Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna w jeden obieg poglaczyc dwa zrodla ciepla?

JacekC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

adam_mk przeginasz troche. Zreszta jeden dom juz kupilem i kurde nie chce mi sie pisac o nim bo jak o tym mysle to sie denerwuje .Kupujac dom kupuje sie kota w worku.

Teraz bede go burzyl i nowy 2 razy wiekszy stawial . Plac mam projekt zlecam ,w ktorym bedzie wszystko poumieszczane tak jak chce ,z taka akustyka jak

chce i to bedzie moj dom marzen .

A co do samej budowy tu moge troche sie pochwalic , bo pracowalem jako pomocnik na budowie od kopania fundamentow po wykonczenia .

Co nieco sie orientuje .Np sam majac 15 lat zrobiem cale zbrojenie na 300 metrowy dom. Dom nadal stoi zadnego remontu mu nie trzeba (ponad 20 lat)

i postoi 200. Oczywiscie nie jestem glupi i zdam sie na nadzor budowy przez bardzo doswiadczonego archtekta i kierownika budowy.

A tu na forum pisze ,bo chce szerzej skonsultowac rozne trapiace mnie zagadnienia .

Edytowane przez JacekC

adam_mk przeginasz troche. Zreszta jeden dom juz kupilem i kurde nie chce mi sie pisac o nim bo jak o tym mysle to sie denerwuje .Kupujac dom kupuje sie kota w worku.

Teraz bede go burzyl i nowy 2 razy wiekszy stawial . Plac mam projekt zlecam ,w ktorym bedzie wszystko poumieszczane tak jak chce ,z taka akustyka jak

chce i to bedzie moj dom marzen .

A co do samej budowy tu moge troche sie pochwalic , bo pracowalem jako pomocnik na budowie od kopania fundamentow po wykonczenia .

Co nieco sie orientuje .Np sam majac 15 lat zrobiem cale zbrojenie na 300 metrowy dom. Dom nadal stoi zadnego remontu mu nie trzeba (ponad 20 lat)

i postoi 200. Oczywiscie nie jestem glupi i zdam sie na nadzor budowy przez bardzo doswiadczonego archtekta i kierownika budowy.

A tu na forum pisze ,bo chce szerzej skonsultowac rozne trapiace mnie zagadnienia .

1. dom - dla wroga

2. dom - dla przyjaciela

3. dom - dla siebie

ale można ten proces skrócić: wystarczy czytać ze zrozumieniem ;)

to że byłeś pomocnikiem od...do to jeszcze mało znaczy. Znaczy tyle, że masz braki w tej dziedzinie którą próbujesz zgłębić i w związku z tym musisz dużo czytać,jak kolega wyżej napisał - ze zrozumieniem, potem będziesz wiedział o co i jak pytać. Jak masz na to czas, to tak na temat ogrzewania co, jak, czym i dlaczego ze 4 tygodnie na to poświęć :) po 3 godz dziennie, grafikiem jesteś, wyobraźnię w związku z tym masz, to powinno tyle czasu wystarczyć.

To że ktoś 20 lat na budowie mieszał składniki w betoniarce do zaprawy tynkarskiej wcale nie znaczy że potrafi upiec ciasto jak się zapyta co z czym zmieszać i ile.

"adam_mk przeginasz troche"

" projekt zlecam ,w ktorym bedzie wszystko poumieszczane tak jak chce ,z taka akustyka jak

chce i to bedzie moj dom marzen ."

" Oczywiscie nie jestem glupi i zdam sie na nadzor budowy przez bardzo doswiadczonego archtekta i kierownika budowy. "

Przeczytałem co napisałeś i UWIERZYŁEM, że chcesz budować dobrze.

Nie ja jeden - to podsunięto kilka rad...

Obawiam się, że na tym etapie to jest to dla Ciebie czysta Chińszczyzna, bo słowa nie zrozumiałeś.

Nie przeginam!

TY i TYLKO TY jesteś odpowiedzialny za to, co powstanie. Zlecasz i zlecenie zostanie wykonane najlepiej jak potrafią.

KAŻDY IDIOTYZM, JAKI ZLECISZ!!!

W budownictwie, jak ma być DOBRZE zbudowane, to to, co Ty chcesz to możesz sobie wsadzić.... gdziekolwiek!

Bo?

Bo tam się liczy to, co ma sens i podstawy fizyki a nie chciejstwa!

Wypisujesz głupoty, że chciałbyś, aby utrzymanie tego kosztowało mało...

Utrzymanie chciejstw to rzeka pieniędzy przez cały czas trwania domu!

Mądry inwestor siedem razy zastanawia się CO wolno mu chcieć a POTEM chce lub nie.

Piszesz o wentylacji grawitacyjnej, negujesz ogrzewanie podłogowe, przyjmujesz sugestie "fabryczne" - wielu pospinanych urządzeń - zamiast upraszczać co się da.

I jeszcze CHCESZ, aby to mało w utrzymaniu kosztowało...

Odpuść budowanie, bo tak się nie da.

Albo czytaj, myśl i zdobywaj wiedzę o tym, za co się łapiesz!

POTEM dopiero coś sobie pochciej i poprojektuj.

Sam piszesz, że dom, który miał tę zaletę - że STAŁ, to już miałeś.

Drugi taki, ale większy chcesz mieć?

I- to jest ten szczyt marzeń?

Czarno to widzę...

Adam M.

"jeden dom juz kupilem i kurde nie chce mi sie pisac o nim bo jak o tym mysle to sie denerwuje .Kupujac dom kupuje sie kota w worku."

Nie musi to być prawda!

ALBO patrzysz na taki dom - zupełnie jak aparat fotograficzny....

ALBO WIDZISZ TO NA CO PATRZYSZ - wtedy widzisz co kupujesz i nie kupujesz kota w worku.

Adam M.

adam_mk jejku widze ze dyskusja zamiast na temat ogrzewania przechodzi w krytyke mojej osoby i mojej wiedzy . Dom w ktrory wybudowalem

czasami w nim mieszkam i jestem mega dumny z niego . Jesli powtorze ten standart to bede bardzo happy . Nie potrzebuje standaru hotelu 5 gwiazdek w Dubaju .

Nie mam nieograniczonej gotowki zeby robic jakies perpetum mobile .Ten rodzaj hybrydy ktory chce zrobic to tylko pomysl , ktory jesli nie bede pewny to napewno nie bede robil. Narazie teoretyzuje i ciekaw jestem potencjalnych mozliwosci takiego rozwiazania,. W tym tygodniu zlecam projekt i mam pare pare miesiecyna decyzje .Napewno nic nie bede robil w ciemno . A czas ten wykorzystam na doszkalanie sie.

I prosze nie odradzaj mi budowy bo nie wiesz wysztkiego .Zle mie oceniasz . Pewne rozwiazania odpadaja u mnie na starcie ale nie chce rozpisywac sie dlaczego .

Czasami tak jest ze z gory ma sie narzucone ograniczenia. Zreszta klamka zapadla. Buduje !

A dom mozna kupic beznadziejny .Skad wiesz jak jest zbudowany .Nikt Ci nie pozwoli przed zakupem na odslanianie fundamentow i skuwanie tynkow.

Oj znam mnostwo roznych opowiesci na ten temat.

Jesli ktos nie zna sie na dobrym budowaniu to tym bardziej da sie naciac na gotowy dom

ladnie z wierzchu wymalowany.

Nawet "fachowiec" czesto moze sie naciac.

Ps .

Wymagania wbrew pozora mam calkiem spore . Na poddaszu chce miec w lato max 26-27 c nie uzywajac klimy.

Stropy izolacja akustyczna min 65 db

Drzwi wejsciowe do mieszkan 42 db.

Izolacja akustyczna scian na klatce. 60 db.

Wyciszone schody.

Suche mieszkanie w suterenach . Zeby nie bylo czuc chlodu piwnic.

I dobrze doswietlone i wentylowane pokoje.(wentylacja grawitacyjna :p)

Dobrze ocieplone sciany max 20 cm styrop.

B.wydajny piec gazowy i dobrze zrobiony uklad C.O

To nie bedzie dom pasywny ale mi to wystarczy .

Nie kazdy musi jezdzic ferrari .Mi Volvo wystarczy.

Edytowane przez JacekC

Rozumiem, że dalej nie rozumiesz...

Nie krytykuję Ciebie tylko Twoje podejście do realizacji całkiem sensownych założeń.

Chcesz to CO...

Dobrze.

Cały system grzewczy w układzie otwartym.

Kocioł gazowy termeta, najprostrzy z prostych, z zamkniętą komorą.

Kocioł stałopalny taki, jaki Ci się spodoba - od wypasów zgazowujących przez podajnikowe na groszek/pellet/pestki czy owies po "śmieciucha" na wszystko ze sporą komorą załadowczą.

Bufor ciepła około 1 tony z wężownicą do CWU.

W tym buforze, jak wola, to i grzałki na prąd nocny czy wężownicę do solarów da się wepchać.

Można i podejście dla pompy ciepła, bo może kiedyś zaczną je darmo rozdawać?

Jak pogłówkujesz - układ bufor-kocioł puścisz w grawitacji (kocioł gazowy ma swoją pompkę).

Masz zapas około 2 tony CWU w trybie przepływowym.

Masz pełną dywersyfikację zasilania i grzejesz tym, na co masz akurat kaprys.

"Suche mieszkanie w suterenach . Zeby nie bylo czuc chlodu piwnic.

I dobrze doswietlone i wentylowane pokoje.(wentylacja grawitacyjna"

Przy podejściu klasycznym - ZAPOMNIJ!!!

Takich cudów to nawet w ERZE nie mieli!!!

"Normalny" architekt Ci tego nie zaprojektuje a kierbud nie wykona.

Przypomnę Ci, ze wentylacja grawitacyjna ma napęd "okresem grzewczym" a poza nim - nie istnieje.

Tu chciejstwa nie pomogą.

Suche mieszkanie w suterynie da się wykonać przy odpowiedniej staranności nawet gdy zbudujesz chałupę na środku jeziora, ale utrzymać tam zbudowaną "suchość" trzeba umieć!

Przy podejściu klasycznym - ZAPOMNIJ!

Albo?

Płać krocie, aby ten "odchylony od pionu" stan utrzymywać na siłę.

Wiesz czego chcesz.

Wiesz czego nie chcesz.

Nie wiesz czego zażądać od architekta...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

ok taka odpowiedz mi sie podoba :) Czyli do piwnic tylko wentylacja mechaniczna zeby bylo sucho i nie czuc wilgoci? Na tym zalezy mi najbardziej.

Kurde z drugiej strony kiedym moja dziewczyna najmowala takie mieszkanko w suterenach i tam bylo sucho i wilgocia nie jechalo .Wentylacja grawitacyjna grawitacyjna ale nawet nie w kazdym pomieszczeniu byla kratka . Przez caly rok tam jezdzilem i w kazdym okresie to mieszkanie bardzo mi sie podobalo .Dom

nienajnowszy z lat 90 . Nie mam zadnych danych na temat izolacji scian i podlog. Co najlepsze wysokosc pokoi tylko 220 cm i nienajwieksze okna !

Edit :moj opor przed wentylacja mechaniczna jest taki ze bede wydzielal 4 mieszkania i nie stac mnie na 4 niezalezne uklady . Plus boje sie ze w zime jak wszyscy zaczna kopcic to bede mial wszystko w mieszkaniach i nawet zadne filtry nie pomoga.W kraku to katastrofa

z tym jest. 2 mieszkania ida pod wynajem . W domu bedzie przebywalo ok 15 osob !

Wydaje mi sie ze musza byc niezalezne uklady.

Edit 2 : a co powiesz na temat tynkow renowacyjnych( nie jestem pewien czy pamietam nazwe dobrze) ponoc idealne to takich mieszkan

Edit 3 .Co powiesz na wewnetrzne ocieplenie w suterenie seriopian 5 cm + plus cegla na sztorc.Taki murek 6 cm od wewntarz.taki moj wymysl zeby zizolowac chlodne bloczki.

Edytowane przez JacekC

Wydzielasz cztery niezależne mieszkania.

Powinny być całkowicie osobne i dla mediów - jak w bloku.

Bo jak się będziecie rozliczać?

Grzanie - osobno...

Wentylacja grawitacyjna...

CWU osobno...

Prąd osobno...

Czyli - smętny standard albo bardzo skomplikowane instalacje.

Pomysły na ocieplanie piwnicy masz księżycowe...

Sweterek, jak jest zimno, to oczywiście - połykasz zamiast założyć?

Podejmujesz się naprawdę sporego wyzwania - zamieszkanie zbiorowe w jakim takim standardzie!

To nie jest łatwe.

Najłatwiej spaprać tak, jak dotąd się robiło.

Adam M.

Ogrzewanie i jesli woda bedzie grzana gazem tez bedzie wliczone w czynsz .Czynsz na stalym poziomie .Prad i wode najlatwiej rozbic zreszta mam to juz zrobione.Zaden problem.

Napewno na tym nei strace .

Czyli rozumiesz juz teraz dlaczego odrzucam wentylacje mech.?

Czemu smetny standart powiedz jaki punkt Cie boli w moich zalozeniach

Edytowane przez JacekC

Majshi da sie .Bo u mnie nie bedzie haraczu tj w bloku do spoldzielni po 400 zeta co miesiac czy lato czy zima. Wszystko mam skalkulowane.

Teraz sie glowie zeby jak najtaniej mi ogrzewanie wyszlo . Bo im mniej tym wiekszy zarobek dla mnie. A wyjamujacy uwierz mi wola z gory wiedziec ile zaplacic niz zdawac sie na zepewnienia ze nie duze beda mieli rachunki. Cos wiem na ten temat bo nie od wczoraj wynajmuje mieszkania.

Edit .

Na gaz musi byc bo gaz to ogrzewanie bezobslugowe .A grzac sie musi jak mnie nie bedzie .

Przeciesz nie bede wpuszczal obcych do kotlowni bo mi chaupe spala :p

Edytowane przez JacekC

Jeżeli dla Ciebie standardem będzie piwnica (którą się tak zachwycasz ) o wysokości 220 cm z niewielkimi oknami i wentylacją grawitacyjną to wiem jedno , nigdy nie dałbym złamanego grosza za wynajęcie u Ciebie mieszkania. PS jeżeli mylę się co do standardu to mnie oświeć bo póki co tak jak napisał adam mk pomysły masz z kosmosu.

surgi idz zobacz jak maja w bloku jeden pierdnie w mieszkaniu to drugi slyszy to u siebie pietro nizej . A ludzie ida tam i wynajmuja .

Ja zaoferuje konkurencyjna cene , Super cisze i miejscowe.Centrum a warunki jak na wsi .Wiec napewno nie bede narzekal . A tamto mieszkanie 220 cm chodzi juz po 1500 za miesiac.

44 metry. Ja bede mial z normalna wysokoscia . lepiej doswietlone i mam nadzieje tak samo suche:P i nadal tajemnica poliszynela jest dla mnie jak to mozliwe ze tamto mieszkanko daje rade przy wentylacji grawitacyjnej.Przeciez wedlug Was to niemal niemozliwe.

Az namowie moja kobitke zeby wybrac sie do tamtej milej pani i wypytac o szczegoly.

Edytowane przez JacekC

nie wiezowiec to to fiat 126 p

Przykladowo 1 mieszkanie 70 metrow .Cena 2300 z ogrzewaniem ciepla woda wliczonym w czynsz i gazem na kuchenke .

Internet w czynszu 50 mega bit na swiatlowodzie + telewizja cyfrowa wliczona w czynsz .Pakiet programow wart 80 zl (nawet tv rozbije na czesci a bede placil jeden abonament hehehe ) .Mieszkanie sklada sie z 3 pokojow nie przechodnich

24 metry 16 metrow i 8,5 m. niezaleznej kuchni lazienki i wydzielonego WC .2 pokoje beda mialy balkon. Pokoje bardzo jasne.

W super wyciszonych mieszkaniach ( o tym wyzej napisalem )w slepej uliczce cichej znajdujacej sie 20 minut na piechote od rynku w krakowie .

Mozliwosc korzystania z podworka . I kto mnie przebije ?

Edytowane przez JacekC