JacekC 13.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam mam pytanie czy da sie wyciszyc stropy tak zeby nie bylo slychac chodzenia i rozmow w mieszkaniach powyzej. Jestem na etapie zlecenia projektu . Dom jednorodziny ale z wydzielonymi mieszkaniami pod wynajem .Wiec bardzo mi na tym zalezy .Prosze o jakiesc rozwiazania i czego moge sie maksymalnie spodziewac . Wiadomo idealnie pewnie nie da sie wyciszyc . Ale zalezy mizeby nie bylo slychac glosnych rozmow. Koszt stropu to maks 350 -400 z posadzka. Zastanawiam sie czy scianki dzialowe w mieszkaniu da sie wyciszyc . tutaj niestey mam ograniczona powierzchnie . Jesli scianki dzialowe beda musialybyc szersze niz 20 cm a efekt bedzie mizerny to zrezygnuje i zrobie raczej 12 cmm . Jaki koszt bylby takich scianek ? Dzieki z gory i bardzo licze na pomoc. pozdr.Jacek C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeembo 14.05.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 odgłos chodzenia na stropie jest wyciszyć bardzo ciężko, są różne wynalazki pt. maty akustyczne lub suche jastrychy z dodatkową warstwą wełny mineralnej. ja mam u siebie strop monolityczny 15cm, na to 7 cm styro + 5cm wylewki + wykładziny dywanowe, od spodu mam sufit podwieszany z dodatkową warstwą wełny 8cm (około 40kg/m3). robiłem na dole imprezy (np. w Sylwestra) na 20 osób, a na górze spało 6 miesięczne dziecko natomiast nie zależało mi na wyciszeniu odgłosu z góry na dół, ale raczej w drugą stronę, gdyby tak było, to zamiast styropianu dałbym b. gęstą wełnę mineralną (min. 60kg/m3) co do ścianek: ścianka o warstwach 2xGK+profile 5cm+pustka powietrzna 2cm+profile 5cm+2xGK (wewnątrz profili wełna min 40kg/m3) da ci izolacyjność akustyczną na poziomie 60dB+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 14.05.2013 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Troche podzwonilem i suche jastrychy odpadaja .Maty akustyczne raczej zadrogie. Zwlaszcza ze welna jest dobrym izolatorem akustycznym.Narazie mam pomysl taki :Strop monolityczny 20 cmWelna 10 cm tu pytanie czy im gestrza tym lepiej?i wylewka min 5 cmCiekaw jestem na jakim poziomie dzwieki bede mial wyciszone. Co do scian wewnatrz mieszkan to raczej odpuszczam bo i tak zastosuje zwykle drzwi pokojowe wiec wyciszanie scian chyba nie ma sensu. Mam natomiast dylemat z drzwiami wejsciowymi bo posiadam juz drzwi wejsciowe antywlamoaniowe ktore sa puste w srodku . Zastanawiam sie czy je nie da sie jakos wyciszyc nawercajac je i jakby wpuscic do srodka pianke ?Cz tez lepiej warto szarpnac sie na drzwi o wartosci wysiszenia ~ 40 dbczy jesli w jednym mieszkani bedzie muzyka na poziomie 80 db to czy w drugim wcale nie bedzie slychac ? Czy bariery akustyczne w drzwiach sie sumuja? Zapomnialem dodac ze kazde z mieszkan bedzie na innym poziomie. Glowna bariera akustyczna ma byc wlasnie strop Edytowane 14 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 14.05.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 ściany żeby dobrze tłumiły robi się z silikatów, wystarczy 10cm silkart ciezki to słtumi, ale ważne aby kanał w silkatach sie nie tworzył bo tuba bedzie. Strop to akustyka zależy podobnie od ilość pustych przestrzeni im mniej tym lepiej czyli monolity są najlepsze, W kanałowych płytach nie nalezy prowadizć rur bo bedzie głosno, trzeba wytłumić jakąś wełna mienerlaną. Wylewka nadbetonu to styrobeton czyli beton z granulatem tyropianowym ponoć ma dobre własności izolujace akustycznie a już napewno termiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.05.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Do autora wątku AABy wyciszyć pokój musisz go odciąć od reszty budynku.Czyli robisz ściny warstwowe np. konstrukcja 18cm , wełna, 6 od środka (ta ścianka najlepiej aby stawiana była na posadzce. Strop, styropian, posadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 14.05.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Im miększa masa i częstotliwość tym lepsze tłumienie - prawo masy.Najtańszym i najpowszechniejszym sposobem na wytłumienie stropów to podłogi pływające, czyli min. 2 cm styropianu i 4-5 cm posadzki z miksokreta - jest to izolacja od dźwięków uderzeniowych. Natomiast izolacją od dźwięków powietrznych jest masa (jw.) + szczelna przegroda.Na strop styropian i folia, aby beton nie wlazł między płyty i nie tworzył mostka akustycznego.Dobrą izolacyjność akustyczną ma keramzytobeton.Przypominam, że decyBele są w skali logarytmicznej a nie liniowej - jest ogromna różnica między 66 a 69 dB (auto klasy S vs. C).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.05.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W kwestii izolacyjności akustycznej podłóg pływających to rozważyłbym zastosowanie wełny mineralnej STEPROCK HD np. w dwóch warstwach po 5cm. Dzięki włóknistej strukturze materiału oraz dobrej sztywności dynamicznej produkt doskonale sprawdza się jako izolacja akustyczna od dźwięków uderzeniowych. Poniżej przesyłam adres do broszury, w której znajdziesz wartości przyrostu izolacyjności akustycznej dla produktów STEPROCK zarówno dla dźwięków uderzeniowych jak i powietrznych. http://pobierz.rockwool.pl/media/92473/broszura%20steprock.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 15.05.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Możesz także zastosować dubeltowe stropy drewniane w wersji cichej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.05.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 U mnie ściany zewnętrzne w ogóle nie stykają się se stropem, dałem między nie mate o grubości 2cm.Niestety ściany działowe już będą normalnie połączone ze stropem, ale przy najmniej działówki będą z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 15.05.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) a co sie dzieje z dzwiami? Np. sciany dzialowe izoluja 40 db a zwykle drzwi pokojowje nie wiem ile ale pewnie kilkanascie decybeli + pod nimi jest mala szpara. Wogule jest sens izolowac scianki dzialowe wewnatrz mieszkan skoro w scianie mamy dziure w izolacji akustycznej w postaci tych drzwi ?Czy 2 pary drzwi wejsciowych z izolacja kazda po 40 db daje laczna izolacje 80 db? Czy takie izolacje sie sumuje ?I co z kanalami wentylacyjnymi .W kazdym pokoju planuje dac jedna kratke .Czy izolowac je jakos wata ? Czy moze sa jakies specjalne ksztaltki na kanaly wentylacyjnez wyciszona akustyka? Edytowane 16 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 21.05.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 a co sie dzieje z dzwiami? Np. sciany dzialowe izoluja 40 db a zwykle drzwi pokojowje nie wiem ile ale pewnie kilkanascie decybeli + pod nimi jest mala szpara. Wogule jest sens izolowac scianki dzialowe wewnatrz mieszkan skoro w scianie mamy dziure w izolacji akustycznej w postaci tych drzwi ? Czy 2 pary drzwi wejsciowych z izolacja kazda po 40 db daje laczna izolacje 80 db? Czy takie izolacje sie sumuje ? I co z kanalami wentylacyjnymi .W kazdym pokoju planuje dac jedna kratke .Czy izolowac je jakos wata ? Czy moze sa jakies specjalne ksztaltki na kanaly wentylacyjne z wyciszona akustyka? Izolacyjność w dB się nie sumuje. Na pewno zalecane jest izolowanie ścian działowych. Jeżeli zastosujemy np. ścianę działową o grubości łącznej 75 mm obłożoną obustronnie pojedynczą płytą g-k z wypełnieniem w środku płyt ROCKTON 50 mm możemy liczyć na wynik Rw=42 dB, Ra1=38 dB. Drzwi o izolacyjności akustycznej 40 dB będą odpowiednio dopasowane do standardu izolacji akustycznej ściany. Gdy chcemy uzyskać lepsze współczynniki izolacyjności akustycznej to oczywiście zaleca się zastosowanie drzwi o wyższym standardzie izolacyjności akustycznej. Poziom 35 dB określa się już jako ciche mieszkanie. Kanały izolacyjne stanowią połączenie różnych pokoi i mogą przenosić dźwięki akustyczne. Jednym z lepszych sposobem jest wyłożenie wnętrza kanału materiałem pochłaniającym dźwięk jak np. płyty Industrial Battss Black 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 22.05.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Orientowałem się w sprawie tych płyt pochłaniających dźwięk - niestety cena odstrasza... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 26.05.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Drogie ale akurat w kanalach wentylacyjnych nie ma duzo powierzchni do wykladania a mi bardzo zalezy na cichych mieszkaniach, Tutaj mam inne zastrzerzenie czy akurat dawanie do srodka kanalu plyty z welny mineralnej bedzie skutkowac po 15-20 latach grzybem w takich kanalach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Na podłożu nieorganicznym nie wyrośnie „grzyb” np. na takim jak wełna skalna czy blacha kanału. Niezależnie kanały należy okresowo czyścić, co powinno uniemożliwić rozwój pleśni i grzybów, które są dostarczane do kanału wraz z powietrzem nawiewanym i wywiewanym. Dobry filtr na kanale zasilającym też powinien poprawić sytuację. Jeżeli np. będzie prowadzony niezaizolowany kanał wentylacyjny prowadzący ciepłe powietrze w przestrzeni poddasza nieużytkowego w którym będą panowały niższe temperatury to może dojść do wykroplenia wilgoci wewnątrz kanału (na zimnej blasze) i tym samym stworzymy dogodne warunki do rozwoju pleśni czy grzybów. Przy zaizolowaniu kanału odpowiednią grubością izolacji (można to przeliczyć programem HEATROCK) taka sytuacja nie powinna wystąpić.Co do akustyki to zaizolowanie kanału od zewnątrz zmniejszy rozprzestrzenianie się hałasu na zewnątrz kanału, ale nie zmniejszy rozprzestrzeniania się dźwięku pomiędzy dwoma pomieszczeniami, które łączy ten kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 28.05.2013 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) A co z ksztaltkami na kanaly wentylacyjne z silkatow ? Mysle ze cos takiego dalo by rade .Zastanawia mnie fakt czy jezeli na stopy dam izolacje akustyczna 60 + a scaniany domu 45- 50 db czy dzwiek miedzy mieszkaniami (ktore kazde bedzie na innym pietrze ) bedzie sie rozchodzil wlanie przez sciany zewnetrzne . Zastanawiam sie czy zwiekszyc akustyke na scianach zewnetrzych do 55 db , (to ok 20 procent drozsze cegly .Co do silikatow narazie jestem nie przekonany ) , czy raczej sie tym nie przejmowac. Halasem z zewnatrz zupelnie sie nie przejmuje . Bardzo cicha okolica. Edytowane 28 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.12.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 O tym nie zawsze myśli projektant, nie pamięta inwestor budujący dom. A potem dom jest gotowy, zaczynamy mieszkać i... jest problem z hałasem. Słychać każdy krok na poddaszu, dudnienie i stuki. Strop bez dobrej izolacji akustycznej reaguje jak pudło rezonansowe gitary! O właściwej izolacji akustycznej stropu opowiada nasz film z cyklu "Stan surowy bez błędów". Zapraszamy do obejrzenia filmu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZPH Galant 03.01.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam,Najlepszym sposobem wyciszenie pomieszczenia jest wełna mineralna. Dokładnie można pokryć nią ściany i sufit. Skutecznie izoluje pokój. Jej kładzenie nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać, że nie można zostawiać szczelin, gdyż przez nie mogą wydobywać się dźwięki. Jak zależy tez na ociepleniu pokoju to dobre są płyty osb. Dla zabezpieczenia przed wilgocią i grzybem najlepiej między wełnę i płytę dać folię paroizolacyjną. PozdrawiamZPH Galant----------------------------------http://www.zphgalant.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts