Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna pcv- nakładka aluminium od wewnątrz?

Recommended Posts

Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do wymiany okien w mieszkaniu w najbliższym czasie. Zależy mi na dobrych a nie koniecznie rewelacyjnych właściwościach izolacyjnych i akustycznych. Z tych ostatnich to pewnie i przeciętne będą wystarczające gdyż mieszkam na cichym i mało ruchliwym osiedlu. Ale nie ważne.

Zależy mi na walorach estetycznych okien pasujących do raczej nowoczesnych wnętrz. Pomyślałem więc o PVC w okleinie od wewnątrz ( np. kolor grafitowy gładki) gdyż "gołe" białe PCV nie wygląda rewelacyjnie. Chociaż ponoć salamander się wybija ponad resztę w estetyce białych profili ale ile w tym prawdy to nie wiem. Jednak rozwiązanie z okleiną wiąże mnie na długie lata z danym kolorem- choćby takim w miarę neutralnym jak szary.

Tutaj pojawiły się jednak dwa kolejne rozwiązania o których jest jednak mało tematów na forach bądź wcale.

Pierwsze: Istnieje ponoć biała gładka okleina. Wie ktoś o ile średnio procent taka okleina podnosi cenę okna?

A drugie to nakładki aluminiowe i to o nie chciałbym zapytać bo informacji w necie jak na lekarstwo.

Na stronach producentów czy dystrybutorów są wzmianki o nakładkach ale na zewnętrzną stronę okna a ja chciałbym mieć je od wewnątrz. Czy jest to możliwe czy z jakiś przyczyn technicznych czegoś takiego się nie wykonuje? Jeśli jest to powszechnie dostępne a nie tylko na jakieś indywidualne zamówienie które byłoby pewnie niesamowicie drogie to mam inne pytanie.

Wyczytałem że takie ramki można po jakimś czasie zdemontować i przemalować. I tutaj pytanie czy jest to operacja inwazyjna? Chodzi o to czy zdejmuje się je ot tak czy może trzeba okna całkowicie zdemontować a potem montować od nowa?

No i trzecia sprawa to orientacyjny koszt. Orientuje się ktoś ile mniej więcej procent okno z ramką może być droższe od takiego samego bez?

Przeczytałem chyba wszystko co mogłem na temat nakładek ale informacji w necie jest na prawdę niewiele więc jak ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat będę bardzo wdzięczny za podzielenie się.

Na stronach producentów czy dystrybutorów są wzmianki o nakładkach ale na zewnętrzną stronę okna a ja chciałbym mieć je od wewnątrz

Jedyną firmą, która przymierzała się do takiego rozwiązania jest Internorm i to też tylko w jednym z typów okien PVC.

A co jest tego powodem, że jest to tak mało popularne rozwiązanie? Ograniczenia techniczne czy raczej gorsze właściwości takich okien?

Wydaje mi się, że właścicielom mieszkań bardziej zależy na wyglądzie wewnątrz niż zewnątrz. Często też po prostu nie mogą zainstalować innych okien niż białe ze względu na spółdzielnie itd.

No ok to wyślę zapytanie do internorm jak skończę już dostępną lekturę w internecie. A może jest mi ktoś w stanie powiedzieć na jakich profilach i okuciach robi okna ten internorm?

A co jest tego powodem, że jest to tak mało popularne rozwiązanie?

Raczej znikome zainteresowanie. Brak uzasadnienia za wyjątkiem estetyki, za którą nikt nie zapłaci tyle ile by to kosztowało. Ty też.

A może jest mi ktoś w stanie powiedzieć na jakich profilach i okuciach robi okna ten internorm?

Ten Internorm, to robi na własnych profilach i w większości na okuciach produkowanych przez Winkhaus"a na wyłączny użytek tego Internormu. Taka fanaberia:-).

No ok. To chyba będę musiał sobie odpuścić i znaleźć dobrego producenta posiadającego w ofercie białą okleinę. Jakieś propozycje? Najlepiej dobry producent z dobrym dealerem posiadającym sprawdzoną ekipę montującą z Wrocławia i okolic ewentualnie.

Jednak małego zainteresowania i ceny nie rozumiem. Wydaje mi się jako laikowi że skoro można zrobić okno z nakładką od zewnątrz w cenie w której wiele osób je kupuje to nakładka od wewnątrz też nie powinna być problemem.

Może jeszcze rozważę okna aluminiowe- ciepłe jeśli to faktycznie robi jakąś różnicę. Jaka jest mniej więcej różnica w cenie miedzy aluminium a pcv w jednostronnej białej okleinie czyli niestandardowej raczej?

Najlepiej dobry producent z dobrym dealerem posiadającym sprawdzoną ekipę montującą z Wrocławia i okolic ewentualnie.

Ja Ciebie nie zniechęcam do Internormu:-), bo to okienny techniczny top. We Wrocławiu mają przedstawiciela. Zajrzeć zawsze można. Nie kupisz, to przynajmniej zobaczysz jak wyglądają dobre okna:-).

Bugi - sam od razu kilkakrotnie powtarzasz słowo "cena", czyli jest to sprawa istotna. A więc rozwiązania niepopularne nie będą tanie, a to znowu sprawia że nie będą kupowane..

My Polacy tak mamy, że lubimy pokazać się sąsiadom, a to co w środku to już mało ważne:)

Dzięki wielkie za pomoc w tym temacie i za 4 częściowy artykuł o zakupie okien. Naprawdę świetny i pomocny:)

Miło to słyszeć od przedstawiciela "kupujących". Dzięki wielkie:-). Cykl trwa. To co kolejno pojawia się teraz na stronie jest jakby uzupełnieniem i ilustracją tego, co w tych 4 częściach było wcześniej. W sumie przepis na zakup.

Fin a no powtarzam bo cena jest istotna. Kupując coś identycznej bądź bardzo zbliżonej jakości oczywistym jest ze wybiorę tańszą opcję. Co nie zmienia faktu, że za piękne okno, które będzie w końcu przez kilkanaście lat elementem wystroju mojego mieszkania, jestem w stanie dopłacić. Akurat w moim przypadku ( mieszkanie ) bardziej zależy mi na tym niż na super niskim współczynniku przenikania ciepła:) Może bym się wahał przy budowie domu gdzie trzeba wstawić ogromną ilość szkła ale w moim przypadku (5 okien standardowych + 1 małe łazienkowe) myślę że różnica była by akceptowalna:)

TEST, jak ktoś odwala kawał dobrej roboty to należy mu się miłe słowo i uznanie:) Resztę też czytałem. Myślę, że będę bliski prawdy mówiąc, że przeczytałem większość artykułów. Już takie mam zboczenie kupując cokolwiek. Potrafię siedzieć 2 tygodnie i wyszukiwać informacji, porównywać najdrobniejsze szczegóły itd. Może dlatego jeszcze mi się nie zdarzyło być niezadowolonym z zakupu. Dobry zakup to świadomy zakup:D

Edytowane przez bugi156

Resztę też czytałem.

Ha! I tu Cię mam. Nie mogłeś czytać tego czego jeszcze nie ma, a ja wiem, że będzie:-). A tak poważniej, myślę, że powinien zainteresować Cię artykuł, który wszedł na stronę wczoraj wieczorem i ten, który pojawi się za tydzień.

oj tam oj tam.. taki kłamczuszek ze mnie:D

Pojawiła się nowa opcja: schuco wprowadziło opatentowane okleiny AutomotiveFinish wzorowane na lakierach samochodowych czy coś w tym stylu.

Byłem dzisiaj u dealerów dwóch producentów robiących na schuco. Jeden eurocoloru stwierdził że na dzień dzisiejszy nie jest w stanie wycenić takich okien a drugi empol ( wrocławski producent) potrafi tylko jakość okien tych drugich nie powaliła mnie:/

A o zobaczeniu próbnika z tymi okleinami to mogłem pomarzyć wszędzie :) Narazie dostałem wycenę ale z Poznania bez montażu to wychodzi kolo 6200. Z montażem oczywiście 15% taniej ale zdecydowanie wole znaleźć coś z okolicy.

Mam jeszcze kilka pytań praktycznych ale założe na nie osobny temat żeby za bardzo nie zaśmiecać i odbiegać od tego tutaj. Tu zostańmy przy estetyce okien:D

PS. Nowy artykuł też fajny. Nie dasz rady wstawić następnego wcześniej? :) Byłby zapewne pomocny.