Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wielko?? lustra w ?azience?

zone

Recommended Posts

• 1 month później...
A ja zastanawiam sie nad duzym lustrem na scianie, po lewej stronie od wejscia, lustro ma miec wymiary 1x1,5, czy to bedzie ladnie wygladac? Myslelismy o jeszcze wiekszym,ale szklarz powiedzial, ze ciezko byloby z transportem tak duzego lustra.

mam 1mx2m optycznie powieksza doś mała łazienke. Nie dałem na całą sciane bo nie chciałem miec lustra nad sedesem.

• 4 years później...

Myślę, że to zależy od fazy wykończenia łazienki ;) Jeśli dopiero kładziesz kafelki to spróbuj dobrac lustro i przyklej do ściany. Myślę że efekt jest lepszy niż jednak delikatnie odstające od kafelków lustro zawieszone.

U mnie w domu o takim rozwiązaniu nikt nie pomyślał przy kładzeniu kafelków, umywalkę kupiliśmy 80, natomiast z doborem lustra mieliśmy kłopot, w końcu zdecydowaliśmy się na gładkie lustro (bez żadnej ozdobnej ramki) o wymiarze 120x60 i jesteśmy z tego wyboru bardzo zadowoleni.

Duże lustro to świetna sprawa, jak bym jeszcze raz zabierał się za projektowanie łazienki to zrobiłbym lustro nawet na całą ścianę ;)

to też zalezy od stylu, w jakim jest zaprojektowana łazienka. Wydaje mi się że w klasycznym wnetrzu wielgachne lustro wklejone między płytki mogłoby trochę razić...

my mamy 2 duże lustra - 190 cm x 90 cm, jedno wklejone pionowo a drugie poziomo. Chociaż łazienka nie jest duża (6m2) wydaje sie być spora - lustra ją optycznie powiększają i odbijają piękne widoki zza okna :)

Powiedziałabym, że wszystko zależy :)

Lustra wieszane zawsze można zmienić jak zmieniasz meble łazienkowe; jeśli jest nieco odstające od ściany można za nim ukryć kable od lampek i jak się coś popsuje to nie trzeba kuć :); można dostosować ramę do koloru/stylu mebli;

Przy wklejonym nie ma obawy, że spadnie (mi kiedyś wieszane spadło); dla mnie wygląda jakoś tak zgrabniej jak nie odstaje od kafelków, no i chyba jest większa dowolność co do rozmiarów... dodatkowo jak jest duże to dzięki temu można uzyskać wspaniałe efekty powiększenia łazienki i widoków :)

Teraz w łazience na dole mam wieszane bo przy kładzeniu kafelków zapomniałam powiedzieć, żeby dziura została :( Ale na górze na pewno nie zapomnę !!!!

to też zalezy od stylu, w jakim jest zaprojektowana łazienka. Wydaje mi się że w klasycznym wnetrzu wielgachne lustro wklejone między płytki mogłoby trochę razić...

ale jak się np. da do lustra taką ramę z dekorów od płytek to powinno wyglądać dobrze - tzn. pasująco do całości :)

ja bym dała jak najwieksze lustro i z doswietleniem od góry a jesli macie inne rozwiazanie to moga byc po bokach...widzialam fajna opcje z zabudowa szfkami nad tafla lustra: pod spodem sa zamontowane swiatla i szafki daja mozlwosc dodatkowego schowka. oczywiscie otwierane bez uchwytowo.

• 8 months później...
  • 5 years później...

wg mnie na takiej wysokości to już nie kinkiet a jakiś spot (chyba tak się to nazywa?), by świeciło centralnie w dół i rozpraszało na boki trochę

możesz zawsze poprosić szklarza by wyciął Ci w lustrze otwór na lampę i zamontować kinkiety bezpośrednio na lustrze - efekt mega!!

wg mnie kinkiet to max na 180cm od podłogi - ale ja nie mam 170cm, więc piszę pod swoje wymiary :-P

A czym wykończyć lustro, jeśli nie jest na równi z płytkami, ale jest od nich płytsze...? Ekipa przykleiła lustro, ale nie zwróciła uwagi na to, że jest cieńsze od płytek (które są przyklejone pod i nad lustrem) i teraz są dwie szpary, którą trzeba jakoś wykończyć. Macie jakieś pomysły?

też się chętnie dowiem jakieś rozwiązania bo mam ten sam problem ;)

narazie wykończyliśmy silikonem tę szparę i się tak nie rzuca w oczy... myślałam o jakiś listewkach maskujących - by zrobić coś na zasadzie ramy dookoła lustra... tylko jakieś cienkie i delikatne - może sztukateria jakaś? albo listwy przysufitowe?

a ja jaką wysokość lustra się w końcu zdecydowałaś???

Lustro mam 180 cm (na całą szerokość ściany) na 130cm (zostaje jedna płytka od góry i jedna płytka na dole nad umywalką). Mój wykonawca proponuje mi właśnie albo silikon, albo listewkę. Ramkę można rzeczywiście zrobić, ale wydaje mi się, że to niszczy ideę wklejanego lustra. Chyba zdecyduję się faktycznie na ten silikon. Cykniesz fotkę, jak to wygląda? Edytowane przez Marysia Ro

• 2 weeks później...
Marysia zrobiłam fotki, ale kiepsko ostre :( lampa odbija i kiszka

[ATTACH=CONFIG]297592[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297593[/ATTACH]

narazie tak zostawiam - z czasem się to jakoś zabuduje jeszcze

Faktycznie nie za wiele widać. U mnie wokół lustra poszła listewka aluminiowa, ale jeszcze nie widziałam efektu. W weekend przeprowadzka :wiggle: więc może uda mi się zrobić jakieś fotki :)