ramirezz 13.05.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam wszystkich! Od 2 tygodni zabralem sie za remont starego( zbudowanego po II wojnie) mieszkania w domu wielorodzinnym - wykonanym z bala. Mieszkanie to ok 55mkw ( kuchnia, 2 pokoje, mała sień/wiatrołap oraz łazienka). Remont od podlog po sufity , uporałem sie z problemem tynkow nanoszonych na drewniane listwy, w jednym z pokoii została zerwana rowniez drewniana podłoga. Wszystko wygladalo dosc obiecujaco, az doszedlem do lazienki ;/ po usunieciu tynku na sciance dzielacej mnie z sasaiadem zauwazylem problem, otoz przy podłodze 2 zgniłe bale oraz slup, ponizej załączam zdjecie. Chciałbym te elementy wymienic ale sczerze nie wiem jak sie za to zabrac? posadzka w łazience została kiedys wylana z betonu - na deski, chce ja rowniez skuc i zrobic nowa. Pod łazienka miesci sie mała piwnica, a plan jest taki: 1. skuc posadzke 2. zerwac stare deski w wiatrołapie i łazience 3. wymienic legary które tez czesciowo sa zepsute i ktos wstawił obok szyny kolejowe ( takie od koleii waskotorowaej i zrobić nową podłogę, chciałbym wylewkę ze względu na to, że w pozostałych pomieszczeniach będzie rownież posadzka wylewana - obecnie jest podłoga drewniana nad pustka powietrzna, ktora zostanie zasypana, zageszczona i wylana zwracam sie z prosba o porady jak bezpiecznie wymienic zniszczone elementy i zastapic je nowymi. poniżej zdjecie obrazujace miejsca zgniłych elementów tj. 1. słup 2. bale w ścianie aha piec jest sasiada, lewa ściana ochywiscie jeszcze niedokonczona - wszystko pojdzie out:) z gory wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179214-wymiana-zgni%C5%82ych-bali-w-scianach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 18.05.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Potrzebujesz fachowca od konserwacji budynków zabytkowych. Elementy zgniły z jakiegoś powodu. Trzeba odszukać przyczynę i ją zlikwidować. Potem wymienić uszkodzone elementy na nowe. IMHO znajdź w pobliżu osobę, która jest inspektorem nadzoru budowlanego. Niech to obejrzy i powie co trzeba zrobić i w jakim zakresie. Forum Ci tego nie załatwi a ja mieszkam za daleko, żeby opłacało się przyjechać i zobaczyć. Edytowane 18 Maja 2013 przez subfosylny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179214-wymiana-zgni%C5%82ych-bali-w-scianach/#findComment-5935172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTROM 21.05.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Najważniejsze to stwierdzić co jest powodem zawilgocenia.Potem zabezpieczyć od wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179214-wymiana-zgni%C5%82ych-bali-w-scianach/#findComment-5938435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts