Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie mieszkania

emarti1

Recommended Posts

Niedługo zacznę u kogoś malować mieszkanie. Ostatnio malowane było tam jakieś 8 lat temu w sumie wykonany był remont generalny a teraz należy pomalować aby odświeżyć mieszkanie. Stara farba trzyma się dobrze powierzchni, nie odpryskuje tylko gdzieniegdzie są lekkie zarysowania spowodowane otarciem ostrym przedmiotem.

Chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się czy początek malowania należy zacząć od umycia ścian dużym pędzlem nasączonym wodą z mydłem?

Czy po wyschnięciu umytych ścian należy je jakoś zagruntować a jeśli tak to czym?

W którym momencie uzupełnić ubytki gładzią o których pisałem wyżej?

Dzięki za pomoc.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Niedługo zacznę u kogoś malować mieszkanie. Ostatnio malowane było tam jakieś 8 lat temu w sumie wykonany był remont generalny a teraz należy pomalować aby odświeżyć mieszkanie. Stara farba trzyma się dobrze powierzchni, nie odpryskuje tylko gdzieniegdzie są lekkie zarysowania spowodowane otarciem ostrym przedmiotem.

Chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się czy początek malowania należy zacząć od umycia ścian dużym pędzlem nasączonym wodą z mydłem?

Czy po wyschnięciu umytych ścian należy je jakoś zagruntować a jeśli tak to czym?

W którym momencie uzupełnić ubytki gładzią o których pisałem wyżej?

Dzięki za pomoc.

Ja bym zaczął od umycia ściany. Następnie gruntujesz ścianę gruntem. Potem szpachlujesz ubytki gładzią. Gładź też się musi czegoś trzymać.

Po wyschnięciu gładzi, jeśli jest wszędzie równo gruntujesz ścianę zwykłym gruntem lub emulsją gruntującą np. Grunt Śnieżka. Wyrównuje ona chłonność ściany, jest biała więc jest dobrym podkładem pod farbę jeśli na ścianie jest już jakiś kolor, dzięki temu mniej farby się zużyje.