Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom pasywny a zużycie energii elektrycznej i wynik świadectwa energetycznego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Walczyć z mitem zakorzenionym u większości ludzi, że jak coś jest na prąd to napewno MUSI być drogie też już mi się nie chce:(

i znowu sie nie rozumiemy, wm z reku zmniejsza zapotrzebowanie na ciepło pomimo korzystania z energii elektr. gdyz zyski z ich stosowania są wieksze niz pobrana energia elektr.

Witam,

chciałem powrócić to mojej pierwszej wiadomości...

Jak najbardziej jestem amatorem w robieniu świadectwa energetycznego (pierwszy temat),

Moje stwierdzenie "czy można przyjąć pewne założenia aby poprawić to świadectwo energetyczne" dotyczyło prośby o pomoc w ewentualnym znalezieniu błędu w świadectwie energetycznym a nie łamanie prawa - tak jak jedna mądra osoba zarzuciła mi na forum.

Generalnie świadectwo robiłem posługując się programem "certo" który zdecydowanie upraszcza sprawę obliczeń i może nie do końca nauczyłem się odpowiednio przyjmować pewne współczynniki, ale jednak wynik energii pierwotnej jest przerażający.

Co do poprawności moich obliczeń zastanawiający jest tylko fakt, że zmieniając w programie tylko jeden współczynnik (wsp. nakładu energii pierwotnej z 3 na mniejszy) - świadectwo wychodzi automatycznie lepiej, wręcz idealnie jak dla domów pasywnych. Oczywiście temat mnie nurtuje i zamierzam w wolnej chwili policzyć całość na piechotę zgodnie z metodologią krok po kroku.

Mam także pytanie dlaczego w domach pasywnych nie stosuje sie kabli energetycznych grzejnych? Jak się ma dom pasywny do energii elektrycznej? Czy ktoś wykonywał podobne świadectwo i jakie ma doświadczenia z wynikiem?

Pozdrawiam inwestorkę :)

Dziękuje ślicznie za pozdrowienia (bo chyba do mnie to było?) ;):lol: Useful ten wątek chyba umarł ale jak chcesz się dowiedzieć czegoś na temat domów grzanych kablami to tutaj znajdziesz sporo kablarzy i ciekawych informacji - a może i kogoś kto wykonywał certyfikat dla domu grzanego kablami :)

Odnośnie mojego certyfikatu dostałam poprawiony i wygląda teraz przyzwoicie. Przynajmniej jak na niego popatrzę to nie zejdę na zawał jak o mało co za pierwszym razem :rolleyes:

Mam także pytanie dlaczego w domach pasywnych nie stosuje sie kabli energetycznych grzejnych? Jak się ma dom pasywny do energii elektrycznej? Czy ktoś wykonywał podobne świadectwo i jakie ma doświadczenia z wynikiem?

Nic dziwnego, że jak zmieniasz współczynnik nakładu, to Ci EP wychodzi inne. Ale EP jest współczynnikiem kompletnie do niczego nikomu niepotrzebnym, a powiedziałbym wręcz, że jego wprowadzenie jest szkodliwe dla samego celu certyfikacji energetycznej.

Więc nie patrz na EP tylko EK. To za EK płacisz w formie rachunków za prąd czy gaz, a nie za EP.

W domach pasywnych bardzo często wystarczy do dostarczenia ciepła wpuszczenie nieco cieplejszego powietrza za pomocą instalacji wentylacyjnej. Wtedy nie ma sensu montować ogrzewania podłogowego elektrycznego, jeśli to samo można zrobić elektryczną nagrzewnicą w centrali. Komfort inny, ale cena też znacząco niższa.

O tym ile teoretycznie zapłacisz za ogrzewanie domu w standardowym sezonie grzewczym mówi wskaźnik Ek w kolumnie Ogrzewanie i Wentylacja na drugiej stronie świadectwa. Wartość Ek mnozymy przez powierzchnię Af z pierwszej strony i wychodzi nam wartość bezwględna kWh, za które zapłacimy pieniądze.

W rzeczywistości ani temepratury, ani budynek, ani sprawności instalacjj, ani temperatury wewentrzne i wymiana powietrza nie są takie jak w obliczeniach.

W rzeczywistości ani temepratury, ani budynek, ani sprawności instalacjj, ani temperatury wewentrzne i wymiana powietrza nie są takie jak w obliczeniach.
nie są - nie jest to jednak wina obliczeń !

Zwłaszcza że widziałem takie cudaczne świadectwo co ... mostki termiczne hmm brak normalnie dom pasywny... to jasne że się rozjadą wyniki.

Mnie to w qrfia jak ktoś o bladym pojęciu zarzuca że to tylko teoria i nijak się to ma do rzeczywistości, za to stwierdzenie tego jest poparte habilitacją z socjologi i statystyki :p no normalnie pełen sukces :p

Pierwsze wymiana powietrze trzeba zbadać, bo inaczej jest to szacunek ... który w cale się potwierdzić nie musi.

Zliczenie każdego mostka cieplnego i w tedy wyjdzie bardzo dokładny wynik.

Nic dziwnego, że jak zmieniasz współczynnik nakładu, to Ci EP wychodzi inne. Ale EP jest współczynnikiem kompletnie do niczego nikomu niepotrzebnym, a powiedziałbym wręcz, że jego wprowadzenie jest szkodliwe dla samego celu certyfikacji energetycznej.

EP jest współczynnikiem proporcjonalnym do zużycia nieodnawialnej energii pierwotnej. Uwzględnia on "nakład" dołączony do poszczególnego nośnika energii, który powstał podczas produkcji/wydobycia/transportu na miejsce konkretnego nośnika energii. W Polsce dla en. elektr. jest 3, a i tak ustawodawca mocno go zaniżył, bo przy naszej strukturze produkcji prądu (węgiel) i przestarzałych sieciach przesyłowych powinien on wynieść grubo ponad 4. A czemu węgiel kamienny ma współczynnik nakładu 1,1 a nie 1? Bo te dodatkowe 0,1 dodane jest z racji zużytej energii na wydobycie owego węgla i jego transport. Współczynnik EP jest więc bardziej ekologicznym i zasadniczo zgadzam się, że w świadectwie bardziej eksponowany winien być ten bardziej ekonomiczny wskażnik, EK. A tu proszę wszystkich zainteresowanych jest coś do dogodnego przeliczania wyników ze świadectwa na pieniądze.

P.S.

To, co "przytrafiło" się tutli_putli dobrze obrazuje ile warte są świadectwa wystawiane przez jasnowidzów na odległość. Klasyka gatunku ;)

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

To się bardzo łatwo liczy - dom pasywny nie zużywa energii na ogrzewanie. Jest tani, zdrowy i komfortowy

To się bardzo łatwo liczy - dom pasywny nie zużywa energii na ogrzewanie. Jest tani, zdrowy i komfortowy

Tani w kwestii ogrzewania, tak, zdrowy, hmm w jakim sensie zdrowszy od takiego 5-litrowego?

Komfortowy niestety nie jest, kolejny raz polecam zapoznac sie z licznymi publikacjami opisujacymi wrazenia mieszkancow calych osiedli domow pasywnych i problemach z przegrzewaniem, komfortem termicznych i suchym powietrzem.

W innych postach sugerowal Pan brak systemu centralnego, i tu sie zgodze, ze sporo KWh mozna zaoszczedzic dbajac o komfort termiczny w danym pomieszczeniu w danym czasie a nie ptrzymanie stalej temp w calym domu przez 24 godziny.

Jeszcze co do akumulacji, zima ona mi sie bardzo podoba, ale latem to jest jakas masakra. Typowa WM nie jest w stanie zrobic NIC z przegrzanym domem, nawet caly dzien otwarte 1,5 metrowe drzwi tarasowe daja slaby rezultat, wiec jak dla mnie akumulacyjnosc jest srednia, bo jest niekomfortowa.

Wole zuzyc pare KWh zima wiecej majac dom mniej akumulacjny i latem cieszyc sie wiekszym komfortem (niestety bez WM, trzeba cos innego) niz cieszyc sie 10,15 dni w roku ze dom dluzej trzyma cieplo, zwlaszcza, ze moja KWh z gazu wychodzi ponad 27 groszy (przy zalozeniu ze 1 m3 gazu to 9,5 KWh), a jak doloze fakt, ze kociol podczas grzania Co badz CWU bierze 110 W i raz w roku robie przeglad zeby spac spokojnie to ta KWh wynosi juz 30 gr.

Pozdrawiam

calych osiedli domow pasywnych i problemach z przegrzewaniem, komfortem termicznych i suchym powietrzem.
To chyba ktoś się nie zna na tych sprawach. Przegrzewane powietrze to brak automatyki - suche powietrze to zbyt silna wentylacja - co to ma wspólnego z domem energooszczędnym (15kWh/m2 rocznie ) czy faktycznie pasywnym (0kWh/m2 rocznie?

W innych postach sugerowal Pan brak systemu centralnego, i tu sie zgodze, ze sporo KWh mozna zaoszczedzic dbajac o komfort termiczny w danym pomieszczeniu w danym czasie a nie ptrzymanie stalej temp w calym domu przez 24 godziny.
No właśnie - jedną z przyczyn niemożliwości połączenie domu izolowanego z centralnym ogrzewaniem jest komfort. - Założę się, że ci co mieli przegrane i sucho - mieli centralne ogrzewanie. Drugą prozaiczną przyczyną jest to, że system centralnego ogrzewania nie potrafi tak mało produkować ciepła.

Jeszcze co do akumulacji, zima ona mi sie bardzo podoba, ale latem to jest jakas masakra. Typowa WM nie jest w stanie zrobic NIC z przegrzanym domem, nawet caly dzien otwarte 1,5 metrowe drzwi tarasowe daja slaby rezultat, wiec jak dla mnie akumulacyjnosc jest srednia, bo jest niekomfortowa.
Akumulacja jest nieporozumieniem, zgadzam się i nawet nie ma o czym dyskutować.

Komfort latem --- jest dzięki izolacji . A w domach pasywnych - (zeroenergetycznych) pompa ciepła z bezpośrednim parowaniem utrzymuje zadaną temperaturę,

Ps budownictwo kończy się na 30kWh /m2 rocznie - dalej jest nieekonomicznie i gorszy komfort - mam w temacie domów 10-30kWh/m2 24 lata doświadczenia - a Pan?

....może jakieś dane, czy wyliczenia? Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości co do wartości opałowej gazu to PGNiG odpowiada za to finansowo i jakość gazu jest monitorowana.

Zadnych danych z pomiarów, obliczen od TB nie uzyskasz, musisz uwierzyć. Ciepłomierze, kalorymetry czy inne przyrzady (atestowane) pomiarowe, dokumentacja z przeprowadzonych doswiadczen to nie domena TB, w rozmowie, polemice z nim najwazniejsza jest wiara, wiara ze to twierdzi TB jest prawdą.

• 5 months później...