Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to jest z takimi drzwiami 3x90? Otwierają się tylko dwa skrzydła, czy wszystkie trzy? Jeśli o mnie chodzi o wystarczyłymy drzwi o szerokości np. 180 cm, czyli 2x90cm, ale żona się upiera, a wiadomo jak to jest z kobietami. Swoją drogą ma trochę rację, bo poza tymi drzwiami na taras w salonie jest tylko jedno okno o wymiarach 150x150 i przy wąskich drzwiach tarasowych mogłoby być trochę ciemno. Piszesz Cinek, że 3x90 cm to najrozsądniejsze rozwiązanie i tak mi się właśnie zdawało. Jaki jest orientacyjny koszt takich drzwi i ile są droższe od powiedzmy takich 2x90 cm? A może ktoś ma inną propozycję na drzwi tarasowe o szerokości około 2,5 do 3 m? Chętnie poczytam.

Inną opcją są drzwi przesuwne, koniecznie z automatem. Na pewno droższe o jakieś 1500 zł od 3x90

możesz zrobić:

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w ramie (stale szklenie, nie otwierane, cieńsza rama jak w pozostałych 2)

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w skrzydle (stale szklenie, nie otwierane imitujące skrzydło, wygląd jak w pozostałych 2)

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło rozwierne

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło uchylno rozwierne

"możesz zrobić:

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w ramie (stale szklenie, nie otwierane, cieńsza rama jak w pozostałych 2)

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w skrzydle (stale szklenie, nie otwierane imitujące skrzydło, wygląd jak w pozostałych 2)

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło rozwierne

2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło uchylno rozwierne"

... za dużo mi to póki co na ten moment nie mówi, będę musiał poczytać, co to ten ruchomy słupek i fix-y?

my u siebie mamy właśnie 3 skrzydła w otworze 270 x 230(czyli 3x90)

2 z ruchomym słupkiem (jak otworzysz to masz wolną przestrzeń) + jedno tylko uchylne

chciałam przesuwne, ale koszt w naszym przypadku (3 szyby i inne"+") to dopłata wynosiłaby ok. 2000..

także takie rozwiązanie jak zastosowaliśmy wydawało się być najrozsądniejsze

Tak w ogóle to walczę z żoną aby te drzwi tarasowe były jednak 2x90 cm, a nie 3x90 cm (wiadomo koszty). Są jakies minusy użytkowania tak dużych drzwi? Ok - więcej do mycia, większe starty ciepła, ale to raczej jej nie przekona. Dla mnie minusy (wprawdzie nie użytkowe) sa dwa: cena i mniej ustawny salon niż przy mniejszych drzwiach, ale to też jej nie przekonuje :)

Ja powiem z drugiej strony, dwuskrzydłowe drzwi to zazwyczaj wyjście na zwykły balkon, a taras to taras, musi być szeroki widok na ogród;) i wygląda naprawdę bardzo dobrze, może warto zapłacić więcej, później zawsze zamurować możesz, a z wykuciem i wstawieniem kolejnego nie będzie tak prosto;) trzymam kciuki za żonę, żeby się nie ugięła :))

mam obie opcje, trzy skrzydla 90x 210 od poludnia, zewnetrzne sie otwieraja, srodkowy to fix, chcialam tak, bo czesto przestawiam meble i wtedy z kazdej strony dojscie, a z tego balkonu prawie nie kozystam (ulica) od podworka tez waski balkon, ale intensywnie uzytkowany i tu z kuchni i sypialni wyjscia 2x 90cm z ruchomym slupkiem, jestem zadowolona :)