Rodmano 14.05.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam, Wkrótce rozpoczynam z siostrą budowę dość dużego domu jednorodzinnego o 2 lokalach mieszkalnych. Każdy lokal będzie miał powierzchni użytkowej 250 m2 z piwnicami. Po wstępnych rozmowach z firmą wykonawczą,która miałaby przeprowadzić całe zadanie do stanu deweloperskiego dowiedziałem się,że do kwot netto podanych w ofercie muszę doliczyć VAT,to akurat nie jest dziwne Problem tkwi w wysokości tej stawki VAT'u , a mianowicie od stycznia 2011 roku jest taki przepis,że z niższej stawki można skorzystać przy domu do powierzchni do 300m2,jeśli powierzchnia większa to wtedy stawka 23%. Pytanie teraz do Was ,czy w takiej sytuacji jak będzie u mnie czyli dom jednorodzinny z dwoma lokalami mieszkalnymi ,a każdy lokal o powierzchni 250m2, czy w takiej sytuacji jest jakaś opcja skorzystania z niższej-8% stawki VAT'u ??? z góry serdecznie dziękuję za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.05.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 A gdyby tak :- oddzielnie podpisać umowy na budowę lokalu 1 i lokalu 2- poprosić o oddzielne faktury na usługi budowlane na siostrę i Ciebie Jak deweloper buduje blok to też wychodzi ponad 300 m2 a mieszkania sprzedaje z VAT 8% Po budowie, dom będzie podzielony na dwa osobne lokale mieszkalne (będzie rozdzielona własność, osobne księgi wieczyste ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 15.05.2013 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A gdyby tak : - oddzielnie podpisać umowy na budowę lokalu 1 i lokalu 2 - poprosić o oddzielne faktury na usługi budowlane na siostrę i Ciebie Jak deweloper buduje blok to też wychodzi ponad 300 m2 a mieszkania sprzedaje z VAT 8% Po budowie, dom będzie podzielony na dwa osobne lokale mieszkalne (będzie rozdzielona własność, osobne księgi wieczyste ?) Tak też właśnie myślałem o tym co zaproponowałeś,tylko nie wiem czy US tego nie zakwestionuje. Tak, chcemy zrobić osobne księgi i udział w gruncie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.05.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Możecie wystąpić do US o wiążącą interpretację podatkową i/lub pogadać z jakimś rozsądnym doradcą podatkowym. Gdyby ta okazała się nie korzystna, możecie pomyśleć o budowie tzw. systemem gospodarczym - sami kupujecie materiały i potem występujecie do US o zwrot nadwyżki VAT 23% vs 8% (uwaga, ta "ulga" zdaje się że się kończy w tym roku). Taka opcja choć częściowo rozwiąże problem "przepłacenia" VAT'u Jednak moim zdaniem pierwotne rozwiązanie powinno być OK. W końcu firma wykona dwie różne usługi dla dwóch różnych osób, a usługi będą mieściły się w kategorii budownictwa społecznego - stawka VAT powinna być moim zdaniem preferencyjna. Analogicznie robi deweloper budujący blok z mieszkaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 15.05.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Możecie wystąpić do US o wiążącą interpretację podatkową i/lub pogadać z jakimś rozsądnym doradcą podatkowym. Gdyby ta okazała się nie korzystna, możecie pomyśleć o budowie tzw. systemem gospodarczym - sami kupujecie materiały i potem występujecie do US o zwrot nadwyżki VAT 23% vs 8% (uwaga, ta "ulga" zdaje się że się kończy w tym roku). Taka opcja choć częściowo rozwiąże problem "przepłacenia" VAT'u Jednak moim zdaniem pierwotne rozwiązanie powinno być OK. W końcu firma wykona dwie różne usługi dla dwóch różnych osób, a usługi będą mieściły się w kategorii budownictwa społecznego - stawka VAT powinna być moim zdaniem preferencyjna. Analogicznie robi deweloper budujący blok z mieszkaniami. Na początku myśleliśmy o budowie systemem gospodarczym,ale ze względu na ciężkie warunki logistyczne na budowie i zakres robót nie zdecydowaliśmy się na budowę w tym systemie. Ulga rzeczywiście kończy się w tym roku,ale wystarczy wziąć pierwszą fakturę na budowę na ten rok i już potem masz 5 lat na dokończenie i rozliczenie Vatu. Wydaje mi się,że pierwotnie zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie w naszym wypadku się nie sprawdzi,ponieważ w projekcie budowlanym mamy jdom jednorodzinny i podaną powierzchnię uzytkową 500m2. Myślę,że byłby problem z przekonaniem US,że dla potrzeb projektowych będzie to dom jednorodzinny ,a dla kwestii finansowych dwa domy jednorodzinne Z tego co sprawdziłem rozlicza się to w ten sposób,że powierzchnia do 300m2 rozlicza się kwotę proporcjonalnie na stawce 8%, a pozostałe 200m2 na stawce 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.05.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Na początku myśleliśmy o budowie systemem gospodarczym,ale ze względu na ciężkie warunki logistyczne na budowie i zakres robót nie zdecydowaliśmy się na budowę w tym systemie. Ulga rzeczywiście kończy się w tym roku,ale wystarczy wziąć pierwszą fakturę na budowę na ten rok i już potem masz 5 lat na dokończenie i rozliczenie Vatu. Wydaje mi się,że pierwotnie zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie w naszym wypadku się nie sprawdzi,ponieważ w projekcie budowlanym mamy jdom jednorodzinny i podaną powierzchnię uzytkową 500m2. Myślę,że byłby problem z przekonaniem US,że dla potrzeb projektowych będzie to dom jednorodzinny ,a dla kwestii finansowych dwa domy jednorodzinne Z tego co sprawdziłem rozlicza się to w ten sposób,że powierzchnia do 300m2 rozlicza się kwotę proporcjonalnie na stawce 8%, a pozostałe 200m2 na stawce 23% Ok, trochę szkoda że macie takie pozwolenie. Wydaje mi się że mała zmiana w tytule pozwolenia pozwoliła by wam zaoszczędzić trochę grosza. Może warto wystąpić o zmianę ? Nie wiem, musicie policzyć i się zastanowić czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.05.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jaka zmiana ????????Dom jest jednorodzinny - z definicji.Zmiana mogła by być tylko na dom w zabudowie bliźniaczej - czyli zmiana PnB jesli na to pozwala MPZP lub WZTiT. A nawet jakby upierać się przy 2 lokalach (co jest możliwe) to i tak każdy z nich przekracza 150m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.05.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jaka zmiana ???????? Dom jest jednorodzinny - z definicji. Zmiana mogła by być tylko na dom w zabudowie bliźniaczej - czyli zmiana PnB jesli na to pozwala MPZP lub WZTiT. A nawet jakby upierać się przy 2 lokalach (co jest możliwe) to i tak każdy z nich przekracza 150m2. Racja, o tym zapomniałem, lokale mieszkalne mają "preferencję w VAT" do 150 m2, czyli nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 16.05.2013 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jaka zmiana ???????? Dom jest jednorodzinny - z definicji. Zmiana mogła by być tylko na dom w zabudowie bliźniaczej - czyli zmiana PnB jesli na to pozwala MPZP lub WZTiT. A nawet jakby upierać się przy 2 lokalach (co jest możliwe) to i tak każdy z nich przekracza 150m2. Miejscowy plan przewiduje tylko zabudowę jednorodzinną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 16.04.2014 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Miejscowy plan przewiduje tylko zabudowę jednorodzinną. Podbijam temat... Dom już stoi,jest w stanie surowym otwartym. Gdzieś znalazłem podpowiedź,że mogę spróbować znieść współwłasność i podzilić nasz dom jednorodzinny o dwóch lokalach na 2 domy bliźniaki. Podstawą do takiego postępowania miałaby być ustawa o gospodarce nieruchomościami art 95,pkt 1. http://www.arslege.pl/cel-podzialu-nieruchomosci/k46/a11388/ Czy ktoś robił już taki podział na podstawie takiej ustawy ? Podobno wystarczy wziąć geodetę i potem wniosek do sądu i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts