majsterszztyk 14.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Cześć. gipsowalem troche sciany, bardziej jako pomocnik ale w mieszkaniu zaraz po swiezym postawieniu na dobrych i przygotowanych prostych scianach i mialem latwo. takze podstawy jak to zrobic i male pojecie mam. A moj problem polega na kilku kwestiach.. a Mianowicie:1. sciany maja wiele warstw farby.. Skrabac je czy zostawic? zabardzo nie odlaza, moze w kilku miejscach albo gdybym mocno drapal..2. na scianach, oczywiscie przez kolor sciany przebijaja sie zarysy pustakow.. takze zapewne jest wilgoc.. ale nie na rogach tylko na powierzchni sciany.. gipsowac na to czy trzeba sie z tym jakos uporac? dodam ze niedlugo chata moze byc ocieplana, narazie jest bez ocieplenia.3. jaki najlepij grunt na to zastosowac?4. jest baardzo nierowna, sporo rys, chropowan, nierownosci itp... najpier pociagnac te nierownosci a potem cala scianke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterszztyk 21.05.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 nikt sie na tym nie zna..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 22.05.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 1. Skrobać 2. Ściany muszą być osuszone, jak ocieplisz mokre ściany to za rok wszystko masz do skucia. Zanim się zabierzesz za robotę wyeliminuj przyczynę zawilgocenia ścian. 3. Obojętnie jaki grunt. Kiedyś widziałem taki antypleśniowy. 4. Opukaj najpierw tynk żeby sprawdzić czy nie ma purchli. Nierówności wystające poza płaszczyznę ściany zeskrob, dziury uzupełnij zaprawą (jak płytkie to klej wystarczy, jak głębokie to sugerują zaprawę tynkarską). U mnie większe nierówności zaciągaliśmy lekkim tynkiem maszynowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 23.05.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 W zasadzie to dez wszytko dobrze Ci napisał, Nikt normalny nie kładzie gipsu na farbę - przede wszystkim masz możliwość że przy gipsowaniu ściągniesz część farby i spaprzesz gips, albo kiedyś odleci razem z farbą przy jakimś uderzeniu, wszystkie nierówności oczywiście obstukaj, bo pod takimi nierównościami może być pusto po prostu. Ściany muszą być suche jak najbardziej. To tak jakbyś malował na mokrej ścianie i zobacz co się stanie po roku. Grunt zależy co masz pod farbą, jaki materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterszztyk 24.05.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 a jaka gładź polecacie położyc na ten tynk..? Czyli tak, kuje farbe, zostaje tynk. zapewne bedzie bardzo nierowny. pozostawiam go do wysuszenia dłuższy czas.. potem zaciagam jakims klejem lub zaprawa wieksze nierownosci. czekam az podeschnie. maluje tynk ktory zostal po zeskrobaniu gruntem przeciw wilgoci. zaciagam gładz gipsowa. czekam az wyschnie. docieram. mluje ja potem gruntem czy od razu farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 25.05.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ewidentne dziury załatałbym nawet zwykłym klejem z atlasa. Pozostawił to do wyschnięcia. Całość ściany osuszam po zdrapaniu farby. Tutaj może Ci się przydać maszyna do osuszania jeśli chcesz to zrobić w dzień, może dwa dni. Tylko, że to duże koszty, bo trzeba wypożyczyć i kupić ropę do niej, no i ogromny hałas. Jeśli nie zależy Ci na czasie to wystarczyć powinien tydzień wietrzenia pomieszczenia przy otwartym oknie. Na wilgotne miejsca przydałoby się użyć jakiś preparat przeciwgrzybiczny - jest taki niemiecki bardzo dobry w sprayu, tylko nazwy nie pamiętam, ale to sprawdzę. Po wyschnięciu na pierwszą warstwę położyłbym zwykły szary gips z Nidy. Odczekał ze cztery dni do wyschnięcia szarego gipsu bo podejrzewam, że tam będzie dużo do równania. A ostatnią warstwę - gładź Megaron finish - chyba tak to się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domtexas 28.05.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 ja osuszyłam ściany w dwa dni bez maszyny. grzałam pomieszczenie na maksa przez 30-45min, aż do uzyskania temp. 28stopni lub wilgotności 80, potem otwierałam okna na przestrzał i jak wilgotność schodziła poniżej 45, proces powtarzałam. zajęło mi to dwa dni, osiągnęłam wilgotność 50 w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts