paweleu 15.05.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam, Chciałbym poprosić o poradę odnośnie pielęgnacji drewnianego tarasu niezadaszonego. Drewno to modrzew polski z Sudet, zaolejowany Sadolinem, ryflowany. Szukam i szukam ale niewiele mogę znaleźć na temat tego drewna. Z niektórych desek zaczęła wychodzić żywica - znalazłem że to normalny objaw. Jest troszkę o pielęgnacji desek egzotycznych i innego typu, ale o modrzewiu polskim nie bardzo. Może ktoś się podzielić czym myć taki taras? Przeglądałem oczywiście wątek TARAS DREWNIANY - jak zbudować? jakie drewno? jak pielęgnować? co polecacie? - ale mało co tam pisze o pielęgnacji modrzewiu. Wyszukiwałem pod kątem "pielęgnacja modrzew" - tylko 1 temat znalazł. Będę wdzięczny za wskazówki. PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 17.05.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Pielęgnacja mojego tarasu wygląda następująco: na wiosnę i jesień (gdy zima nie zaskoczy) myjka ciśnieniowa i potem olej jedna warstwa. Taras żyje już kolejny rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konking 20.05.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Dokładnie jak wyżej. Ciekawe czy te deski były impregnowane w zakładzie produkcyjnym. http://sklep.andrewex.com.pl/chemia-oleje#isScrollPos=292 tu są różne środki do czyszczenia i pielęgnacji desek tarasowych i nie tylko. Może pomyśl o modrzewiu ale syberyjskim:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 21.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 U mnie taras z modrzewia krajowego od 3 lat.Olejowany bezbarwnym olejem Beckers`a. W tym roku podłoge pociągnałem olejem brązowym bo chciałem nieco ja przyciemnić bo troche zaszła brudem. Modrzew daje troche żywicy , nie ma co sie tym przejmowac to dodatkowa konserwacja. Zywice mozna delikatnie przytrzec papierem ściernym i zetrzec benzyna lakowa - tak w ostateczności. Aha u mnie jest zadaszony. Schodki niezadaszone bardzo ściemniały. Mozna kupic środek do czyszczenia tarsów np drogie OSMO albo tańsze marketowe "coś" ale to przerost formy nad treścią.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts