Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie izolacji

kori

Recommended Posts

Szukam rozwiazania, jak połączyć prawidłowo izolację pionową i poziomą budynku niepodpiwniczonego.

Struktura:

- ława wys ok. 30cm

- ściana fund. 5 bloczków (izolacja 10cm styrodur)

- w srodku mam piasek zasypowy ubity w 4 warstwach co 20cm i na to wylany chudziak 10cm

teraz mam równą powierzchnie.

Papę termozgrzewalna położę pod bloczki silki

i tu pytaniem czy papę od zewnatz połozyć na styrodur??

macie jakieś fotki, jak poprawnie powinny byc połączone izolacje

wolę sie dokształcić:-) bo jutro bedziemy rozmawiali dopiero o połączeniu izolacji z wykonawcą.

jedyne co ustaliliśmy do piątku to papa termzgrzewalna a jutro dowiem sie jak moja ekipa planuje to wszytko połączyć

ale wiadomo sama wole spytac na forum zeby juz miec wiedzę :-)

czy na styrodur (na sciance fund.) z zewnatrz daje sie pape jako przedłuzenie izolacji ?? czy ew wywija sie ją na zewnetrzna stronę pierwzej warstwy silki?? take zdjęcie widziałam, w któryś numerze muratora

http://www.administrator24.info/images/photos/24/1733/__b_3e1a28d5a85ab8dd21750d3723ba66f9.jpg

Połączenie izolacji poziomej z papy i pionowej z emulsji lub roztworu asfaltowego 1 – ława fundamentowa; 2 – ściana fundamentowa; 3 – papa; 4 – bitumiczna masa uszczelniająca KMB (w zależności od wytycznych producenta może zaistnieć konieczność stosowania wkładek ochronno-wzmacniajacych); 5 – faseta o promieniu Rmax=2 cm z systemowej masy bitumicznej; 6 – systemowy gruntownik z posypką z piasku kwarcowego o uziarnieniu np. 0,2-0,7mm; 7 – tynk; 8 – emulsja lub roztwór bitumiczny do hydroizolacji

Czyli nie chodzi ci o to jak połączyć izolację poziomą ławy z izolacją pionową, tylko izolację poziomą posadzki wewnątrz z izolacją pionową?

Często widywałem takie izolacje gdzie papa na zewnątrz była ścięta równo z licem, a miejsce dobrze zasmarowane masą KMB (oczywiście powyżej i poniżej także jako izolacja pionowa).

Kori walnij sobie studia zaocznie :).

Papa na zewnatrz spełnia dwie funkcję

1, Ochrona szczeliny pomiędzy styrodurem i ścianą przed zawaleniem jej piachem, zaprawą i kipami od papierosów

2, Odprowadzenie skroplin spod warstwy styropianu..taki kapinos (to bardziej na wyrost niż praktycznie, ociepleniowcy przytną ja troszke podczas robienia elewacji