Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

5cm na ocieplenie ściany - czym najlepiej?

aleksander_a

Recommended Posts

Witam,

Pytanie główne i zasadnicze - jak i czym ocieplić ścianę zbudowaną z Ytonga, mając możliwość zastosowania tylko ok. 5-6 cm warstwy ocieplenia?

Troszkę faktów dlaczego mogę dać tylko 5-6 cm.

W pierwotnym projekcie domu, na jednej ścianie była duża witryna (ponad 2m wysokości, ponad 1.5m szerokości) oraz suwanka (również ponad 2m wysokości i 2m szerokości), które łączyły się ze sobą bokami w narożniku domu.

Zmieniłem witrynę na mniejsze okno i podmurowałem ściankę.

W załączeniu zdjęcie które przedstawia powyższe i na którym zaznaczyłem miejsce, które wymaga ocieplenia.

ocieplenie.jpg

Jak widać, niestety moja zmiana witryny na podmurowane okno nie było do końca przemyślane, gdyż nie pomyślałem o ociepleniu późniejszym tej ściany podmurowanej. Ani ja, ani majster, nikt nie zwrócił na to uwagi, dopiero jak przyszło do montażu okien, to się okazało, że ocieplenie ścian jakie mam przewidziane (20cm styro grafitowego) wejdzie mi na 1/3 szerokości wyjścia z salonu na taras (kierunek przesuwu drzwi zaznaczyłem strzałką).

Brałem pod uwagę kilka rozwiązań:

- wywalenie tego okna i wstawienie witryny, tak jak było pierwotnie, ale to koszt duży i zostaję z oknem, z którym nie mam co zrobić

- zamiana skrzydeł suwanki (aby drugie było przesuwne), ale to i tak nie rozwiązuje problemu, że 1/3 szerokości okna była zasłonięta ociepleniem tej ściany i wyglądałoby nieciekawie (no i kosztowałoby też sporo)

- danie 5-6 cm ocieplenia na tej ściance, które po nałożeniu siatki i tynku zlicowałoby się z końcem ramy suwanki, tak więc samo przejście/wyjście na taras nie byłoby niczym przesłonięte

Teraz wracamy do meritum, czyli jak i czym ocieplić tę ścianę, aby uzyskać jak najlepsze parametry?

Zdaję sobie sprawę, że nie uzyskam takich, jak przy 20cm ociepleniu styro grafitowym, ale chcę jak najbardziej ograniczyć uciekanie ciepła, powstawanie jakiegoś przemarzania, itp.

Myślałem o zastosowaniu płyt PUR, o których mówi się, że 1cm takiej płyty zastepuje ok. 1,6cm styro, tak więc teoretycznie 6 cm płyta to równoważność ok. 9,5cm styro.

Co innego według was mógłbym zastosować? Jakieś dodatkowe rzeczy do tej płyty PUR czy zupełnie co innego?

Nie jest to duża powierzchnia do ocieplenia, więc koszt 1m2 nie gra roli - ważne aby było jak nalepiej.

Wszelkie uwagu i porady będą super mile widziane.

Dziękuję z góry.

pozdrawiam,

Olek

• 3 weeks później...

Witaj Olek,

Czy rozwiazales juz problem z ociepleniem?

Ja niestety tez mam podobny ale juz na duzo wiekszej powierzchni. Okna w wykuszu (fixy boczne) zaczynaja sie rowna ze sciana i tez nie mam jak jej ocieplic. Od sciany do szyby jest tylko 8 cm ale to by oznaczalo ze zakrywam rame okna Zona nie chce sie na to zgodzic. Wiec nie wiem czy nie ocieplac wcale, czy dac tylko 2 cm ? A moze jakies wyciecie przy samym oknie?

POzdrawiam

Tomasz

P1050739_1.jpg

Ja niestety tez mam podobny ale juz na duzo wiekszej powierzchni. Okna w wykuszu (fixy boczne) zaczynaja sie rowna ze sciana i tez nie mam jak jej ocieplic. Od sciany do szyby jest tylko 8 cm ale to by oznaczalo ze zakrywam rame okna Zona nie chce sie na to zgodzic. Wiec nie wiem czy nie ocieplac wcale, czy dac tylko 2 cm ? A moze jakies wyciecie przy samym oknie?

[ATTACH=CONFIG]193397[/ATTACH]

Ja bym wymienił to jedno okno. jak dasz 5cm ocieplenia, to na ogrzewanie tej ściany będziesz płacił tyle, że wymiana okna szybko by ci się zwróciła.

pzdr

[wypas] - jak to wygląda w projekcie?

Coś zmieniałeś, że tak wyszło?

Pozdrawiam

GREGOR

wiec w projekcie nie ma ocieplenia gdyz jest budowany z ytonga 36cm. Jednak postanowilem calosc ocieplic 10cm styro i teraz wyszedl taki zonk.

nie wchodzi w gre zamurowywanie okien czy tez nachodzenie styro na szybe. Teraz moglbym dac jakies 2-3 cm styro zeby byl widoczny profil okien. Ale czy w takiej sytuacji ocieplic cala ta sciane tylko 3 cm czy tez zrobic jakis uskok z 10cm na 3cm przy samych oknach?

Co radzicie?

@ wypas

Rozwiązałem to w taki sposób, że daję 8 cm płyty PUR, co podobno zastapi mi około 15 cm styro.

Nie jest to rozwiązanie idealne ale jedyne jakie dało się wymyśleć bez ingerencji w konstrukcję czy wymianę suwanki.

Z racji tego, że jest to część zadaszona, to parapet na oknie będzie minimalny a wszystko wyjdzie tak, że skończy się równo z krańcem ramy suwanki.

Pozdrawiam,

Olek