Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasadność 2 warstw papy pod dachówką

Pascalt

Recommended Posts

Witam, pytanie dotyczy zasadności stosowania dwóch warstw papy pod dachówką - czy ma to jakikolwiek sens, czy jest to tylko niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy. Miałem zamiar na dachu o spadku 20 stopni bezpośrednio na deskowanie zastosować najtańszą papę podkładową, na to po ok 3 miesiącach dobrą, grubą papę termozgrzewalną SBS na włókninie poliestrowej i dopiero dachówkę.

Po przeczytaniu kilku postów znanych autorytetów tego forum, zacząłem się zastanawiać, czy nie jest to jedynie szukaniem wydatków na siłę.

Postanowiłem dać jedną tylko warstwę papy SBS na włókninie poliestrowej ok 4mm. Teraz tylko zastanawiam się, czy samo mechaniczne mocowanie gwozdziami z podkładkami pod zakładami wystarczy, czy dodatkowo smarować lepikiem, a może konieczne będzie podgrzanie na zakładach???

Pozdrawiam.

Papę należy mocować papiakami bez stosowania podkładek i wyłącznie w górnej krawędzi, która będzie zakryta kolejnym szalem papy. Skoro czas oczekiwania na krycie docelowe to tylko 3 miesiące to zastosuj papę podkładową termozgrzewalną modyfikowana SBS i od razu mocuj ją kontrłatami najlepiej impregnowanymi. W tak krótkim czasie kontrłatom nic się nie stanie. Połączenia nie muszą być zgrzewane. Pozdrawiam.

Podłącze się pod temat. W szczególności prośba o wsparcie przez Pana Andrzeja

A co w przypadku gdy mam papę termozgrzewalną V60 S37 położoną półtora roku temu. Moje niedopilnowanie - papa nie została dogrzana do dachu lecz przybita po desek papiakami bez podkładek. Deski się rozeschły i widać gdzieniegdzie prześwity patrząc od spodu. Papiaki są dość gęsto bite, i to nie tylko pod górnym zakładem.

Dach będzie kryty dachówką ceramiczną Creaton Premion, nachylenie dachu 40 stopni. Czy wystarczy przesmarować widoczne dziurki lepikiem na zimno czy wymagana jest bardziej drastyczne działanie:

- smarowanie całego dachu?

- położenie nowej papy?

pozdrawiam

D