misiek80 15.05.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam. W projekcie drzwi na taras mam dwuskrzydłowe o łącznej szerokości 160 cm. Żona uparła się, żeby je zmienić na trzyskrzydłowe i poszerzyć do 250-300 cm. Powiedzcie mi jaki jest standartowy (czytaj najtańszy) wymiar dla takich drzwi? 3x90 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W twoim przypadku nie będzie czegoś takiego jak okno typowe, trzeba liczyć zapewne 2 skrzydłowe z ruchomym słupkiem + 1 skrzydło. 3 x 90 to najrozsądniejsze rozwiązanie pod względem technicznym i użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 15.05.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jak to jest z takimi drzwiami 3x90? Otwierają się tylko dwa skrzydła, czy wszystkie trzy? Jeśli o mnie chodzi o wystarczyłymy drzwi o szerokości np. 180 cm, czyli 2x90cm, ale żona się upiera, a wiadomo jak to jest z kobietami. Swoją drogą ma trochę rację, bo poza tymi drzwiami na taras w salonie jest tylko jedno okno o wymiarach 150x150 i przy wąskich drzwiach tarasowych mogłoby być trochę ciemno. Piszesz Cinek, że 3x90 cm to najrozsądniejsze rozwiązanie i tak mi się właśnie zdawało. Jaki jest orientacyjny koszt takich drzwi i ile są droższe od powiedzmy takich 2x90 cm? A może ktoś ma inną propozycję na drzwi tarasowe o szerokości około 2,5 do 3 m? Chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.05.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Inną opcją są drzwi przesuwne, koniecznie z automatem. Na pewno droższe o jakieś 1500 zł od 3x90 możesz zrobić: 2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w ramie (stale szklenie, nie otwierane, cieńsza rama jak w pozostałych 2) 2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w skrzydle (stale szklenie, nie otwierane imitujące skrzydło, wygląd jak w pozostałych 2) 2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło rozwierne 2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło uchylno rozwierne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 15.05.2013 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 "możesz zrobić:2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w ramie (stale szklenie, nie otwierane, cieńsza rama jak w pozostałych 2)2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + fix w skrzydle (stale szklenie, nie otwierane imitujące skrzydło, wygląd jak w pozostałych 2)2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło rozwierne2 skrzydła otwierane z ruchomym słupkiem + skrzydło uchylno rozwierne"... za dużo mi to póki co na ten moment nie mówi, będę musiał poczytać, co to ten ruchomy słupek i fix-y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczkas 15.05.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 my u siebie mamy właśnie 3 skrzydła w otworze 270 x 230(czyli 3x90) 2 z ruchomym słupkiem (jak otworzysz to masz wolną przestrzeń) + jedno tylko uchylne chciałam przesuwne, ale koszt w naszym przypadku (3 szyby i inne"+") to dopłata wynosiłaby ok. 2000.. także takie rozwiązanie jak zastosowaliśmy wydawało się być najrozsądniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 15.05.2013 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Dzięki za info sikoreczka. My właśnie też skłaniamy się ku takiej opcji - dwa skrzydła otwierane na wolną przestrzeń (ruchomy słupek) i jedno tylko uchylne. A ile płaciliście za taki drzwi taraowe? Edytowane 15 Maja 2013 przez misiek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczkas 15.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Zapłaciliśmy za nie 4770 zł netto, +8% - faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 17.05.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Tak w ogóle to walczę z żoną aby te drzwi tarasowe były jednak 2x90 cm, a nie 3x90 cm (wiadomo koszty). Są jakies minusy użytkowania tak dużych drzwi? Ok - więcej do mycia, większe starty ciepła, ale to raczej jej nie przekona. Dla mnie minusy (wprawdzie nie użytkowe) sa dwa: cena i mniej ustawny salon niż przy mniejszych drzwiach, ale to też jej nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczkas 17.05.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Ja powiem z drugiej strony, dwuskrzydłowe drzwi to zazwyczaj wyjście na zwykły balkon, a taras to taras, musi być szeroki widok na ogród;) i wygląda naprawdę bardzo dobrze, może warto zapłacić więcej, później zawsze zamurować możesz, a z wykuciem i wstawieniem kolejnego nie będzie tak prosto;) trzymam kciuki za żonę, żeby się nie ugięła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.05.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Zróbcie kompromis typu 2x100, nie będzie dużo droższe od 2x90 a sporo więcej światła i lepsze widoki na posesję. Co do strasznej szerokości "100" u mnie w 3-skrzydłowym aktywne skrzydło słupka ruchomego ma 115 i jest non stop latem maltretowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczkas 19.05.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 2 x 100 wydaje mi się, że niewiele zmieni to nadal jest 200, a nie 270 ale to jest każdego indywidualna decyzja:) duże otwory tarasowe są praktyczniejsze i lepiej wyglądają, ale wiadomo generują koszty, zarówno jednorazowe jak i w trakcie użycia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skat 20.05.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 mam obie opcje, trzy skrzydla 90x 210 od poludnia, zewnetrzne sie otwieraja, srodkowy to fix, chcialam tak, bo czesto przestawiam meble i wtedy z kazdej strony dojscie, a z tego balkonu prawie nie kozystam (ulica) od podworka tez waski balkon, ale intensywnie uzytkowany i tu z kuchni i sypialni wyjscia 2x 90cm z ruchomym slupkiem, jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts