Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie w glazurze

Koowall

Recommended Posts

Witam !

mam pytanie. Chcę w glazurze wywiercić otwory na relingi. Średnica otworów to 6mm.

Szukałem poradników i znalazłem dwa sposoby.

1. Wiercić najpierw małą widą 3-4mm i później docelową 6mm wiertłami do betonu,

2. Wiercić wiertłem diamentowym i tutaj pojawia się pytanie, czy kupić 6mm i od razu takim wiercić czy taki sam sposób jak w punkcie 1 ?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

W fudze to najprościej wywiercisz, bo bez udaru pójdzie, przejdziesz za płytki i jak masz betonową ścianę to udar włączysz. A jeśli chodzi o wiercenie w kaflach to tak jak już było wyżej napisane: albo mniejsze wiertełko najpierw i później rozwiercić 6, albo najpierw bez udaru, a później już z udarem. Gorsza sprawa jeśli Twoje płytki są kruchym gresem, wtedy zaczynają się większe schody przy tak bliskim wierceniu.

Przy wierceniu w fudze jest większe ryzyko odłupania szkliwa, najlepiej (najbezpieczniej) jest wiercić w samej płytce, w miarę daleko od jej krawędzi. Sposób wiercenia był opisany wyżej:

- na pytke przykleić kawałek przylepca

- ostrym widiowym wiertłem bez udaru i na nie za dużych obrotach ]wiercisz przez płytkę

- jak przejdzie przez płytkę, włączasz udar i dalej już normalnie.

J.

Jest większe ryzyko odłupania szkliwa płytki, ale podejrzewam, że sam reling może mieć jakąś rozetkę na końcu, która powinna zasłonić ewentualne odłupania. Wiercić w fudze bez udaru i powoli i się nie odłupie, wiem bo sam tak robiłem.

A wiercenie w płytce można też zacząć nie od lepca jak napisało dwie albo 3 osoby już, tylko możesz np. użyć punktaka i leciutko stuknąć młotkiem żeby naznaczyć miejsce w którym będziesz chciał wiercić. Tylko tutaj już naprawdę potrzeba sprawnej ręki i odpowiednio użytej siły.