Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym różnią się płyty strunobetonowe od starych płyt kanałowych?

Recommended Posts

Witam! Czytam ostatnio dużo o nowoczesnych płytach strunobetonowych kanałowych. Wszyscy piszą, że to wielki hit i można dzięki nim sporo zaoszczędzić. Ale czy ktoś może mi wytłumaczyć czym właściwie się one różnią od tych starych kanałowych?

Pozdrawiam,

Paweł

Z tego co zdążyłem sam przeczytać o płytach strunobetonowych to mają one o wiele lepszą izolację akustyczną - lepiej chronią przed hałasem. Są to też jedne z najlżejszych płyt dostępnych na rynku, nie trzeba robić również szalunku dla takich płyt, ponoć wytrzymują również bardzo duże obciążenia. Ich koszt wykonania również jest bardzo niski (jeden z najniższych). Myślę, że to bardzo ciekawa alternatywa, bo nie trzeba już nadlewać dodatkowo stropu betonem i przez to unikamy dodatkowych kosztów.

naciągiem druta:lol2:

co do akustyki to każda płyta kanałowa każda będzie miała podobną. niestety kanał długi to taka tuba, ale wystarczy ją wypełnić wata szklana albo korek z pianki wepchnąc z jednej i zdrugiej storny na jakiś metr i akustyka się poprawi.

Edytowane przez andsoon

• 1 month później...

Czytałem, że największą zaletą strunobetonów jest możliwość realizowania konstrukcji o dużej rozpiętości przy stosunkowo niewielkiej wadze. Ponoć mogą także przenosić duże obciążenia i mają dobrą akustykę. Ciekawe w sumie jak z przepuszczaniem ciepła. Czytał ktoś o tym?

Pozdr

dostałem wycenę za strop do mojego domu. 80m2 Za ten HIT musiał bym wyłożyć 15 000zł + rozładunek. jak to zobaczyłem mało z krzesła nie spadłem. 20 km ode mnie jest betoniarnia w której produkują typowe płyty kanałowe, koszt 8 500zł w cenie jest transport i dźwig do ułożenie na budynku.