Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepła połowa bliżniaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam

Wpadam z rewizytą

Jeśli moę coś podpowiedzieć wydaje mi się że te ostatnie 3 cm. styro. to specjalnie przeznaczona do tego celu fofmatka z takimi wystającymi grzybkami lub rowkami do układania rur wodnego ogrzewania podłogowego lub projekt zakładał taką wysokość izolacji cieplnej czyli 23 cm. bo jak nie to te trzy cm. być nie musi chyba że tak chcesz mieć Badania pokazują że układanie powyżej 20 cm .styropianu na podłogę nie daje wymiernych korzyści a kosztuje i zabiera czasami cenne miejsce.

Co do wylewki na podłogówce 6 cm. to chyba minimum lepiej 6.5 lub 7 a płytka z klejem to 1,5 minimum.

Ale ja tylko buduje .Mogę się nie znać.Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

hej :) wpadłam z rewizytą. mnie przyszło do głowy, ze na te dodatkowe 3 cm styro pod podłogówkę to Was może namawia wykonawca i to ma być styro z naklejoną folią (zbędny bajer), ale widzę, że masz folię jeszcze osobno, to już nie wiem.

Jeśli chodzi o warstwy podłogi to 1) policz sobie, na jakiej wysokości wyjdą parapety od zakładanego poziomu podłogi (szczególnie jeśli masz np w kuchni parapety na poziomie blatu i trzeba je zgrać z wysokością mebli), jaka będzie wysokość otworów drzwiowych (żeby się nie okazały za niskie, jak podłoga wyjdzie za wysoko). 2) Co do styro na podłodze - ważna jest nie tylko jego grubość, ale też staranność ułożenia - powinien być bez szpar, a bywają ekipy, które go rozkładają "kopniakami", serio :(. 3) folia budowlana nawet w 2 warstwach nie stanowi izolacji! na fundamentach masz porządnego icopala, więc tego też nie zaniedbajcie. można dać papę - ale okazuje się, że żadna nie ma atestu do stosowania wewnątrz. myśmy dawali specjalną folię, którą się uszczelnia baseny (nie pamiętam teraz nazwy, chyba coś na A..., powinna być u mnie w dzienniku, jakby Ci się chciało poszukać).

witam piotrmin oraz Tatarak

dzieki za rady

ta grubość styro wymierzona już aby wszystko zgrało się z drzwiami, meblami i parapetami etc.

Maż tez kupił folie basenową coś na A:-)

aktualnie czekamy na okna, które będą za miesiąc, w w kwietniu wchodzą tynki

Będę informować o postępach

• 1 month później...