Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest koszt wpisu do hipoteki?

Batonik

Recommended Posts

Mam pytanie ile kosztuje zlozenie wniosku o wpis do hipoteki na ustanowienie wlascicielem nieruchomosci banku na czas splaty kredytu, wiem, ze aby uruchomic kredyt trzeba samemu zlozyc ten dokument w Sadzie i oplacic oplate, rachunek jest podstawa dla banku do uruchomienia wyplaty. Czy jest to stala oplata skarbowa czy jakis procent od wartosci nieruchomosci? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Mam nadzieje, ze zbyt zawile tego nie napisalam :D

Zaczynam nic z tego nie rozumiec, przeraza mnie to.

Doczytalam sie o wpisach do hipoteki na wartosci powyzej 100.000 ze jeest to oplata 5% czyli jesli moja nieruchomosc jest warta powiedzmy 300.000 a ja chce wzic kredycik 150.000 to musze zaplacic 15.000 :o :o :o

Skad ja mam wziac takie pieniadze, przeciez biore kredyt dlatego, ze ich nie mam :cry: :cry: :cry:

Blagam niech ktos rozwieje moje watpliwosci, przeciez jest tu mnosto osob ktore braly kredyt hipoteczny, dodam ze kredyt chce wziac w BPH

Dwa tygodnie temu złożyłem wniosek o ustanowienie hipoteki - kredyt 101.000 zł. Opłaty w sądzie niewielkie w znaczkach + podatek od czynnosci cywilnoprawnej 120 zł.

Opłata sądowa za założenie księgi wieczystej dla nieruchomości jest stała i wynosi 40 zł.

Opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej właściciela nieruchomości lub osoby, której przysługuje własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej wynosi 1/5 wpisu stosunkowego obliczonego poniżej:

Podstawą określenia kosztów sądowych jest określenie wpisu sądowego stosunkowego, który oblicza się od wartości przedmiotu sprawy. I tak, cały wpis stosunkowy wynosi:

do 10.000 zł - 8%, nie mniej jednak niż 30 zł,

od 10.001 zł do 50.000 zł: od pierwszych 10.000 zł - 800 zł, a od nadwyżki ponad 10.000 zł - 7%,

od 50.001 zł do 100.000 zł: od pierwszych 50.000 zł - 3.600 zł, a od nadwyżki ponad 50.000 - 6%,

powyżej 100.000 zł: od pierwszego 100.000 zł - 6.600 zł, a od nadwyżki ponad 100.000 zł - 5%, nie więcej jednak niż 100.000 zł.

Opłata sądowa za wpis hipoteki do księgi wieczystej wynosi 1/10 wpisu stosunkowego (patrz wyżej).

Z opłaty sądowej zwolnione są wnioski o wpis hipoteki, które zabezpieczają kredyty budowlano-hipoteczne udzielane na budownictwo mieszkaniowe.

Opłata skarbowa za ustanowienie hipoteki kaucyjnej będącej zabezpieczeniem kredytu mieszkaniowego wynosi 19 zł.

Opłata skarbowa za ustanowienie hipoteki zwykłej wynosi 0,1% kwoty hipoteki podanej we wniosku o wpis hipoteki jako wartość przedmiotu sprawy.

Z opłaty sądowej zwolnione są wnioski o wpis hipoteki, które zabezpieczają kredyty budowlano-hipoteczne udzielane na budownictwo mieszkaniowe.

Opłata skarbowa za ustanowienie hipoteki kaucyjnej będącej zabezpieczeniem kredytu mieszkaniowego wynosi 19 zł.

Opłata skarbowa za ustanowienie hipoteki zwykłej wynosi 0,1% kwoty hipoteki podanej we wniosku o wpis hipoteki jako wartość przedmiotu sprawy.

Nic ująć nic dodać, sam to ćwiczyłem...Choć są podobno takie "przyjazne" banki, które tak nazywają kredyt (czy też cel na jaki jest brany), że wtedy sąd ma "ochotę" pobrać tą większą stawkę...

Ale na budowlane jest free... :-)

Wszyscy piszą ile zapłacili, ale czemu tyle a nie 10 razy więcej lub mniej tego nikt nie wie.Tak traktują nas sądy.Ja też dostałam wezwanie do zapłacenia 294PLN, i tyle.Żadnego wyjaśnienia, wyliczenia ani na podstawie jakich przepisów. Termin 7 dni, a jak nie wpłacę, to wycofują wniosek.Lubicie takie traktowanie?Bo ja nie!!!! :evil:

Wszyscy piszą ile zapłacili, ale czemu tyle a nie 10 razy więcej lub mniej tego nikt nie wie.Tak traktują nas sądy.Ja też dostałam wezwanie do zapłacenia 294PLN, i tyle.Żadnego wyjaśnienia, wyliczenia ani na podstawie jakich przepisów. Termin 7 dni, a jak nie wpłacę, to wycofują wniosek.Lubicie takie traktowanie?Bo ja nie!!!! :evil:

Chyba nie przeczytałes/aś powyższych postów. :wink: Jest dokładnie powiedziane jak są liczone opłaty sądowe i każdy może dokładnie sobie wyliczyć.

Uwazajcie, bo niektore sady, np w Poznaniu probuja wykorzystac niewiedze obywateli i nawet jak chodzi o budownictwo mieszkaniowe, ktore jest zwolnione z oplaty sadowej, probuja ja pobrac, Tak bylo w moim przypadku i panienka w biurze podawczym stwierdzila, ze przebudowa to nie budownictwo i wtedy nie przysluguje zwolnienie. Zostawilem wiec skarge z wyjasnieniem, zalaczylem strone z odpowiedniego dziennika ustaw z danym rozporzadzeniem i pod dwoch tygodniach sad grzecznie przyslal zawiadomienie o dokonaniu wpisu. O oplacie sadowej wiecej ani slowa.

Pozdrawiam

Jankes

Uwazajcie, bo niektore sady, np w Poznaniu probuja wykorzystac niewiedze obywateli i nawet jak chodzi o budownictwo mieszkaniowe, ktore jest zwolnione z oplaty sadowej, probuja ja pobrac, Tak bylo w moim przypadku i panienka w biurze podawczym stwierdzila, ze przebudowa to nie budownictwo i wtedy nie przysluguje zwolnienie. Zostawilem wiec skarge z wyjasnieniem, zalaczylem strone z odpowiedniego dziennika ustaw z danym rozporzadzeniem i pod dwoch tygodniach sad grzecznie przyslal zawiadomienie o dokonaniu wpisu. O oplacie sadowej wiecej ani slowa.

Pozdrawiam

Jankes

podaj to rozporzadzenie