JK2010 14.05.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Temat był dyskutowany wielokrotnie na forum, ale mam wciąż wątpliwości. Proszę o doświadczenia osób mieszkających w domach z betonu komórkowego ocieplonych styropianem bez rekuperacji. Czy są jakieś problemy z wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 15.05.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 hej,ja mieszkam w takim domu i problemów z wilgocią nie zauważyłem. Ściany są suche, zimą trochę rosiły się okna połaciowe ale to z mojej winy, w ferworze szybkiej budowy zapomniałem zrobić mikrogrzejniki pod połaciówkami (głupi, czeski błąd), do tego dom był świeżo po tynkach (2 miesiące ) i malowaniu, słowem miał w sobie sporo wilgoci technologicznej.Jedyny problem jaki widze to gryzonie, mi niestety zaczęły drążyć tunele w ociepleniu, w wełnie pewnie się nie zagnieździły. Jest jednak na to sposób, polega na zastosowaniu siatek metalowych zatopionych w strefie cokołowej.Gdybym raz jeszcze budował to ponowni użyłbym styropianu, nie robiłbym jednak tak głupich błędów jak z tymi grzejnikami no i dałbym siatki w cokole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.05.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jeśli się dom poprawnie wentyluje, a nie liczy na "oddychanie ścian", to problemu z wilgocią nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.05.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jak się mieszka? Fantastycznie! Wilgoć mamy wszędzie. Idea jest taka, aby nie było jej za dużo lub za mało. Rodzaj ścian zewnętrznych nie ma tu raczej żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts