Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat oświetlenia klatki schodowej - prośba o pomoc

Recommended Posts

Dlatego, że to w łazienkach dochodzi do najcięższych wypadków z powodu kontaktu z prądem. Wychodząc z kąpieli człowiek jest bezbronny jak dziecko i żadne obniżenie prądu różnicowego wyłącznika RCD bezpieczeństwa nie podniesie, gdyż nikt nie zagwarantuje, że wyłącznik na pewno zadziała.

Zasada jest taka, że godzimy się na rażenie, ale nie dopuszczamy do porażenia. Oczywiście gdy wyłącznik zadziała.

On raczej zadziała, ale 100% pewności nie mamy.

Austriacki profesor G. Biegelmeier gdy przeprowadzał na swoim organizmie badania skutków działania prądu na organizm to zabezpieczał się sześcioma wyłącznikami RCD połączonymi szeregowo. Wyliczono bowiem, że dopiero taka ilość gwarantuje 100% pewność zadziałania.

Ponadto wyłącznik RCD nie ogranicza prądu rażenia a tylko skraca czas jego trwania.

Więc myśl kolegi jest nietrafiona.

A normy są niejako efektem błędów jakie popełniono od początków istnienia instalacji elektrycznych.

Jak widać błędy te popełniamy w dalszym ciągu gdyż jak widać normy ciągle ewoluują.

Zwróć uwagę na umiejscowienie wyłącznika oświetlenia w hotelowej łazience przedstawionej w podanym wcześniej linku.

Edytowane przez kkas12

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, podłącze się po temacik z podobnym wątkiem wiem że po sieci wala się dziesiątki podobnych zapytań jednak chciałem usłyszeć waszą sugestie na temat tego co mam u siebie.

Dokładnie chodzi o podłączenie gniazdka (schodowego) w kotłowni. Mam potrujną puszkę do której dochodzą trzy kable:

- trzy żyłowy tutaj na gnizdko więc nie ważne

- cz-tero żyłowy (czarny,brązowy,niebieski, żółto-zielony) w zółto-zielonym próbówka wyczuwa delikatne napięcie - na kablu napis schodowy

-dwu żyłowy(brązowy, niebieski) brązowy napięcie

Z tych dwóch kabli mam mięć dwa kontkaty jeden do zwykłego oświetlenia na zewnątrz i jeden schodowy w kotłowni

Do oświetleń w kotłowni jak i na zewnątrz dochodzi kabel trzy żyłowy(brązowy,niebieski,żółto-zielony)

I mam dwa pytania czy kontakt schodowy da się podłączyć na razie jeden pomijając z drugiej strony,

oraz jak waszym zdaniem intuicyjnie powinienem to podłączenie wyglądać :)

Z pojedynczymi gniazdkami nie miałem problemu tylko te schodowe nie rozumiem, jeżeli nikt mi nie pomoże będę się posiłkował moim elektrykiem :)

Schemat dla objaśnienia:

1.jpg

Edytowane przez prz3kus

I mam dwa pytania czy kontakt schodowy da się podłączyć na razie jeden pomijając z drugiej strony,

Da się. Łącznik schodowy może pracować jako pojedynczy.

oraz jak waszym zdaniem intuicyjnie powinienem to podłączenie wyglądać :)

Tak jak łącznik pojedynczy, z tym że jeden styk pozostanie wolny.

Z pojedynczymi gniazdkami nie miałem problemu tylko te schodowe nie rozumiem, jeżeli nikt mi nie pomoże będę się posiłkował moim elektrykiem :)]

Schematy podłączenia łączników schodowych znajdziesz na google. Tylko po co sam kombinujesz, skoro masz elektryka? Na podstawie Twojego opisu i "schematu" ciężko coś doradzić.