Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna w jeden obieg poglaczyc dwa zrodla ciepla?

JacekC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko jedno czy koze czy piec na drewno mam tylko jedno pomieszczenie techniczne w piwnicy ktore moge przeznaczyc na kotlownie.W tym samym pomiezczeniu bylby piec na drzewo i gaz .Kominek w domu odpada.

A czesto jestem w domu i chcialbym zaoszczedzic .

Edytowane przez JacekC

Pieca na drewno na pewno z piecem gazowym nie połączysz w jednej instalacji.

Kozy raczej też nie, bo koza to też piec.

PIEC służy do pieczenia, albo do grzania bezpośrednio pomieszczenia. Do wytwarzania gorącej wody służy KOCIOŁ.

KOCIOŁ na drewno możesz połączyć z KOTŁEM gazowym. Kozę też do KOTŁA gazowego podłączysz, jeśli będzie to koza z płaszczem.

Nie mądrujcie się! tylko pomóżcie koledze ( i tak każdy wie o co chodzi, a kolega napisał nazwy potoczne urządzeń) Oczywiście że sie DA !! poczytaj o WYMIENNIKU CIEPŁA ew o sprzęgle wodnym,przy rozsądnym instalatorze da się tym nawet sterować, spada w domu temp do np 18 włącza się kocioł gazowy ! szału nie ma ale chodzić będzie.

Panowie wszystko jedno co .Chodzi mi o jak najnizsze rachunki i bezpieczenstowo spalania w jednym powmieszczeniu ok 12 m2 z okienkiem . Kanalow wentylacyjnych moge tam miec 5-6 . Jestem na etapie projektowania . Moj architekt o takich cudach nie slyszal.

Ciekaw jestem tez jaka bym mial sprawnosc z czegos takiego bo jesli drastycznie spadnie to raczej nie bede sie w to pchal. .

O wymienniku ciepla slyszalem. Tyle ze z opowiadan sprzedawcy .Same plusy zadnych minusow . Nie wiem tez czy akurat mozna podlaczyc do tego piec gazowy .

. Nie wiem tez czy akurat mozna podlaczyc do tego piec gazowy .

Sam widzisz - koledzy się produkują, dobrze radzą, a ty dalej nie wiesz

Możesz zastosować wymiennik ciepła - płytowy - do kotła na paliwo stałe, do separacji układów otwartego od zamkniętego, jak masz tylko układ otwarty, możesz nie stosować. zamiast wymiennika - bufor ciepła z wężownicą np - zasada ta sama - separacja

Tyle że pytasz czy można - nikt nie powie ci że u ciebie to zda egzamin, bo nie piszesz co chcesz grzać, ile tego m2, jak dobrze wykonane, ocieplone.

Można smażyć jajecznicę na masce samochodu - da się bez prądu, gazu, otwartego ognia.

aj przepraszam w innych postach sie rozpisywalem o grzaniu gazem .

200 metrow powierzchni urzytkowej podzielonych na 4 rozne mieszkania . Planuje ocieplenie na sciany cegla + 15-20 cm styropianu.

Poddasze ok(70 m2 ) chyba ocieplenie nakrowiowe plus welna miedzy krowie.

Mieszkanie w suterenie (ok 50 m2) fudnamenty min 15 cm styropianu .Podlogi pewnie 20 cm. Tutaj mysle o piance zamknietokomorowej .Ale nie wiem

czy jest sens. Wentylacja grawitacyja. Zastanawiam sie czy dac kanal wentylacyjny w kazdym pokoju .Ponoc teraz sie tak nie robi .

Reszte metarzu bedzie znajdowalo sie na parterze

Dom na pow ok 25 procent przyklejony do sasiedniego .Gesta zabudowa.

Edit.

Co do porad to bardzo dziekuje ale brakuje mi jeszcze jakis orientcyjnych cyferek na temat sprawnosci takiego "perpetum mobile"

Edit 2

Ukladu zadnego nie mam bo dom jest na etapie projektowania. :)

Edytowane przez JacekC

może zademonstruje obrazkowo jak wygłąda połączenie kotła gazowego i węglowego o jeden obieg grzewszy

http://www.tinypic.pl/jyi8jkzwts25

kocioł gazowy pracuje w takim układzie bez żadnej straty tak jak by węglowego nie bylo

jeśli pracuje kocioł węglowy muszą pracować 2 pompy obiegowe oraz występuje strata rzędu 2-3 % na wymienniku płytowym

:) Tak ale ja jestem zwyklym inwestorem nie mozna odemnie wymagac zebym sie doktoryzowal w temacie. Ja jestem grafikem .Jak bys chcial zebym Ci zrobil jakas grafike to napewno nie uslyszal bys : poczytaj sobie o modelowaniu i texturowaniu i zasadzie oswietlania za pomoca GI a potem przyjdz i zlec mi projekt. Edytowane przez JacekC

"Ja jestem grafikem..."

Co poradzić?

- Trzymaj się grafiki i rób ją najlepiej jak potrafisz!

Nie bierz się za budowanie...

Kup DOBRZE wybudowane za to, co na grafice zarobisz.

Wyobraź sobie co zrobiłby najlepszy budowlaniec z grafiką, która TOBIE chleb daje...

Adam M.