Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym wykończyć komin ponad dach

Recommended Posts

tak jak w temacie, mam 3 możliwości:

1.klinkier (ale budynek w formie nowoczesny więc nie pasuje za bardzo)

2.otynkować i pomalować w kolorze dachówki lub elewacji zew.

3.obrobić blachą przez dekarzy

czy sposób 2 i 3 są wg was ok. Chodzi zeby słuzyło i słuzyło i nic z tym nie robić :-)

A napisz coś więcej albo pokieruj, bo też w sumie będę musiał się decydować na coś. Na razie planuję parę cm wełny i to przykryć płytkami klinkierowymi, oczywiście ponad poddaszem, a nie od stropu. Co należałoby dać pod struktonit? Edytowane przez kater-acme

Gość Konto usunięte_12*
A napisz coś więcej albo pokieruj, bo też w sumie będę musiał się decydować na coś.

Było tu już maglowane (w starszych postach).

Wpisz "płytki struktonit" w google i sobie obejrzysz :D

Na razie planuję parę cm wełny i to przykryć płytkami klinkierowymi,

Daruj sobie tę wełnę na kominie! A jeśli w ogóle, to jak byś te płytki mocował do wełny :confused:

Co należałoby dać pod struktonit?

Tutejsi (ostrożni :D) fachowcy proponowali w starszych postach blachę aluminiową na stelażu (też aluminiowym :D).

Płytki struktonitowe mają fabrycznie wykonane otwory, więc można je przykręcać nierdzewnymi wkrętami do metalu. Trzeba tylko odpowiednio ustawić sprzęgło wkrętarki, aby nie pękały :o albo (bezpieczniej) ręcznie wkręcać wkręty w otwory wcześniej nawiercone wiertarką.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Wykonane są z włóknocementu. Podobno niezniszczalne (ja też mam takie od póltora roku :)). Dlatego tak ważne jest, aby przymocować je nierdzewnymi wkrętami (gwoździami), bo same płytki wytrzymają długo,

a wkręty (gwoździe) ze zwykłej stali - NIE!

Ja kupowałem w cenie ok. 2 zł/płytkę (są lewe i prawe - trzeba zakup zaplanować w porozumieniu z dekarzem, który umie je kłaść). Kładłem

u siebie uważając na przeważające kierunki wiatrów, aby było "z włosem" a nie "pod włos" :D (są układane, jak rybia łuska).

• 6 months później...
tak jak w temacie, mam 3 możliwości:

1.klinkier (ale budynek w formie nowoczesny więc nie pasuje za bardzo)

2.otynkować i pomalować w kolorze dachówki lub elewacji zew.

3.obrobić blachą przez dekarzy

czy sposób 2 i 3 są wg was ok. Chodzi zeby słuzyło i słuzyło i nic z tym nie robić :-)

Sposoby w/w są OK. Jednak, żeby słuzyło na lata to polecam wykończenie komina gotową obudową komina.

Nowoczesny design, wysoka jakośc materialu a co najważniejsze rozwiązuje problemy z przeciekaniem i pękaniem.