marcin2372 14.05.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ponieważ postanowiłem sam dokończyć hydraulikę w domu mam pytanie jak połączyć podłogówkę parter z poddaszem. Na parterze mam 4 obwody i w kotłowni rozdzielacz z pompą , a na górze na tą chwilę dwa obwody i zastanawiam się czy tam też trzeba osobny rozdzielacz, czy też mogę połączyć to z dolnym ogrzewaniem i zastosować w kotłowni rozdzielacz na 6 obwodów. Ewentualnie jakieś odpowietrzniki na górze, Jak jest poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.05.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Co masz na myśli pisząc "na tą chwilę..." ? Nie wiem jak jest poprawnie ale powiem Ci jak jest u mnie. Kotłownia w piwnicy, zawór 3D przy kotle, dalej do rozdzielacza na parterze, gdzie 6 pętli na parterze, 2 na poddaszu. Odpowietrzniki tylko na belkach rozdzielacza i śmiga aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.05.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 bobasxx czyli masz 1 rozdzielacz na parterze, który obsługuje parter i poddasze? Ten rozdzielacz jest z podmieszaniem i pompą czy zwykły a pompa i podmieszanie w kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.05.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Tak, jeden który obsługuje parter i poddasze (poddasze dwa obiegi, parter sześć). Zawór 3D i pompa przy kotle w piwnicy. Rozdzielacz zwykły, raz ustawiony i więcej nie dotykany. Od czasu do czasu reguluję zaworem 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Tak się zastanawiam czy użyć zwykłego rozdzielacza jak u Ciebie i zawór 3 D plus pompa , ustawić na daną temp i nie ruszać nie ustawiać co raz na 23 a to na 20 st. C.Widzisz jakieś minusu swojego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.05.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Jedynym minusem jaki zauważyłem to to, że muszę te kilka razy w sezonie kręcić tym zaworem. Tak z pięć razy W podłogę puszczam wodę o temperaturze w granicach 30-36 st. C.Zależnie od temperatury zewnętrznej. Lepszy byłby zawór z siłownikiem i sterownikiem z pogodówką do niego, koszt w granicach 600 zł (siłownik + sterownik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 28.05.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Czy przy swoim rozwiązaniu możesz w każdej chwili dodać sterownik? Czy trzeba to uwzględnić podczas robienia kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 28.05.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jak kupisz zawór na który można założyć siłownik to nie ma problemu. Tylko jeszcze przewód do czujnika od pogodówki by się przydał. Najlepiej na południowej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 29.05.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Dlaczego z południowej strony a nie z północnej? Termometry na północnej stronie zacienionej dają się za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 29.05.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Racja, mój błąd. Oczywiście, że na północnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts