marian95 16.05.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam wszystkich. Jako że jest to mój pierwszy post chciałem wszystkich przywitać serdecznie. Ostatnio rozglądam się za ekipą i materiałem na dach i usłyszałem opinię że drewno(więźba) zamawiane od Górali bardzo często pochodzi z Czech i jego jakość (prawdopodobnie gęstość) jest o wiele gorsza niż drewna polskiego. Czy miał ktoś od czynienia z takim drewnem i może potwierdzić lub zaprzeczyć temu co słyszałem. Za odpowiedź dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.05.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Pewnie, że czeskie drewno jest gorsze od polskiego, bo tam panie albo ateisty, albo jeszcze gorsza zaraza, lutry panie, a prawdziwej katolickiej wiary to jak na lekarstwo, to i skąd dobre drewno by mieli:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian95 16.05.2013 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 No i w sumie taka odpowiedź powinna mi wystarczyć. Merytorycznie może i słaba ale dosyć jednoznaczna....jeśli jednak miał by ktoś ciekawego do dodania to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.05.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 A jakie to różnice gatunkowe i klimatyczne miałyby przemawiać za znacznie gorszą jakością drewna pozyskiwanego w Czechach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.05.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 No właśnie. A do tego w projekcie masz określoną klasę drewna i powinieneś od dostarczyciela drewna domagać się certyfikatu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 17.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam a ja mam takie pytanie jakie drewno na więżbę tzn sosna , jodła czy świerk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 25.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Witam a ja mam takie pytanie jakie drewno na więżbę tzn sosna , jodła czy świerk. Ponawiam pytanie, zaraz będę musiał kupować drewno więc jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.05.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 to o większej gęstości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 26.05.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Witam właśnie zrobiono mi wiązary prefabrykowane , na kilku widać pęknięcia ,na dniach mają je zakładać (czy to normalne !!??) ci co przywieżli mówią ze to normalne ! Mnie się wydaje ze nie proszę o szybką odpowiedz i dziekuje. bardzo!!!Klasa drewna to c24 świerkowe! jest tego troche wiecej ale aparat mi padł!!! Edytowane 26 Maja 2013 przez przemek323 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.05.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Wrzuć zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 26.05.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 najgorsze to że na tych elementach co wystają (co mają być ozdobne ) to właśnie widać te pekniecia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2013 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Te pęknięcia to też ozdoba drewna. Taka jest natura drewna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 28.05.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Drewno świerkowe ma to do siebie, że właśnie będzie pękało. Po drugie jest stosunkowo drogie. Najtańsza jest sosna i najlepiej się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.06.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Witam,Mam pytanie o rodzaj drewna na więźbę. Otóż spotkałem się z opinią, że drewno górskie lubi być kiepskiej jakości, tzn. pochodzące z terenów, gdzie drzewa były połamane, dodatkowo często może być zżarte przez korniki. Po pomalowaniu jakimiś substancjami tego nie widać.Czy ta opinia ma coś wspólnego z prawdą?Chcę mieć dobrej jakości drewno, mam drewniany strop i więźbę i nie chciałbym obudzić się pewnego dnia z dachem na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.06.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 I tak i nie. Jeśli pochodzi z wiatrołomów i obszarów gdzie szkodniki lub inna zaraza wybiły drzewa lub z fragmentów gdzie wiatr kręci to takie drewno jest gorszej jakości. Ale jak jest ze spokojnych dolin które są wysoko to jest lepszej jakości ( mniejsze przyrosty, bo surowszy klimat ale za to gęstsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.06.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Drewno pozyskane z wiatrołomów czy posuszy nie nadaję się na elementy konstrukcyjne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.06.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 To każdy wie. Ale co mają robić "biedne misie" z tartaków jak pojawia się okazja przetarcia prawie darmowych drzew ? Grzech śmiertelny stracić taką okazję na złupienie frajerów. A to Polska właśnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 25.06.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Nie każdy wywrot jest dyskwalifikowany jako budulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wywrot to nie wiatrołom. W nim struktura drewna nie jest zniszczona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 25.06.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Tyle że nie każdy o tm wie, wszystkie drzewa powalone przez wiatr wrzucane są do jednego worka i blady strach pada na inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts