JacekC 13.05.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam Moje obecne poddasze jest beznadziejnie zrobione w lato w upaly + 33 stopnie.Bede wyburzal dom i budowal od nowa .Mam pytanie czy da sie zrobic tak poddasze zebym w lato mial max 26 ?Przegladam to forum od niedawna i wstepnie najlepszym rozwiazaniem wydaje mi sie izolacja nakrokwiowa plytami PURA miedzy krokwiami welna mineralna. Mam pytanie jaka perzenikalnosc musze miec zeby nie miec juz takich problemow z poddaszem?Na nagrzewanie dachu ma wplyw z czego jest pkrycie zewnetrzne czy blacha czy dachowka ?Co jest lepsze ? i jak sie to ma do szczelnosci ? Pozdr.JacekC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.05.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Musisz dobrze ocieplić. Tak gdzieś 30cm wełny albo styro. Niestety, ale są problemy ze szczelnością. Można na trysnąć pianę PUR albo wykonać lane skosy z betonu. A fizyki się nie oszuka bo ciepło leci do góry. Załóż klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 . A fizyki się nie oszuka bo ciepło leci do góry. Załóż klimę. poprawny układ wentylacyjny to podstawa, a w następnej kolejności są osłony na nasłonecznionych oknach... żadne tam roletki wewnętrzne, ma być od zewnątrz coś co robi cień na okno... a to czy na tym poddaszu jest 20 czy 100cm wełny niema aż takiego znaczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 zastanawiam sie jak mozna zrobic poprawny uklad wentylacyjny skoro poddasze jest tuz pod dachem wiec sammo z siebie wpadajace powietrze bedzie bardzo cieple w lato albo bardzo zimne w lato . Moze ktos wypowiedziec sie kto ma dosc chlodne poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodzianka 13.05.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Poddasze zawsze będzie cieplejsze niż niższe kondygnacje... Nie da się chyba osiągnąć jakiegoś super efektu, bo fizyka jest nieubłagana Od góry świeci słońce, a od dołu leci ciepłe powietrze z wnętrza domu. Jeśli chcesz mieć użytkowe poddasze, to moim zdaniem najlepszą opcją jest dachówka ceramiczna, która nie nagrzewa się tak szybko jak np. blacha albo papa. U nas na dachu jest dachówka Koramic, pod nią wełna szklana o grubości 30 cm. W lecie jest ciepło, ale znośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 ciekaw jestem tego slowa " znosnie" ,pamietasz moze maksymalne temperatury? Dla mnie np znosnie to max + 28 C w pokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 zastanawiam sie jak mozna zrobic poprawny uklad wentylacyjny skoro poddasze jest tuz pod dachem wiec sammo z siebie wpadajace powietrze bedzie bardzo cieple w lato albo bardzo zimne w lato . Moze ktos wypowiedziec sie kto ma dosc chlodne poddasze? a dlaczego powietrze z pod dachu ...? zrób taki przepływ powietrza w domu a by dołem nawiewało a poddaszem było usuwane, pamiętaj pod sufitami gromadzi się to najcieplejsze i trzeba je na bieżąco stamtąd zabierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 zapomnialem dodac ze poddasze bedzie wydzielonym osobnym lokalem wiec wgre wchodzi tylko nawiew oknami a wywiew poprzez lufty . W jednym pokoiku beda tylko okna polaciowe . W drugim pokoju okno balkonowe i 2 polaciowe a 3 pokoju bedzie facjata ze zwyklym oknem w scianie .Niestety WZ niedpopusza lukarn zamiast okien polaciowych . Wydaje mi sie ze podczas upalu gorace powietrze bedzie tez wchodzilo poprzez lufty wentylacyjne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Bede wyburzal dom i budowal od nowa .Mam pytanie czy da sie zrobic tak poddasze zebym w lato mial max 26 ? . jeżeli robisz od podstaw to wentylacja mechaniczna z GWC lub GGWC powinna ułatwić życie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 14.05.2013 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 co do wetylacji mechanicznej mam tylko jedna obawe .Mam dom w centrum krakowa w zime podczas sezonu grzewczego jest tak bialo od kopcenia ze czasami nic nie widac .Obawiam sie ze jak wlacze nawiew z zewnatrz to caly ten smrod bede mial w mieszkaniu i zadne filtry nie pomoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.05.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Czyli w Krakowie idzie na lepsze. Zimą jest biało w powietrzu, a kiedyś jak mieszkałem w grodzie Kraka zimą było powietrze szaro-czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 14.05.2013 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 bialo szaro czarno jeden ch.... Kurde ze tez nie zrobia porzadku z burakami palacymi byle czym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertos81 16.08.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Da się Ostatnio Tytan wypuścił na rynek specjalna powłokę dekarską Cool-R - poza tym, że ma chronić dach przed szkodliwym promieniowanie UV, to jeszcze pomaga obniżyć temperaturę dachu i pomieszczeń bezpośrednio pod nimi o ok. 10 stopni Celsjusza. Sam jeszcze nie miałem okazji zastosować tego preparatu, ale jak tylko skończę remont domu, muszę ją wypróbować - upały z ostatnich dni przechodzą same siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.08.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Teraz przy wentylacji grawitacyjnej też ciagnie Ci powietrze z zew. Skądś przecież musi. Przy WM przynajmniej przez jakieś filtry możesz puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 21.08.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Również jest taka dachówka płaska jak Tegalit Protegon w ofercie Braas, która ma w sobie pigmenty odijające promieniowanie słoneczne. Producent podaje, że nawet do 10 stopni celsjusza temperatura będzie niższa na wewnetrznej powierzchni dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts