Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykańczalnia gawkat

Recommended Posts

Przeglądając mnóstwo dzienników w poszukiwaniu własnych inspiracji, postanowiłam założyć wreszcie własny dziennik, żeby mieć zebrane wszystkie rzeczy w jednym miejscu i wklejać sobie kolejne ważne i mniej ważne kwestie, zdjęcia, linki i informacje.

Domu co prawda nie buduję, bo kupiłam wybudowany w tzw. stanie deweloperskim, ale i tak sporo trzeba załatwić, pozmieniać, dokończyć, poprawić itd.

Skupię się głównie na wykończeniówce.

Rzuty domu:

rzutyparter.jpg

rzutypietro.jpg

Edytowane przez gawkat

Od długiego czasu siedzę nad kuchnią. Postanowione jest tylko, że będzie biała na wysoki połysk (tak wiem, mało oryginalnie) i będą drewniane blaty. Zdecydowałam się na ikeę z różnych względów (nie ukrywam, że głównie finansowych). Nad projektami siedzę dość długo, nie potrafię się ostatecznie zdecydować. Zostały mi jeszcze ze dwa tygodnie na kombinacje.

Wklejam ostatnie wersje. Zostaje kwestia górnych szafek. Nie wiem, czy robić na siłę po drugiej stronie, czy zostawić tylko z jednej. No i rozwiązanie tego blatu na nodze mnie nie zadowala - nie podoba mi się, ale wszyscy przekonują, że muszę mieć jakieś miejsce w kuchni, żeby usiąść i coś na szybko sobie zjeść. Dałam się przekonać na ten wystający blat, ale planuję jeszcze zmianę tego nogi, może na ściankę z cegiełek pomalowanych na biało, albo dostawię jeszcze pod blat wąską półkę na wino, miałabym dodatkowe 20cm. Mogłabym ją wstawić z brzegu - przy końcu blatu, wtedy by się na niej opierał, albo dostawić ją do ciągu szafek, ale nie jestem pewna, czy 40cm wystającego blatu to bezpieczne rozwiązanie. Wolałabym uniknąć sytuacji podniesienia się drugiego końca blatu, gdyby tu na końcu ktoś się oparł.

Okap mam już kupiony, płytę wybraną, wstępnie również piekarnik i lodówkę.

kuchnia1.JPG

kuchnia1.JPG

kuchnia2.JPG

kuchniazgory.JPG

Edytowane przez gawkat

Piekarnik wstępnie wybrałam siemens HB43GS540.

Pasuje wymiarami do otworów w szafkach tych z ikei. Nie ma niestety wersji białej, ale myślę, że nie ma sensu dopłacać do białego piekarnika i lodówki, jak wezmę je w wersji srebrnej, to nie będą jakoś strasznie wyglądać. Niestety ograniczone fundusze bolą, jak się wykańcza dom, bo wiadomo, że to studnia bez dna jeśli chodzi o finanse.

Jeśli chodzi o lodówkę, skłaniam się ku samsungom, bo mi się wizualnie podobają, ale sprawa ostatecznie nie jest przesądzona. Ten model najbardziej mi pasuje: samsung rl58grgigh1. Podoba mi się wewnątrz i ma wszystko, co potrzebujemy, czyli no frost i dolną szufladę z obniżoną temperaturą do przechowywania warzyw i owoców.

Ale spodobała nam się również inna, taka trochę SBS, chociaż tak naprawdę jest zwykłą lodówką. Chodzi o lodówkę quadrio z hotpoint ariston.

samsung-rl58grgih.jpg

siemens-hb43gs540.jpg

lodówka.jpg

Edytowane przez gawkat

Kafle się kładą, w kuchni podłoga jest w sumie gotowa. Wybrałam gres szkliwiony w wersji lapatto półpoler z serii milo storm w kolorze szarym. Na początku chciałam kafle 60x60, ale dałam się przekonać do mniejszych. Głównie ze względu na to, że w hallu na dole też będą te same płytki a tam jest dość wąsko. teraz w sumie myślę, że nie miałabym nic przeciwko, gdyby jednak wziąć do kuchni te większe.

Brakuje jeszcze fug.

IMGP3311small.jpg