kwazik 13.05.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Witam!!! W kawalerce muszę zainstalować wentylację mechaniczną. Firma, u które kupuję reku i instalację przygotowała mi projekt na przewodach miękkich. Chcą zastosować JEDNĄ ŚREDNICĘ przewodów wentylacyjnych - że niby przewymiarowany oznacza cichszy. Jakoś z tym się nie spotkałem, a bardziej z opinią, że za duży przewód też powoduje problemy. Dodatkowo zastosowali 3 wywiewy (łazienka, aneks kuchechenny i pod sufitem - zbierający ciepłe powietrze) i 2 nawiewy - pokój i sypialnia. Kawalerka z antresolą sypialniano-wypoczynkową. Wymiary całego mieszkania 7,3 x 2.7 m. Proszę o ewentualne sugestie. Pozdrawiam Edytowane 13 Maja 2013 przez kwazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.05.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jak dla mnie, nawiewy trzeba odsunąć dalej -- ten na antresoli w prawy górny róg rysunku, ten na dole w prawy dolny róg. Jakie kłopoty, poza wyższą ceną, wynikają z zastosowania większej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 może ktoś boi się reynoldsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwazik 14.05.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 @KrzysztofLis: Jakie kłopoty, poza wyższą ceną, wynikają z zastosowania większej średnicy? Wyczytałem, że w za dużych kanałach zwiększa się ryzyko powstania fali stojącej, rezonansu, bardziej w takim kanale osiada kurz, może się pojawić pogłos z innych pomieszczeń (u mnie to nie grozi ) i trudniej takie kanały ukryć. @kangaxx: może ktoś boi się reynoldsa Jakoś tego nie zrozumiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.05.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jak kurz osiada w kanale to dobrze. http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_Reynoldsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwazik 15.05.2013 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 @KrzysztofLis2: dziękuję za wyjaśnienie o co chodzi z Reynoldsem Wiedziałem, że musi to być żart branżowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts