karoluch21 14.05.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dzień dobry. Chciałabym kupić działkę w otulinie Parku Narodowego i obszaru Natura 2000 ( co może mieć znaczenie) . Działka ma wydaną decyzję o warunkach zabudowy ( na obecnego właściciela, może on decyzję przepisać na nas lub możemy o nią wystąpić sami) na zabudowę mieszkaniową jednorodzinną pod działalność agroturystyczną, nie ma miejscowego planu tylko studium które mówi o przeznaczeniu zagrodowo- mieszkaniowym. Jest zgoda na podłączenie do sieci wodociągowej, ostatnio wybudowana została kanalizacja. W księdze wieczystej ziemia figuruje jak użytki rolne. Moje pytanie brzmi czy warto bez obaw kupić taką działkę jeśli chcę na niej budować dom w perspektywie kilku-kilkunastu lat dopiero?przez kilka lat byłaby to działka wyłącznie letniskowa, chciałabym ew. postawić na niej barakowóz , przyłączyć wodę i przyjeżdżać na weekendy. Obawiam się że z czasem o decyzję o warunkach zabudowy będzie trudnej bo np. zaostrzą się przepisy dotyczące zabudowy w otulinie parku. Dodam że działka lezy na końcu wsi, sąsiadujące działki są zabudowane, jest dostęp do drogi gminnej. Nie chciałabym kupić działki która za kilka lat będzie warta dużo mniej jednak ziemia jest pięknie położona - co kusi a wokół są zabudowania więc mała jest raczej szansa że jej przeznaczenie się zmieni, zwłaszcza że gmina poprowadziła tamtędy kanalizację. Proszę o rady i opinie, jestem w kropce,co radzicie?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 25.05.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Gmina uchwalając plan zagospodarowania musi brać pod uwagę wydane aktualne wz,ale nikt Tobie tutaj nie odpowie czy w przyszłości nie zostanie uchwalony niekorzystny dla Ciebie plan.Różne rzeczy się zdarzają.W gminie pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dainty Bibervelt 28.05.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ja bym sprawdził jakiej klasy to ziemia. W myśl nowych przepisów ustawy o ochronie gruntów rolnych użytki rolne klasy I-III, niezależnie od wielkości muszą być odrolnione przez marszałka czy ministra (nie pamiętam dokładnie). Chyba że jest się rolnikiem to wtedy można budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 28.05.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ale co z tego że zostaną odrolnione?Mam działkę pomiędzy budynkami mieszkalnymi i nie mogę się budować bo najpierw był plan na ciche usługi (że niby tych za mało jest w okolicy),a teraz zmiana planu na tereny wypoczynkowe zielone i mogę sobie pisać do samego pana Boga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seah 04.12.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Przy takich nurtujących pytaniach polecam ciekawy artykuł: http//www.mgprojekt.com.pl/blog/zak...#axzz2lvqFuaOZ .Dla przyszłych właścicieli nowych działek i nie tylko jest to doskonałe kompendium wiedzy "w pigułce". Zawarte są w nim wszystkie aspekty począwszy od odwiedzenia Sądu z wnioskiem o wypis z księgi wieczystej po roślinność wszystko krok po kroku. Mi szczerze napisawszy pomimo iż nie jest on z gatunku "długasów" bardzo dopomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamiBuduje 09.12.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Podepnę się pod temat.Mam zamiar kupić działke (wlasciel podzielil działke rolna na kilka mniejszych). W niedługim czasie wlasciciel dostanie warunki zabudowy. Działka nie ma MPZP. Czy warunki zabudowy jakie otrzyma wlasciciel faktycznie nie sa gwarancją, ze za kilka lat bede mogła sie budowac na tej działce? Czy działka, ktora otrzymuje warunki zabudowy, ma status budowlanej czy dalej rolnej? Czy powinnam na cos jeszcze zwrocic uwagę kupujac taka dzialke? Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts