Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuńczyk z grilla w sosie teriyaki


Recommended Posts

Witam!

 

Chcialabym sie podzielic, bardzo dobrym ,szybkim przepisem na tuńczyka grilowanego . Bedąc u mojej starej dobrej znajomej, przyrzadzila mi on, pyszna, delkatnego i wyrafinowanego w smaku tunczyka

 

Tuńczyk z grilla w sosie teriyaki[/b]

 

Składniki dla 4 osob:

 

2 łyżki sosu sojowego najlepiej jasnego

1 łyżka chińskiego wina ryżowego

1 duży ząbek czosnku, zgnieciony

1 łyżka mielonego świeżego imbiru

4 steki z tuńczyka

1 łyżka oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

 

W naczyniu wymieszać sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem-pozostawic na 5 minut , najlepiej

 

Pozniej umieścić tuńczyka w marynacie i obrócić, aby dobrze się nią pokrył. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

 

Rozgrzać grill do średniej temperatury.

 

Wyjąć tuńczyka z marynaty, marynatę wylać. Steki posmarować z obu stron olejem za pomocą pędzelka.

.

Grillować tuńczyka przez około 6 minut na każdej stronie. Smaży się bardzo krótko, tak by po podaniu na talerz było jędrne, chrupkie i by zachowały swój kolor

 

Robi się szybko i mozna sie poczuc jak w Japonii

 

 

Pozdrawiam I dziekuję

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...