Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da sie wybudowac chlodne poddasze w lecie ?

JacekC

Recommended Posts

Witam

Moje obecne poddasze jest beznadziejnie zrobione w lato w upaly + 33 stopnie.

Bede wyburzal dom i budowal od nowa .Mam pytanie czy da sie zrobic tak poddasze zebym w lato mial max 26 ?

Przegladam to forum od niedawna i wstepnie najlepszym rozwiazaniem wydaje mi sie izolacja nakrokwiowa plytami PUR

A miedzy krokwiami welna mineralna.

Mam pytanie jaka perzenikalnosc musze miec zeby nie miec juz takich problemow z poddaszem?

Na nagrzewanie dachu ma wplyw z czego jest pkrycie zewnetrzne czy blacha czy dachowka ?

Co jest lepsze ? i jak sie to ma do szczelnosci ?

Pozdr.

JacekC.

. A fizyki się nie oszuka bo ciepło leci do góry. Załóż klimę. :D

poprawny układ wentylacyjny to podstawa, a w następnej kolejności są osłony na nasłonecznionych oknach...

żadne tam roletki wewnętrzne, ma być od zewnątrz coś co robi cień na okno...

a to czy na tym poddaszu jest 20 czy 100cm wełny niema aż takiego znaczenia ...

Poddasze zawsze będzie cieplejsze niż niższe kondygnacje... Nie da się chyba osiągnąć jakiegoś super efektu, bo fizyka jest nieubłagana :) Od góry świeci słońce, a od dołu leci ciepłe powietrze z wnętrza domu. Jeśli chcesz mieć użytkowe poddasze, to moim zdaniem najlepszą opcją jest dachówka ceramiczna, która nie nagrzewa się tak szybko jak np. blacha albo papa. U nas na dachu jest dachówka Koramic, pod nią wełna szklana o grubości 30 cm. W lecie jest ciepło, ale znośnie... :yes:

zastanawiam sie jak mozna zrobic poprawny uklad wentylacyjny skoro poddasze jest tuz pod dachem wiec sammo z siebie wpadajace powietrze bedzie bardzo cieple w lato albo bardzo zimne w lato . Moze ktos wypowiedziec sie kto ma dosc chlodne poddasze?

a dlaczego powietrze z pod dachu ...?

zrób taki przepływ powietrza w domu a by dołem nawiewało a poddaszem było usuwane, pamiętaj pod sufitami gromadzi się to najcieplejsze i trzeba je na bieżąco stamtąd zabierać...

zapomnialem dodac ze poddasze bedzie wydzielonym osobnym lokalem wiec wgre wchodzi tylko nawiew oknami a wywiew poprzez lufty .

W jednym pokoiku beda tylko okna polaciowe . W drugim pokoju okno balkonowe i 2 polaciowe a 3 pokoju bedzie facjata ze zwyklym oknem w scianie .

Niestety WZ niedpopusza lukarn zamiast okien polaciowych . Wydaje mi sie ze podczas upalu gorace powietrze bedzie tez wchodzilo poprzez lufty wentylacyjne .

• 2 years później...
Da się :) Ostatnio Tytan wypuścił na rynek specjalna powłokę dekarską Cool-R - poza tym, że ma chronić dach przed szkodliwym promieniowanie UV, to jeszcze pomaga obniżyć temperaturę dachu i pomieszczeń bezpośrednio pod nimi o ok. 10 stopni Celsjusza. Sam jeszcze nie miałem okazji zastosować tego preparatu, ale jak tylko skończę remont domu, muszę ją wypróbować - upały z ostatnich dni przechodzą same siebie...