Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Pół roku temu tuż przed złożeniem papierów o pozwolenie na budowę dowiedziałem się, że mam na mojej działce w Ruścu obok Nadarzyna sączek 50mm ceramiczny. Zacząłem z konieczności się tym interesować, no i jak usłyszałem o terminach ręce mi opadły zajęło mi to ponad trzy miesiące, a to tylko jeden sączek ceramiczny 50mm.

A więc terminy:

- 4 tyg. otrzymanie decyzji z Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Grodzisku Mazowieckim ul. Traugutta 4a (to nic nie kosztuje), ale trzeba mieć mapę zasadniczą ze składnicy map ze Starostwa Powiatowego wydział Geodezji w Pruszkowie koszt mapy 1:500 format A3 to 56,19zł i dają od ręki ja miałem mapę do celów projektowych.

- 2 tyg. zrobienie operatu wodnoprawnego przebudowy sączków + 1 tydzień szukałem projektanta ceny przeróżne udało mi się znaleźć za 700zł namiary na priva

- 4 tyg. uzgodnienie projektu w Wojewódzkim Zarządzie Melioracji i Urządzeń Wodnych w Grodzisku Mazowieckim ul. Traugutta 4a (to też nic nie kosztuje)

- 3 tyg. uzyskanie operatu wodnoprawnego w Starostwie Powiatowym w Pruszkowie koszt 217zł, wniosek można pobrać ze strony urzędu.

Po otrzymanie operatu tzn. podbitego kolejnymi pieczątkami tego samego projektu mogłem złożyć papierki o pozwolenie na budowę domu, a sączki żyją oczywiście dalej swoim życiem.

Przed przystąpieniem prac nad przebudową drenów trzeba zgłosić chęć przystąpienia do prac w Spółce Wodnej w Nadarzynie znajduje się w budynku Urzędu Gminy. Następnie przerabiamy sączki i przed zasypaniem jedziemy zgłosić ten fakt spółce wodnej w Nadarzynie. Jeżeli wszystko jest zgodne z projektem przebudowy sączków dostaniemy wpis w projekcie. Projekt zwany już operatem wodnoprawnym z całą masą pieczątek zawozimy do Grodziskiej Spółki Wodnej w celu naniesienia przerobionych drenów na mapy (z tego co się dowiedziałem można im wysłać faxem).

Ja teraz czekam, aż woda opadnie i zabieram się do dzieła. Postanowiłem, że będę przerabiał sam bo nie widzę w tym większej filozofii , o kosztach przerobienia oczywiście was poinformuje mam do przerobienia 32mb sączka o średnicy 50mm i szacuje koszt nie wyższy niż 3000zł.

Mam nadzieje, że post okaże się przydatny dla osób będących na początku drogi, ponieważ ja nie mogłem znaleźć praktycznie nigdzie informacji co trzeba z tym zrobić.

Edytowane przez Whiskyman
https://forum.murator.pl/topic/179252-przebudowa-s%C4%85czk%C3%B3w-drenarskich-od-czego-zacz%C4%85%C4%87/

"Ja teraz czekam, aż woda opadnie i zabieram się do dzieła. Postanowiłem, że będę przerabiał sam bo nie widzę w tym większej filozofii , o kosztach przerobienia oczywiście was poinformuje mam do przerobienia 32mb sączka o średnicy 50mm i szacuje koszt nie wyższy niż 3000zł."

Nu tak jest. Pod pączkującą zabudowę trafiają teraz "mokre nastrumykowe/nadrzeczne" działki gdzie dziadkowie krowy paśli,

a jak był suchy rok to i we wrześniu czasem udało się siano zebrać.

Ale głowa do góry !

Skoro czekasz aż woda opadnie to na budowie czeka Cię zapewne jeszcze wiele niespodzianek.

Tak przy okazji - badania geotechniczne są ?

Moja okolica jest bardzo urokliwa ale niestety dość kłopotliwa ze względu na wysoki stan wody gruntowej, piwnicy nikt nie robi. Narazie jeszcze sączkiem płynie woda więc muszę zaczekać, aż odwodni tereny powyżej bo będzie zalewała mi wykop. Badanie geotechniczne posiadam - glina, glina i jeszcze raz glina.
Moja okolica jest bardzo urokliwa ale niestety dość kłopotliwa ze względu na wysoki stan wody gruntowej, piwnicy nikt nie robi. Narazie jeszcze sączkiem płynie woda więc muszę zaczekać, aż odwodni tereny powyżej bo będzie zalewała mi wykop. Badanie geotechniczne posiadam - glina, glina i jeszcze raz glina.

jak nigdy nie przestanie płynąć po ocenieniu wysokości wody /czy nie wyleje się wierzchem wykopu?/ trza wykopać dziurę parę metrów przed miejscem planowanych prac

i nielegalnie przerwać dren, zaślepić odpływ w stronę planowanych prac. Można zgodnie z zasadami maskowania

zamaskować np kupą śmieci czy gałęzi. Po wykonaniu swojej pracy odślepić, woda zejdzie i odtworzyć stan pierwotny.

Aha pytanie to przecież też będzie pod wodą. Urwane pół metra czy metr to jakoś się i pod wodą zrobi ?

• 1 year później...

Witam, wlasnie znalazlem sie w podobnej sytuacji. Chwile przed zlozeniem papierow o pozwolenie na budowe czekala mnie "niespodzianka" w postaci dreny biegnacego centralnie przez dzialke. Czy moge w zwiazku z tym poprosic na privie o namiar na kogos kto wykonuje operat wodnoprawny przebudowy sączków. bede wdzieczny mail: [email protected]

pozdrawiam

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Już mój post ma trzy lata, a dalej mnóstwo osób pyta o wykonawce operatu. Niestety rzadko jestem przed komputerem i dlatego poniżej daje namiary na osobę która mi robiła operat i już chyba połowie Ruśca:D

511 045 847

Bartosz Waniak

Mam nadzieje, że Pan Bartosz nie będzie mi miał tego za złe.