majschi 18.05.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Ok wiec jeśli wiesz w jaki sposób bedziesz rozliczał mieszkańców za ogrzewanie to najtańszym sposobem ogrzewania bedzie kociołek węglowy a jeśli uznasz że jego obsługa nie jest warta oszczedności 10-20% (bo o tyle mniej wiecej zaoszczędzisz paląc węglem a nie gazem) to zawsze do istniejącej instalacji możesz podłączyć kociołek gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.05.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 adam_mk jejku widze ze dyskusja zamiast na temat ogrzewania przechodzi w krytyke mojej osoby i mojej wiedzy . Dom w ktrory wybudowalem czasami w nim mieszkam i jestem mega dumny z niego . Jesli powtorze ten standart to bede bardzo happy . Nie potrzebuje standaru hotelu 5 gwiazdek w Dubaju . Nie mam nieograniczonej gotowki zeby robic jakies perpetum mobile .Ten rodzaj hybrydy ktory chce zrobic to tylko pomysl , ktory jesli nie bede pewny to napewno nie bede robil. Narazie teoretyzuje i ciekaw jestem potencjalnych mozliwosci takiego rozwiazania,. W tym tygodniu zlecam projekt i mam pare pare miesiecyna decyzje .Napewno nic nie bede robil w ciemno . A czas ten wykorzystam na doszkalanie sie. I prosze nie odradzaj mi budowy bo nie wiesz wysztkiego .Zle mie oceniasz . Pewne rozwiazania odpadaja u mnie na starcie ale nie chce rozpisywac sie dlaczego . Czasami tak jest ze z gory ma sie narzucone ograniczenia. Zreszta klamka zapadla. Buduje ! A dom mozna kupic beznadziejny .Skad wiesz jak jest zbudowany .Nikt Ci nie pozwoli przed zakupem na odslanianie fundamentow i skuwanie tynkow. Oj znam mnostwo roznych opowiesci na ten temat. Jesli ktos nie zna sie na dobrym budowaniu to tym bardziej da sie naciac na gotowy dom ladnie z wierzchu wymalowany. Nawet "fachowiec" czesto moze sie naciac. Ps . Wymagania wbrew pozora mam calkiem spore . Na poddaszu chce miec w lato max 26-27 c nie uzywajac klimy. Stropy izolacja akustyczna min 65 db Drzwi wejsciowe do mieszkan 42 db. Izolacja akustyczna scian na klatce. 60 db. Wyciszone schody. Suche mieszkanie w suterenach . Zeby nie bylo czuc chlodu piwnic. I dobrze doswietlone i wentylowane pokoje.(wentylacja grawitacyjna ) Dobrze ocieplone sciany max 20 cm styrop. B.wydajny piec gazowy i dobrze zrobiony uklad C.O To nie bedzie dom pasywny ale mi to wystarczy . Nie kazdy musi jezdzic ferrari .Mi Volvo wystarczy. A możesz rozwinąć myśl o chęci posiadania poddasza użytkowego z maksymalną temperaturą 27-28 C latem przy wentylacji grawitacyjnej i bez klimatyzacji ??? ( nawet przy całkowitym braku okien połaciowym może to być awykonalne ) . Cóż kto Ci zabroni marzyć ale jak już skończysz to zejdź na ziemię i zacznij czytać i myśleć bo jak na razie to z tym kiepsko ( bez urazy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 18.05.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Klima bedzie tak czy owak . ale tylko na poddaszu .tu wiem ze moge polegnac .Edit ale udalo mi sie wyeliminowac juz z projektu wszystkie okna polaciowe .I polowa mieszkania bedzie tak naprawde na poddaszu a na polowie moze uda wylac sie nomalny strop. Edytowane 18 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 18.05.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 majschi nie pozwola mi zrobic kotlowni na wegiel wge wchodzi tylko pelet albo drzewo albo gaz. Wiecie jak mi wyjda rachunki 5k na rok za 220 metro takich mieszkan to bede sie cieszyl ok ja spadam ide na film .Do jutra dzieki za zainteresowanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Nie wiem czy Ci się uda bo jeżeli ogrzewanie będzie wliczone w czynsz a wentylacja taka sobie to kto zabroni lokatorom częstego wietrzenia mieszkań ( no chyba że im zamontujesz nieotwierane Fixy w oknach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 18.05.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) moje widelki to max 7k . lokatorom nic nie moge zabronic .Nalezy przyjac najgorsze . dobra teraz naprawde spadam Edytowane 18 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzelak 19.05.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam wszystkich.Pisze pierwszy raz na forum i w dodatku na niemieckiej klawiaturze bez polskich znakow, za co przepraszam.Ten temat troche pasuje do mojego pytania.Mam domek 120 m2, wys. pomieszczen 2,9m, drewniany z bala docieplony 15 cm welna na scianach, poddasze 20 cm welna, podloga 50 cm styropian.Kotlownia znajduje sie 15 m od domu w pom. gospodarczym.Od trzech lat ogzewam piecem na eko-groszek, solarami i pompa ciepla .Wszystko podlaczone jest do bufora 750 l w ktorym jest zbiornik 180 l na cwu.Piec uzywam tylko w zimie, w lato cwu grzeja solary i pompa ciela powietrze woda.Z uwagi na opierdliwosc opalania weglem podlacze gaz, i kupie piec jednofunkcyjny.Uklad gzewczy jest otwarty, czy to bedzie problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.05.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Tylko finansowy. (kotłów darmo nie dają jeszcze...)Techniczny - nie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzelak 20.05.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Zuzycie wegla wachalo sie od 1kg/h przy -5 , do 1,5kg przy -30 . W okolicach 0 stopni tez szlo 1 kg i piec wariowal.Wyobrazam sobie ze ten kociol gazowy powinien miec od 3-15 KW zeby w sloneczne zimowe dni zalaczal sie zadziej kiedy beda gzaly solary 15m2.Jesli to co sobie umyslilem jest poprawne,to czy ktos produkuje takie kotly gazowe jednofunkcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.05.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Tak.Termet taki ma.Zamknięta komora, jednofunkcyjny i prosty do bólu.Dostosowany do układu otwartego!(jako podgrzewacz zasobnika CWU) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzelak 20.05.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Dzieki.Sprawdze czy w radomiu maja serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 20.05.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 dobra jakbym sie decydowal na wentylacje mechanicze w samych suterenach .50 metrow to jakie koszta mniejwiecej mialbym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 26.05.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Jakbyś zastosował wentylację mechaniczną to pomyśl nad GWC masz darmową klimę latem. O jakie koszta pytasz o całą aparaturę /reku, rury/ czy o koszta prądu?Jeśli chodzi o rekuperację to tak jak ze zmywarką nie oszczędza się - to tylko komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts