Koowall 15.05.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam ! mam pytanie. Chcę w glazurze wywiercić otwory na relingi. Średnica otworów to 6mm.Szukałem poradników i znalazłem dwa sposoby. 1. Wiercić najpierw małą widą 3-4mm i później docelową 6mm wiertłami do betonu,2. Wiercić wiertłem diamentowym i tutaj pojawia się pytanie, czy kupić 6mm i od razu takim wiercić czy taki sam sposób jak w punkcie 1 ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.05.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 ja używam wiertła z widią o docelowym rozmiarze - z tym, że zaczynam wiercić bez udaru, gdy wiertło przechodzi przez płytkę, wtedy udar i pogłębiam na wymaganą głębokość. Jeszcze płytka nigdy nie pękła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszcz 15.05.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Wierć bez udaru, zwykłym widiowym wiertłem 6mm, to tak mała dziurka, że nie ma sensu stopniowanie, czy wiertła diamentowe. W miejscu wiercenia naklej sobie kawałek plastra opatrunkowego, taśmy papierowej itp, żeby wiertło się nie ślizgało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 15.05.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ja wierciłem (glazura, terakota, lastriko..) wiertłem bezudarowym do betonu. Coś takiego:http://allegro.pl/wiertlo-uniwersalne-fi-6-100-irwin-bezudarowe-i3091116376.htmlWchodzi jak w masło, bez odprysków. Wystarczy nawet średniej klasy wkrętarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysztofr14 19.05.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koowall 21.05.2013 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Potrzebuję dziury na relingi wywiercić w kaflach, dokładnie 2x 6mm w odległości około 2cm od siebie. Czy tak się da bez obawy o płytkę ?Może w fudze wywiercić ? Jeżeli tak to jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 23.05.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 W fudze to najprościej wywiercisz, bo bez udaru pójdzie, przejdziesz za płytki i jak masz betonową ścianę to udar włączysz. A jeśli chodzi o wiercenie w kaflach to tak jak już było wyżej napisane: albo mniejsze wiertełko najpierw i później rozwiercić 6, albo najpierw bez udaru, a później już z udarem. Gorsza sprawa jeśli Twoje płytki są kruchym gresem, wtedy zaczynają się większe schody przy tak bliskim wierceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Przy wierceniu w fudze jest większe ryzyko odłupania szkliwa, najlepiej (najbezpieczniej) jest wiercić w samej płytce, w miarę daleko od jej krawędzi. Sposób wiercenia był opisany wyżej:- na pytke przykleić kawałek przylepca- ostrym widiowym wiertłem bez udaru i na nie za dużych obrotach ]wiercisz przez płytkę- jak przejdzie przez płytkę, włączasz udar i dalej już normalnie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 25.05.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Jest większe ryzyko odłupania szkliwa płytki, ale podejrzewam, że sam reling może mieć jakąś rozetkę na końcu, która powinna zasłonić ewentualne odłupania. Wiercić w fudze bez udaru i powoli i się nie odłupie, wiem bo sam tak robiłem. A wiercenie w płytce można też zacząć nie od lepca jak napisało dwie albo 3 osoby już, tylko możesz np. użyć punktaka i leciutko stuknąć młotkiem żeby naznaczyć miejsce w którym będziesz chciał wiercić. Tylko tutaj już naprawdę potrzeba sprawnej ręki i odpowiednio użytej siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts