Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dom-zrb bo wszystko wskazuje na to ze bede potrzebowal wykonawcy na to, nieduzy budynek na wilanowie, wielorodzinny z garazem podziemnym. Wyslalem zaproszenie, jak bede blizej niz dalej to sie odezwe. Ceny znam... :)

W W-wie w razie czego jest na miejscu technolog BASF to mogę podesłać kontakt jakby były kwestie techniczne do rozwiązania.

A w "temacie" - nadal widzę więcej wad niż zalet takiej technologii. Pracochłonne, niewymierne zużycie materiału, nie nadaje się do żelbetu (zrobimy sitko, a co n-ty otwór będzie do zasklepienia, bo trafimy w pręt), budynki często są mało stabilne a każde najmniejsze ruchy to przerwanie ciągłości takiej izolacji, której w dodatku nie da się skontrolować, penetracji na +10cm wokół otworu przy iniekcji grawitacyjnej po prostu nie wierzę. I jeszcze ta sucha zaprawa w otworach - konstrukcja na pewni "nienaruszona". Jednym słowem ta metoda nie nadaje się do poważnych zastosowań. W domkach jednorodzinnych czy małych kamienicach można eksperymentować.

Miałem sytuacje że występowao zbrojenie,jest to masakra przy nawiercaniu,dużo wierteł ulega zniszczeniu,jak jest możliwość nawiercania obok zbrojenia to tak się wierci wtedy gęściej otwory i tylko na 30cm.w głąb /do izolacji pionowej/ norma zużycia na jeden m.kw. powierzchni ściany10 litrów preparatu i wszystko.Między kamieniami /otoczaki tzw.inaczej kamień polny też się wykonuje/ wiadomo,że kamień taki żadnych płynów nie przyjmie,ale wierciłem szukając podłoża chłonnego tzn.zaprawy którą w tym czasie wbudowano -ciężka robota i droższa jest wtedy robocizna.Kościoły,zamki i zwykłe stare domy posiadają różną mieszankę konstukcji muru.Odnośnie suchej zaprawy przeważnie jest to wylewka betonowa,preparat odparowując razem z istniejącą jeszcze wilgocią powoduje zasklepienie tej zaprawy czyniąc tzw.korki betonowe na całej długości otworu.Na dzisiaj dziękuję za możliwość pisania na forum. Edytowane przez rojan-58
odpowiedz

rojan-58 przeciez Ty tez masz rodzine i dzieci na utrzymaniu :) pomysl o nich zanim podejmiesz sie wykonania takiej izolacji. Z fotek to tego nie ocenisz niestety. Tu trzeba przyjechac, ale ilosc m2 do zrobienia jest olbrzymia. jezeli sobie zyczysz - prosze bardzo na priv. moj przedmowca ma racje - opisywana przez Ciebie metoda nie jest przeznaczona do powaznych zadan. Kolezanska rada - nie dawaj gwarancji na 50 lat, bo material wytrzyma, ale tak jak razem z dom-zrb pisalismy - zaysowanie sie sciany powoduje przerwanie tej Twojej izolacji a na to nie masz wplywu.

dom-zrb technolog to mi nie bedzie potrzebny, sprawna ekipa rozumiejaca zasady wykonania iniekcji jest mi bardziej potrzebna. Prawdopodobnie z Webaca bedzie material.

Edytowane przez fighter1983

Ale ja się nigdzie nie pcham,mogę opowiedzieć o innym przypadku izolacji pionowej ściany fundamentowej ,posadzka w piwnicy znajdowała się na poziomie 3 metrów od terenu,ściana tupowy lany beton,to był i jest nadal sklep w zielonej górze,też miałem zbrojenia,nie powiem namęczyłem się,facet mi policzył zdaje się 1600 otworów ,ale jak zalewałem ponad 200 litrów to chyba tydzień czasu mi zeszło no bo to beton który pomału się wchłania,ale poradziłem dwa razy dziennie dolewałem.Jak wierciłem to na wysokości pasa przyszła do mnie woda i tak jak z kranu się lała -lekko bez ciśnienia,to się przeraziłem no bo cały sklep zaleje,była pod ręką do sprzedaży jakaś masa jak modelina coś takiego ni pamiętam dokładnie rozrobiłem w rękach i zakleiłem otwór.Następnego dnia nawierciłem delikatnie obok tego miejsca trochę płyciej i podczas zalewania mocno grzałem gorącym powietrzem i szybko zalałem preparat.To były jakieś wody gruntowe.Ze mnie nie ma tam w pobliżu gdzieś na swoich pracach ,dwa lata temu byłem w regułach wykonałem izolację poziomą np.tak na marginesie.Zarysowanie ściany myślę,że występuje jak jest słaba konstrukcja jej.Znowu mam przykład stare przedwojenne domy-dzwoni do mnie facet zebym przyjechał bo ma problem z wilgocią wiosna była,wykonałem odwiert nad gruntem w ścianie i urobek aż się klei do wiertła ,mówię tak:brak izolacji poziomej powoduje,że zimą ta wilgoć przymarza wiosną odtaje i dlatego panu na ścianach występują pęknięcia czy rysy Edytowane przez rojan-58
wymiana doświadczeń

Lubię bardzo rozmawiać na tematy związane z izolacjami.Mam pytanie, jak wystąpi pęknięcie ściany na całej jej grubości i wilgoć czy wody gruntowe nie poradzą sobie przy obojętnie jakiej izolacji? woda sobie zawsze znajdzie ujście,a wilgoć widziałem takie grzyby, ja myślałem z początku czemu belki drewniane pod sufitem bo był obniżony i zabudowany od środka płytą są owinięte sznurkiem okazało się że to takie "witki" grzyba grubości ok.1cm.ja w życiu nie widziałem takigo filmu.Belki w okół siebie powijane i na dodatek rosną sobie różne grzyby pleśniowe w różnych kolorach,a jest w budownictwie tych groźnych dla zdrowia i na pobyt ludzi i zwierząt ponad 100 gatónków /widziałem je wszystkie jak są hodowane w pracowniach co się zajmują tym tematem/.Chodzi o to ,ja wykonując izolację pionową ściany piwnicznej od wewnątrz budynku/Szklarska Poręba/ oj dawno to było bym musiał wydobyć umowę i gwarancję.Tam był poważny problem,miałem w ścianie mieszankę ,kamień cegła,przeważał kamień taki polny otoczaki.Wykonując te moje tematy,byłem bliżej głową sufitu no bo to była piwnica a zarazem poziom posadzki w domu,zauważyłem wybrzuszenie dziwne no i właśnie odkryłem te grzyby,wszystko zerwałem z sufitu,usunięto te drewniane elementy,ja to wszystko oczyściłem,odgrzybiałem.Finał z tego taki-przyczyną takiego zawilgocenia było kapilarne podciąganie wilgoci po tej ścianie,ale to twało latami.Jak przyjechałem na początku to wyczuwałem specificzny zapach grzybów,ale wszystko było zakryte płytami GK tak niektóre firmy podchodzą do tematu.Najlepiej zasłonić ściany wilgotne wykonać stelarz itp.tak się nie robi,należy opowiedzieć właścicielom w czym jest problem,a nie zrobić coś szybko i skasować.pzdr.Jacek Rosiński Edytowane przez rojan-58
izolacje pionowe

iniekcja na powierzchnie pionowe to poroniony pomysł, wymyslił go chyba ten kto sprzedaje materiał..tak jak i iniekcja kamieni polnych..tutaj to w vogóle jakaś pomyłka. jak izolacja ściany to tylko elastyczne powłkoki, a na zarysowania...no cóż tego niktnie przewidzi, ale mozna maty bentonitowe zdociskiem stosować lub wysoce elastyczne powłoki (CP1) na siatce. Ja iniekcje robię tylko jako poziome przepony

Trzeba znać te metodę,o której to mowa,wiadomo że kamień polny nie przyjmuje żadnej substancji,jak wykonać izolację pionową ściany to ja wiem i jak są np kamienie,tutaj nie ma pomyłek,wykonałem już trochę tych izolacji i sypiam spokojnie nie ma reklamacji więc o co chodzi,ja się trzymam dobrego środka do iniekcji Edytowane przez rojan-58
wymiana doświadczeń

O jakim preparacie piszesz? Podaj nazwę.

Edytuj w miarę możliwości posty poprzednie zamiast tworzyć nowe, będzie czytelniej i bez spamu.

Bo ciekawi mnie to bo sam robię na Ceresicie i Weberze , ale iniektu który ma średnicę penetracji 25 cm nie słyszałem (pewnie nie wszystko znam niestety)

cześć preparat o nazwie handlowej IZOMUR penetruje do 15cm, otwory do izolacji nawierca się co 20-25cm jak jest tynk to co 20cm wiercimy,cegła jest widoczna to co 25cm w dwóch rzędach,znajdź tagi i klkaj w izolacje tam opisywałem o tym no ale coś chcesz wiedzieć to zadawaj pytania,jak coś nowego pisałem to znaczyło że mnie o coś pytano,postaram się tak jak piszesz Edytowane przez rojan-58
wymiana wiadomości