cot 12.05.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Aby obniżyć straty ciepła w mieszkaniu-kawalerce (biorę pod uwagę tylko pokój 25m2) chciałabym ocieplić sufit w mieszkaniu od wewnątrz. Mieszkanie znajduje się w starej kamienicy (ok. 1890 r.) na trzecim piętrze, na poddaszu. Nie mam skosów ani belek w pokoju. Nad moim sufitem jest jeszcze ok. 1 m przestrzeń i dopiero nad nią jest dach. Dodam, że mieszkanie z pewnością będzie zimne: rogowe, sąsiaduje ze strychem-graciarnią, jedynie sąsiedzi z dołu mogą je ogrzać. Zerwałam z sufitu wypukłą starą tapetę, która odchodziła razem z tynkiem, także zostałam z deskami na suficie. Ze szpar między deskami sypał się żwirek i coś w rodzaju popiołu. Wydaje mi się, że to miało kiedyś pełnić funkcję izolacji dla mojego mieszkania. Część szczelin zabezpieczyłam folią budowlaną (wystarczyło, że ciężarówka przejechała pod domem i już miałam ten żwir na podłodze), ale mniejsze zostały odkryte. Chce zamontować na stelażu płyty k-g i przy okazji ocieplić sufit. Ale jak? Co będzie lepsze, wełna, czy pianka? Wystarczy przepleść stelaż wełną? Nie mogę też stosować bardzo grubych materiałów, ponieważ mieszkanie ma tylko 2,5 m wysokości. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Takie robótki to się prowadzi od góry.Trzeba by ten strop od podstaw poddać reanimacjiTo "ostatni strop drewniany" a nie drewniany miedzypiętrowy.A to co się sypie - to jest polepa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cot 13.05.2013 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Takie robótki to się prowadzi od góry. Trzeba by ten strop od podstaw poddać reanimacji Czyli wełna powinna leżeć w tej przestrzeni między moim sufitem, a dachem? Czy dobrze zrozumiałam? Z tego co się zorientowałam, to nie ma tam dojścia ze strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.05.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jakoś ten strop zbudowali...Musieli tam włazić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts