Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile mnie wyniesie buowa domu?

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy i nie za bardzo wiem gdzie napisać na ten temat więc postanowiłem zamieścić go w tym dziale. Chciałbym wybudować dom o powierzchni ok. 180mkw. Ma to być dom typowo nastawiony pod ludzi czyli coś typu domy nad naszym polskim domem. Chciałbym żeby było w nim 15 pokoi dla gości ( 8-12mkw i 7- 20mkw). Do tego dochodzi jeszcze dobudowa mojego mieszkania. Ile wyniosłaby mnie taka budowa od podstaw do zamknięcia wszystkiego na ostatni guzik??

Albo może inaczej zadam moje pytanie. Ile by wyniosła budowa, w którym znalazłoby się 15 pokoi mieszkalnych o powierzchni ( 7-12mkw i 8-20mkw), w kazdym łazienka i jedna kuchnia na korytarzu+ oddzielne mieszkanie całkowite do zamieszkania dla mnie.

I kolejne pytanie o koszt budowy tylko ze pokoi (6-12mkw i 4-20mkw)??

Edytowane przez sopolek01

Powtarzam że nikt ci nie odpowie na twoje pytanie, przynajmniej dopóki nie wybierzesz projektu. Ilość pokoi to za mało danych żeby wypowiadać się na temat kosztów całego domu. Nawet nie napisałeś jakie ma być twoje mieszkanie w tym domu , choć to i tak niewiele zmieni ... Nie wiemy ile pięter ma mieć ten dom, ile będzie okien, jaki będzie dach - właściwie nic nie wiemy oprócz tego ile chcesz pokoi.

Na twoim miejscu wybrałabym projekt, zorientowałabym się za ile możesz wybudować do SSZ ( to pytanie do fachowców którzy będą budować ) a potem sprawdzałabym ceny kolejnych prac i wszystkiego co jest potrzebne do urządzenia domu. Tylko ty wiesz jakie chcesz panele, płytki czy meble, nikt tego za ciebie nie zrobi.

I proponuję trochę poczytać o budowie a nie tylko iść na łatwiznę i zadawać pytania na które ciężko odpowiedzieć, zaczynasz od złej strony.

Sopolek01- wszyscy dobrze CI odpowiadają (a kater wręcz doskonale). Koszt budowy zależy od wielu czynników (i konstrukcyjnych i tego czy możesz robić coś sam, czy też zlecasz wszystko firmie, od regionu). A koszt wykończenia to już inna historia. Poczytaj wątki na tym forum w stylu: ile kosztuje SSO, to sobie powoli wyrobisz zdanie.

Baaaardzo z grusza, w wielkim przybliżeniu m2 domu jednorodzinnego to 2,5-3,0 tysiące zł.

UWAGA- to tylko rząd wielkości.

Może być i 15 tysięcy.

Na razie trudno coś Ci podpowiedzieć konkretnie - bo mało danych.

Witam, jestem tu nowy i nie za bardzo wiem gdzie napisać na ten temat więc postanowiłem zamieścić go w tym dziale. Chciałbym wybudować dom o powierzchni ok. 180mkw. Ma to być dom typowo nastawiony pod ludzi czyli coś typu domy nad naszym polskim domem. Chciałbym żeby było w nim 15 pokoi dla gości ( 8-12mkw i 7- 20mkw). Do tego dochodzi jeszcze dobudowa mojego mieszkania. Ile wyniosłaby mnie taka budowa od podstaw do zamknięcia wszystkiego na ostatni guzik??

A czy to ma być coś w stylu dużego domu z pokojami gościnnymi? W sensie takim, że do każdego łazienka, jakaś restauracja/jadalnia itd. to idąc po kosztach wydasz przynajmniej milion, pewniej z półtora. Ale wszystko zależy od standardu wykończenia, za stan surowy (zakładając, że jest to prosty projekt, a nie jakieś wymyślne formy) powinieneś zapłacić jakieś 200-300k zł. Potem przyjdzie wykończenie, które zabierze Ci kilkakrotnie tyle, od elektryki, hydrauliki, przez tynki i podłogi do łazienek i umeblowania tego całego gmachu.

No i też znaleźć osobę która będzie znała się na tym co robi. A gdybym Ci podesłał mój rysunek jak myślę żeby to mniej więcej wyglądało to już byś coś mógł powiedzieć na temat kosztów??

Twój rysunek to trochę za mało, skup się na dokładnym liczeniu bo napisałeś że chcesz mieć w domu 15 pokoi, siedem 20 metrowych i osiem 12 metrowych , co razem daje 236 m. Do tego dolicz twoje mieszkanie, myślę że minimalnie 40 m ? Czyli już masz dom o powierzchni 276 m a sam napisałeś że dom ma mieć około 180 m !

Mam wrażenie że masz bardzo niewielkie pojęcie o budowie więc zacznij od czytania ( choćby tego forum ) .

faktycznie forumowicze maja rację... .

za mało danych żeby cokolwiek napisać.

Musiałbyś określić kubaturę, rodzaj dachu dachu, jaka stolarka okienna, jak i czym ocieplony, z czego budowany, itd.

Pooglądaj dzienniki budowy forumowiczów - zobacz czy jakie są to koszty i będziesz mniej więcej wiedział....

Licz sobie 2500 za każdy metr podłogi - czyli minimum 2500x180m=450 000tys za stan developerski + 5000 - 10 000zł za każdą małą łazienkę (czyli przy 15 od 75 od 150 tys + wykonczeniu według gustu - ale minimum 500 za metr. Czyli wg mnie minimum to jakies 650 000

Nie czytasz poprzednich postów. Pisałam że 15 pokoi o podanych wymiarach i mieszkanie właścicieli to nie 180 m.

To dolicz sobie brakujące metry wg mojego schematu

I to jeszcze mało: 15 pokoi po średnio 15 m2 = 225 m2 plus do każdego łazienka 3 m2 plus co najmniej dwie kuchnie plus mieszkanie a jeszcze dodatkowo powierzchnia komunikacyjna ( korytarze) co daje conajmniej 400 m2 średnio 2500 zł/m2 ( przy większej ilości metrów cena za metr będzie niższa) standard niższa półka to daje 1 mln złotych. Doliczając koszty urządzenia parkingu, ogrodzenia, jakiegoś ogrodu powinienieś się zamknąć w kwcie 1,5 mln złotych.