JacekC 13.05.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Witam jestem na etapie zlecenia projektu na dobudowke , w ktorym bedzie znajdowalo sie mieszkanie ok 50 m2 w suterenach . Bedzie ono wkopane w ziemie na ok 1,20 m .Bardzo mi zalezy zeby bylo tak suche jak pomieszczenie na parterze i zeby sezon grzewczy konczyl i zaczynal sie na rowni z mieszkaniami ktore bede mial powyzej piwnic.Chce tez osiagnac efekt braku wrazenia ze sie jest w piwnicy , czyli zero czucia stechlizny i nadmiernego chlodu na wiosne i jesieni. Jakie rozwiazania techniczne polecacie ,zeby to uzyskac. W tej chwili w piwnicach jakie mam panuje chlod .Jest to stary dom z 1933 roku .czesto dochodzilo do zalan tych piwnic ale to w wyniku burz , podczas ktorych dochodzilo do wylan ze studzienki znajdujacej sie na klatce tej piwnicy.Takie dziwne rozwiazanie o ktroym nie mialem pojecia podczas zakupu tej rudery . Ten problem rozwiaze poprzez zastosowanie klapy zwrotnej. Pisze o tym bo nie wiem jaka jest podmaklanosc piwnic pochodzaca z gruntu . Z relacji sasiadow ponoc tutaj woda nie podchodzi . W kazdym badz razie nowe sutereny powstana w czesci wyburzonej i mam prawie dowolna reke zeby zrobic to idealnie od zera. Moj pomysl to podniesienie fundamentow bloczkami szer. 25 cm . Izolacje i ocieplenie zewnetrzne albo styropian albo pianka PUR . zamknietokomorowa. I tu nie wiem czy isc w plyty czy natrysk i czy wogule jest sens isc w pianke .Wogule sie nie znam Od wewnatrz wymyslilem sobie ze mozna dac cienka plyte pur 2 lub 4 milimetry i przy niej "na sztorc" wymurowac cienka cegla K1 .Czyli taki murek z cegly szerokosci 6 cm. Mysle ze powinno zizolowac zimmne bloczki betownowe. W kazdym poomieszczeniu klatka wentylacyjna . W kuchni nawet 2 . A wielkosc okien 1/6 w stosunku do powierzchni uzytkowej. Zalezy mi na dobrym dowietleniu i wentylacji. Bardzo prosze o weryfikacje tych moich pomyslow i inne sugestie . Z opisu pewnie widac ze jestem laikiem ale nie dokonca bo pracowalem lata temu jako pomocnik przy budowie calego domu Pozdr. JacekC. Edytowane 13 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts