Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana zgniłych bali w scianach

ramirezz

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Od 2 tygodni zabralem sie za remont starego( zbudowanego po II wojnie) mieszkania w domu wielorodzinnym - wykonanym z bala. Mieszkanie to ok 55mkw ( kuchnia, 2 pokoje, mała sień/wiatrołap oraz łazienka). Remont od podlog po sufity :D, uporałem sie z problemem tynkow nanoszonych na drewniane listwy, w jednym z pokoii została zerwana rowniez drewniana podłoga. Wszystko wygladalo dosc obiecujaco, az doszedlem do lazienki ;/ po usunieciu tynku na sciance dzielacej mnie z sasaiadem zauwazylem problem, otoz przy podłodze 2 zgniłe bale oraz slup, ponizej załączam zdjecie. Chciałbym te elementy wymienic ale sczerze nie wiem jak sie za to zabrac? posadzka w łazience została kiedys wylana z betonu - na deski, chce ja rowniez skuc i zrobic nowa. Pod łazienka miesci sie mała piwnica, a plan jest taki:

1. skuc posadzke

2. zerwac stare deski w wiatrołapie i łazience

3. wymienic legary które tez czesciowo sa zepsute i ktos wstawił obok szyny kolejowe ( takie od koleii waskotorowaej :) i zrobić nową podłogę,

chciałbym wylewkę ze względu na to, że w pozostałych pomieszczeniach będzie rownież posadzka wylewana - obecnie jest podłoga drewniana nad pustka powietrzna, ktora zostanie zasypana, zageszczona i wylana :)

zwracam sie z prosba o porady jak bezpiecznie wymienic zniszczone elementy i zastapic je nowymi.

poniżej zdjecie obrazujace miejsca zgniłych elementów tj. 1. słup 2. bale w ścianie

aha piec jest sasiada, lewa ściana ochywiscie jeszcze niedokonczona - wszystko pojdzie out:)

z gory wielkie dzieki!

azienkazgniebale.jpg

Potrzebujesz fachowca od konserwacji budynków zabytkowych. Elementy zgniły z jakiegoś powodu. Trzeba odszukać przyczynę i ją zlikwidować. Potem wymienić uszkodzone elementy na nowe.

IMHO znajdź w pobliżu osobę, która jest inspektorem nadzoru budowlanego. Niech to obejrzy i powie co trzeba zrobić i w jakim zakresie.

Forum Ci tego nie załatwi a ja mieszkam za daleko, żeby opłacało się przyjechać i zobaczyć.

Edytowane przez subfosylny