nie, to dzisiaj już niewielu niestety potrafi dostrzec piękno w rzeczach codziennych , starych, zniszczonych i odpowiednio wyeksponować ich historię oraz pokazać związane z nimi emocje.

Mam kolegę , który w latach 90 w Niemczech , nie mogąc przebić się ze swoją sztuką ,z biedy robił i sprzedawał podobne meble.

Dzisiaj już tego nie robi ale wówczas stanął na nogi.