Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - modrzew polski. Jak pielęgnować?

paweleu

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym poprosić o poradę odnośnie pielęgnacji drewnianego tarasu niezadaszonego. Drewno to modrzew polski z Sudet, zaolejowany Sadolinem, ryflowany. Szukam i szukam ale niewiele mogę znaleźć na temat tego drewna. Z niektórych desek zaczęła wychodzić żywica - znalazłem że to normalny objaw. Jest troszkę o pielęgnacji desek egzotycznych i innego typu, ale o modrzewiu polskim nie bardzo. Może ktoś się podzielić czym myć taki taras?

Przeglądałem oczywiście wątek

TARAS DREWNIANY - jak zbudować? jakie drewno? jak pielęgnować? co polecacie? - ale mało co tam pisze o pielęgnacji modrzewiu. Wyszukiwałem pod kątem "pielęgnacja modrzew" - tylko 1 temat znalazł.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Pawel

U mnie taras z modrzewia krajowego od 3 lat.

Olejowany bezbarwnym olejem Beckers`a. W tym roku podłoge pociągnałem olejem brązowym bo chciałem nieco ja przyciemnić bo troche zaszła brudem. Modrzew daje troche żywicy , nie ma co sie tym przejmowac to dodatkowa konserwacja. Zywice mozna delikatnie przytrzec papierem ściernym i zetrzec benzyna lakowa - tak w ostateczności. Aha u mnie jest zadaszony. Schodki niezadaszone bardzo ściemniały. Mozna kupic środek do czyszczenia tarsów np drogie OSMO albo tańsze marketowe "coś" ale to przerost formy nad treścią....