Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno (Więżba) z Czech

marian95

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jako że jest to mój pierwszy post chciałem wszystkich przywitać serdecznie.

Ostatnio rozglądam się za ekipą i materiałem na dach i usłyszałem opinię że drewno(więźba) zamawiane od Górali bardzo często pochodzi z Czech i jego jakość (prawdopodobnie gęstość) jest o wiele gorsza niż drewna polskiego. Czy miał ktoś od czynienia z takim drewnem i może potwierdzić lub zaprzeczyć temu co słyszałem.

Za odpowiedź dziękuję i pozdrawiam

DSCN3772.jpgDSCN3773.jpgDSCN3775.jpgWitam właśnie zrobiono mi wiązary prefabrykowane , na kilku widać pęknięcia ,na dniach mają je zakładać (czy to normalne !!??) ci co przywieżli mówią ze to normalne ! Mnie się wydaje ze nie proszę o szybką odpowiedz i dziekuje. bardzo!!!Klasa drewna to c24 świerkowe!

jest tego troche wiecej ale aparat mi padł!!!

Edytowane przez przemek323

• 4 weeks później...

Witam,

Mam pytanie o rodzaj drewna na więźbę. Otóż spotkałem się z opinią, że drewno górskie lubi być kiepskiej jakości, tzn. pochodzące z terenów, gdzie drzewa były połamane, dodatkowo często może być zżarte przez korniki. Po pomalowaniu jakimiś substancjami tego nie widać.

Czy ta opinia ma coś wspólnego z prawdą?

Chcę mieć dobrej jakości drewno, mam drewniany strop i więźbę i nie chciałbym obudzić się pewnego dnia z dachem na głowie.

I tak i nie. Jeśli pochodzi z wiatrołomów i obszarów gdzie szkodniki lub inna zaraza wybiły drzewa lub z fragmentów gdzie wiatr kręci to takie drewno jest gorszej jakości. Ale jak jest ze spokojnych dolin które są wysoko to jest lepszej jakości ( mniejsze przyrosty, bo surowszy klimat ale za to gęstsze)