Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zagląda jego autor :). Tak się również składa, że aktualnie kończę budowę i mam na głowie wykończenie, co zajmuje całość wolnego czasu. Sam się o tym przekonasz już niedługo, gdy zaczniesz budowę :p

Według moich w miarę dokładnych notatek stan surowy otwarty (materiał + robocizna) wyszedł ok. 160-170kzł.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Troche straszne te ceny za stan surowy u mnie znajomy za taka kase wybudowal stan surowy ale dom ponad 200m2 i bryla o wiele bardziej skomplikowana niz groszka

Jeżeli nie budujesz sam, nie wyszukujesz najtańszych materiałów (często tanie oznacza najgorszy badziew, który na prawdę jest bezwartościowy), to takie koszty są normą. I zastanów się, czy znajomy nie okłamuje cię, żeby nie upubliczniać ile rzeczywiście wydał. Ludzie już tak mają, że ukrywają dochody, wydatki etc. o ok. 20%. Wg. mojego stanu wiedzy kolega Łukasz napisał prawdę. Tyle mniej więcej wynosi koszt SSO takiego domu.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Cześć kurczewskaa :)

Szkoda, szkoda, że galilejczyków mniejszych zdecydowanie mniej i mniej udzielają się na tym wątku.

Ja chętnie podzielę się naszymi zmianami, dość sporo ich wprowadziliśmy. Ale muszę je powykopywać (obrazki) albo mieć troszkę więcej czasu, to Ci wszystko mogę opisać :)

Sam projekt jest bardzo fajny, ciekawy i prosty, a dom wyszedł jak z bajki (wiadomo - naszym zdaniem) ;)

Super fajnie być na takim etapie- do Łukasza

ja dopiero na etapie zakupu projektu

Mam pytanie

- czy zostawiałeś identyczne wymiary okien w garderobie i kuchni czy zmniejszałeś

- a drzwi wejściowe zmniejszyłeś do jakiego wymiaru

- ciekawa też jestem jakie wymiar okna ma łazienka i pokój obok

- czy okna z przodu pozostają w takim samym rozstawie czy przesuwałeś je

@kurczewskaa

Okna w garderobie (u nas to pomieszczenie gospodarcze) i kuchni są symetrycznie rozmieszczone względem drzwi i osi budynku. Mają szerokość z tego co pamiętam niecałe 150cm. Drzwi wejściowe mają szerokość ok. 1m razem z futryną - z dzisiejszej perspektywy chyba zrobił bym je 5-10cm szersze. Łazienka i pokój obok szerokość okien ok. 120cm.

Do Łukasza

Dziękuję za odpowiedź tak myślałam że okna są mniejsze niż w projekcie ja też chcę max 150

wejściowe też chciałam 1m żeby wiatrołapie weszła spokojnie szafa wnękowa koło 60 cm, ale pod jakim względem mówisz żebyś teraz zrobił 5-10 cm większe ten 1 m z czymś koliduje zbyt wąsko.

U mnie dom wejściem ma stać od południa, chciałam zrezygnować z okien połaci owych w tych pokojach tylko zastanawiam się czy nie będzie za mało światła wstępnie mają zostać okna balkonowe co o tym myślisz

Okno tarasowe ma szerokość 240cm. Połówka jest stała, a druga przesuwna.

Czy przy ruchomym słupku skrzydła nie muszą być uchylne, zamiast przesuwne? Jeśli tak - zastanów się ile miejsca potrzeba zarezerwować w salonie na możliwość ich otwierania (chyba że mają się otwierać na zewnątrz).

Masz rację jeżeli nie będą przesuwane to jedno skrzydło będzie na stałe a drugie otwierane do wewnątrz albo tak jak wcześniej pisałam ruchomy słupek i obydwa do wewnątrz w zasadzie to to jedno na taras będzie cały czas otwierane drugie ma służyć jeżeli byłby problem z wniesieniem większych rzeczy( bo może kolidować z narożnikiem który ma tam stanąć) U mnie będą dwa okna balkonowe dlatego ze taras będzie zgonie z projektem ponieważ z jednej strony będę miała cień do południa a z drugiej popołudniu domu. Chcemy zrezygnować z kominka czy u ciebie został robiłeś z płaszczem wodnym u mnie ma być kocioł ne ekogroszek. Trudno to sobie tak wszystko wyobrazić na rysunku. Jeżeli możesz to napisz czy według ciebie pokoje na poddaszu są ustawne czy coś byś teraz zmienił i co myślisz o tej rezygnacji z okien połaci owych o których pisałam wcześniej