emarti1 14.05.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Niedługo zacznę u kogoś malować mieszkanie. Ostatnio malowane było tam jakieś 8 lat temu w sumie wykonany był remont generalny a teraz należy pomalować aby odświeżyć mieszkanie. Stara farba trzyma się dobrze powierzchni, nie odpryskuje tylko gdzieniegdzie są lekkie zarysowania spowodowane otarciem ostrym przedmiotem. Chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się czy początek malowania należy zacząć od umycia ścian dużym pędzlem nasączonym wodą z mydłem? Czy po wyschnięciu umytych ścian należy je jakoś zagruntować a jeśli tak to czym? W którym momencie uzupełnić ubytki gładzią o których pisałem wyżej? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 25.05.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Jeśli są to duże zarysowania to na samym początku uzupełnij te ubytki. później jak wyschną to umyj ścianę bo wiadomo, że zakurzona trochę będzie, jak już cała ściana wyschnie to bez żadnego gruntu możesz pomalować, powinno się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stig9 09.06.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Niedługo zacznę u kogoś malować mieszkanie. Ostatnio malowane było tam jakieś 8 lat temu w sumie wykonany był remont generalny a teraz należy pomalować aby odświeżyć mieszkanie. Stara farba trzyma się dobrze powierzchni, nie odpryskuje tylko gdzieniegdzie są lekkie zarysowania spowodowane otarciem ostrym przedmiotem. Chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się czy początek malowania należy zacząć od umycia ścian dużym pędzlem nasączonym wodą z mydłem? Czy po wyschnięciu umytych ścian należy je jakoś zagruntować a jeśli tak to czym? W którym momencie uzupełnić ubytki gładzią o których pisałem wyżej? Dzięki za pomoc. Ja bym zaczął od umycia ściany. Następnie gruntujesz ścianę gruntem. Potem szpachlujesz ubytki gładzią. Gładź też się musi czegoś trzymać. Po wyschnięciu gładzi, jeśli jest wszędzie równo gruntujesz ścianę zwykłym gruntem lub emulsją gruntującą np. Grunt Śnieżka. Wyrównuje ona chłonność ściany, jest biała więc jest dobrym podkładem pod farbę jeśli na ścianie jest już jakiś kolor, dzięki temu mniej farby się zużyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts