Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Idealnie suche mieszkanie w suterenach

JacekC

Recommended Posts

Witam

jestem na etapie zlecenia projektu na dobudowke , w ktorym bedzie znajdowalo sie mieszkanie ok 50 m2 w suterenach . Bedzie ono wkopane

w ziemie na ok 1,20 m .Bardzo mi zalezy zeby bylo tak suche jak pomieszczenie na parterze i zeby sezon grzewczy konczyl i zaczynal sie na rowni z mieszkaniami ktore bede mial powyzej piwnic.Chce tez osiagnac efekt braku wrazenia ze sie jest w piwnicy , czyli zero czucia stechlizny i nadmiernego chlodu na wiosne i jesieni.

Jakie rozwiazania techniczne polecacie ,zeby to uzyskac. W tej chwili w piwnicach jakie mam panuje chlod .Jest to stary dom z 1933 roku .czesto dochodzilo do zalan tych piwnic ale to w wyniku burz , podczas ktorych dochodzilo do wylan ze studzienki znajdujacej sie na klatce tej piwnicy.Takie

dziwne rozwiazanie o ktroym nie mialem pojecia podczas zakupu tej rudery . Ten problem rozwiaze poprzez zastosowanie klapy zwrotnej.

Pisze o tym bo nie wiem jaka jest podmaklanosc piwnic pochodzaca z gruntu . Z relacji sasiadow ponoc tutaj woda nie podchodzi .

W kazdym badz razie nowe sutereny powstana w czesci wyburzonej i mam prawie dowolna reke zeby zrobic to idealnie od zera.

Moj pomysl to podniesienie fundamentow bloczkami szer. 25 cm . Izolacje i ocieplenie zewnetrzne albo styropian albo pianka PUR . zamknietokomorowa. I tu nie wiem czy isc w plyty czy natrysk i czy wogule jest sens isc w pianke .Wogule sie nie znam :p

Od wewnatrz wymyslilem sobie ze mozna dac cienka plyte pur 2 lub 4 milimetry i przy niej "na sztorc" wymurowac cienka cegla K1 .Czyli taki murek

z cegly szerokosci 6 cm. Mysle ze powinno zizolowac zimmne bloczki betownowe.

W kazdym poomieszczeniu klatka wentylacyjna . W kuchni nawet 2 . A wielkosc okien 1/6 w stosunku do powierzchni uzytkowej. Zalezy mi na dobrym dowietleniu i wentylacji.

Bardzo prosze o weryfikacje tych moich pomyslow i inne sugestie . Z opisu pewnie widac ze jestem laikiem ale nie dokonca bo pracowalem lata temu jako pomocnik przy budowie calego domu :)

Pozdr.

JacekC.

Edytowane przez JacekC