simen 16.05.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam Serdecznie, Jestem w trakcie budowy domu (Slask). W chwili obecnej stan surowy otwarty. Dom maly (135 m2) ale z duzymi przeszkleniami na poludnie. W chwili obecnej gleboko mysle nad instalacja IB i szukam kogos kto by mi cos takiego zaprojektowal. Nie potrzebuje scen i sterowania oswietleniem bo w tak malym domu nie bedzie az takiej potrzeby, przynajmniej dla mnie. Jednak jest kilka funkcji na ktorych by mi zalezalo i potrzebuje pomocy. To na czym mi najbardziej zalezy to: - sterowanie roletami w zaleznosci od naslonecznia, pogody , naslonecznienia- sterowanie podlogowka - sterowanie wentylacja mechaniczna i klimatyzacja- sterowanie powyzszymi zdlanie przez internet / tablety itp Celem jest przede wszystkim optymalne wykozystanie energii do komfortowego zycia. Jako, ze przeczytalem juz chyba cale forum i w koncu mam metlik w glowie. Czy inwestowanie w systemy typu KNX nie jest w takim razie nazbyt przesadna inwestycja ktorej i tak sie w pelni nie wykozysta? Czy sa prostsze / tansze systemy (przewodowe) ktore by spelnialy powyzsze wymagania Bede wdzieczny za pomysly, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KjakKrystian 20.05.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Istnieją tańsze systemy, które spełniają powyższe wymagania. Polecam kontakt z firmą Advance Systems, która zajmuje się takimi projektami i korzysta z wielu różnych systemów co pozwala na lepsze dostosowanie systemu do indywidualnych potrzeb. Poniżej link do ich strony, znajduje się na niej wiele przydatnych informacji, także warto zajrzeć (zakładka "o firmie"). http://advancesystems.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teleconnections 20.05.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Jak ktoś Ci dobrze doradzi i rozprowadzi taką instalację, to nawet przez systemy alarmowe będziesz mógł tym sterować (w zależności oczywiście od tego, jakich komponentów chciałbyś użyć). @KjakKrystian - 'poniżej link do ICH strony', czyli nie masz z 'NIMI' nic wspólnego, i zupełnie przypadkowo masz "ICH' logo w avatarze oraz 'ICH' adres strony w podpisie profilu? A można było napisać wprost, tym się zajmuję, mogę pomóc, zamiast robić z siebie głupiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 20.05.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 @Teleconnections: Czepiasz się. @KjakKrystian zapomniał się przelogować na konto zadowolonego Klienta. Znaczy, że zarobiony. To dobrze o Nim świadczy @simen: Ja też stoję przed tym wyborem, ale zdecyduję się na 90% właśnie na KNX - łatwo to zintegrujesz prawie ze wszystkim. Jak w przyszłości będziesz chciał dołączyć kolejne elementy, to w KNX nie ma problemu. W systemach "zamkniętych" - może taki wystąpić. Znalazłem polskiego producenta dość tanich aktorów, więc KNX aż tak straszliwie drogo chyba nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 20.05.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Znalazłem polskiego producenta dość tanich aktorów, więc KNX aż tak straszliwie drogo chyba nie wyjdzie. Skrobnij co to za producent? Intelelektronik? Tokka? BTW: @Simen: Ci tutaj [ http://novelelectronics.pl ] deklarują zbliżoną filozofię ID do tej z Twojego zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simen 20.05.2013 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Dziekuje za odpowiedzi. Nadal sie zastanawiam czy jednak nie lepiej zainwestowac w KNX mimo "nieco" wyzszych kosztow. Poprawcie mnie jezeli sie myle ale jezeli zrobilbym KNX ze sterowaniem tylko wyzej wymienionych czynnosci a chialbym w przyszlosci system rozbudowac to najlepiej (i wzglednie tanio) od razu przed tynkami poprowadzic dodatkowy kabel wraz z instalacja elektryczna. Jak rozumiem najwyzszy koszt w KNX to "wyposazenie szafy" i tego integracja. Kolejne pytanie to dobry projektant i instalator KNX, najlepiej na Slasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.05.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Dziekuje za odpowiedzi. Nadal sie zastanawiam czy jednak nie lepiej zainwestowac w KNX mimo "nieco" wyzszych kosztow. Tylko w KNX masz gwarancję, że za 2,5,10 czy 15 lat nie zostaniesz na lodzie z kablami w ścianie. Poprawcie mnie jezeli sie myle ale jezeli zrobilbym KNX ze sterowaniem tylko wyzej wymienionych czynnosci a chialbym w przyszlosci system rozbudowac to najlepiej (i wzglednie tanio) od razu przed tynkami poprowadzic dodatkowy kabel wraz z instalacja elektryczna. http://www.fachowyelektryk.pl/index.php/porady/inteligentny-budynek/767-okablowanie-hybrydowe-inteligentnego-domu-ohid.html http://www.fachowyelektryk.pl/index.php/porady/inteligentny-budynek/849-okablowanie-hybrydowe-inteligentnego-domu-ohid-czesc-2-porady-praktyczne.html Jak rozumiem najwyzszy koszt w KNX to "wyposazenie szafy" i tego integracja. Najwyższy koszt stanowią zawsze bajery. Nie są potrzebne, ale ładnie wyglądają przed znajomymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 21.05.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Tak, miałem na myśli intelektronika - nie chciałem wymieniać nazwę z racji "reklamowania", ale skoro sam wymieniłeś - to chyba nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 21.05.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Tak do informacji tylko (cytat z innego forum): Intelelektronik na www deklaruje, że produkuje urządzenia "zgodne z standardem KNX", a nie KNX. Można to do pewnego stopnia nazwać zamiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KjakKrystian 23.05.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Jak ktoś Ci dobrze doradzi i rozprowadzi taką instalację, to nawet przez systemy alarmowe będziesz mógł tym sterować (w zależności oczywiście od tego, jakich komponentów chciałbyś użyć). @KjakKrystian - 'poniżej link do ICH strony', czyli nie masz z 'NIMI' nic wspólnego, i zupełnie przypadkowo masz "ICH' logo w avatarze oraz 'ICH' adres strony w podpisie profilu? A można było napisać wprost, tym się zajmuję, mogę pomóc, zamiast robić z siebie głupiego... To że mam z tą firmą coś wspólnego nie oznacza, że jestem jej częścią. Dlatego do "ich strony". Poza tym napisałem, że na stronie znajdują się obszerne informacje na temat inteligentnego domu, które warto przeczytać. To chyba nie gorsza pomoc niż Twoja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K. Sikora 24.05.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 A jesteś pewien że chcesz instalacji przewodowej? Kilometry kabli i wszystko musisz zaplanować już na początku.Ja z mężem zdecydowaliśmy się na instalację bezprzewodową- konkurencyjna cenowo i przede wszystkim można ją rozbudowywać po fakcie. Mam pozytywne doświadczenia z firmą IBI VERDE z Katowic, mają wszystko o czym pisałeś.Jak chcesz dam Ci namiary na ich handlowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 24.05.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) A jesteś pewien że chcesz instalacji przewodowej? Kilometry kabli i wszystko musisz zaplanować już na początku. Ja z mężem zdecydowaliśmy się na instalację bezprzewodową- konkurencyjna cenowo i przede wszystkim można ją rozbudowywać po fakcie. Mam pozytywne doświadczenia z firmą IBI VERDE z Katowic, mają wszystko o czym pisałeś. Jak chcesz dam Ci namiary na ich handlowca. Pani Katarzyno i KjakKrystian... przestańcie się czaić bo kompromitujecie oferty swoich pracodawców!!! Co to marketing szeptany, który daje się zdemaskować w 1min? To zwyczajny SPAM!! Gdybyście rzeczowo skupili się na potrzebach i wątpliwościach klientów moglibyście ugrać dużo więcej i nikt nie miałby o to pretensji, że odnoście się do oferty którą oficjalnie reprezentujecie. Więc profil GoldenLine użytkownika: Kjakkrzysztof http://www.goldenline.pl/krystian-niedzwiecki/ Info: K. Sikory z Elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2050795-90.html#12339878 "Przez wybór systemu Fibaro rozumiem, ze zależy Ci na rozwiązaniu bezprzewodowym. Wszystkie funkcje, o których piszesz jesteśmy w stanie zrealizować i zintegrować w naszym systemie. Zapraszam do kontaktu: katarzyxxxxkora(malpa)ibiverde.pl tel. xxx 01 81 97" A skoro już tak się nakręciłem to kolejny cytat ale tym razem niezależnego użytkownika PLC-FORUM: "Witam, Choć nie jestem inżynierem elektrykiem tylko magistrem ekonomii (choć wcześniej technik elektronik ) to zgodzę się z kolegą inżynierem. Od wielu lat czytam na temat radia w domu. I byłem strasznym orędownikiem bezprzewodówki wszędzie gdzie tylko się da. Liczyłem też że dosyć szybko w ogóle zrezygnujemy z kabli a prąd będzie dostarczany bezprzewodowo do wszystkich odbiorników. Już takie rozwiązania istnieją. Innym pomysłem był internet w gniazdku dostarczany przez firmy energetyczne. Jak jednak teraz widzimy kabel energetyczny ma być kablem dla energetyki i ich nowych rozwiązań. Z własnego doświadczenia unikam radia jak ognia. Wśród moich znajomych mam entuzjastów, którzy w nowych domach/mieszkaniach instalowali różne rozwiązania radiowe do puszek, z centralnym sterownikiem czy też dokładane do istniejących odbiorników. Wszystko to cudnie pięknie można sterować jednym pilotem. Rzeczywistość jednak jest inna. Bardzo często coś nie działa. z 80% moich znajomych podświadomie ogranicza używanie tych rozwiązań a pozostała 20-tka też by to zrobiła ale wyrzucili po około 150 tysięcy i "muszą" używać. Co nie oznacza że te rozwiązania są złe. Ale jak ktoś myśli poważnie, według mojej opinii powinien dołożyć tysiąc złotych i zainwestować w kable. Oczywiście co zrobić w istniejących mieszkaniach pozdrawiam wszystkich." McTommy Edytowane 24 Maja 2013 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 25.05.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 ............... Z własnego doświadczenia unikam radia jak ognia. Wśród moich znajomych mam entuzjastów, którzy w nowych domach/mieszkaniach instalowali różne rozwiązania radiowe do puszek, z centralnym sterownikiem czy też dokładane do istniejących odbiorników. Wszystko to cudnie pięknie można sterować jednym pilotem. Rzeczywistość jednak jest inna. Bardzo często coś nie działa. z 80% moich znajomych podświadomie ogranicza używanie tych rozwiązań a pozostała 20-tka też by to zrobiła ale wyrzucili po około 150 tysięcy i "muszą" używać. Co nie oznacza że te rozwiązania są złe. Ale jak ktoś myśli poważnie, według mojej opinii powinien dołożyć tysiąc złotych i zainwestować w kable. Oczywiście co zrobić w istniejących mieszkaniach pozdrawiam wszystkich." McTommy Kolega stkop słusznie prawi i podpisuję się pod tym w całej rozciągłości. Argument, że instalację IB bezprzewodową można później bezproblemowo rozbudowywać to żaden argument. To tak samo jak budować teraz dom i zrobić wyjście na balkon którego nie ma, bo może będzie w przyszłości. Albo robimy projekt od początku do końca - od fundamentów do ostatniego kinkietu na ścianie, albo nie zabierajmy się w ogóle za "inteligentny budynek" bo wyjdzie z tego kogiel-mogiel - miałem takiego klienta, któremu ktoś na "alarmie" postawił IB, jak to delikatnie nazywał miał w domu nieustającą dyskotekę... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.05.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) A jesteś pewien że chcesz instalacji przewodowej? Kilometry kabli i wszystko musisz zaplanować już na początku. Ja z mężem zdecydowaliśmy się na instalację bezprzewodową- konkurencyjna cenowo i przede wszystkim można ją rozbudowywać po fakcie. Mam pozytywne doświadczenia z firmą IBI VERDE z Katowic, mają wszystko o czym pisałeś. Jak chcesz dam Ci namiary na ich handlowca. Daj namiar handlowca chińczykom, którzy stawiają najwyższy budynek na świecie 838m . Mają go zamiar postawić w 7 miesięcy. Możliwe, że jeszcze jest szansa na zmianę z KNX-a na system bezprzewodowy. PS. Miłośnikom bezprzewodowych systemów proponuję zapoznanie się z tegoroczną normą GB/T 20965-2013. Pochodzi z chin PS2 Od roku jest norma KNX RF czyli standard dla BEZPRZEWODOWEGO KNX. PS3 Dla tych, którzy zastanawiają się, który system będzie na polskim tynku za 5-10 czy 15 lat http://knxtoday.com/2013/05/1166/research-smart-home-market-in-poland.html Edytowane 25 Maja 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KjakKrystian 27.05.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Pani Katarzyno i KjakKrystian... przestańcie się czaić bo kompromitujecie oferty swoich pracodawców!!! Co to marketing szeptany, który daje się zdemaskować w 1min? To zwyczajny SPAM!! Gdybyście rzeczowo skupili się na potrzebach i wątpliwościach klientów moglibyście ugrać dużo więcej i nikt nie miałby o to pretensji, że odnoście się do oferty którą oficjalnie reprezentujecie. @stkop - Ja się nie czaję, jakby tak było wypowiadał bym się z konta prywatnego, a nie oznaczonego logiem i adresem internetowym firmy dla której pracuję nie sądzisz? Nie jest to więc w takim razie marketing szeptany, tylko jawna propozycja zapoznania się ze stroną informacyjną firmy. Pozdrawiam i gratuluję bloga którego chętnie czytuję Edytowane 27 Maja 2013 przez KjakKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pawel_K 27.05.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witam, ledwo się zarejestrowałem, a trafiam na interesujący mnie temat, a w temacie przepychanki, kto kogo reklamuje aż strach podać jakąś nazwę firmy czy rozwiązania ... ale wrócę do tematu simen'a znalazłem fajnego bloga, gdzie gość ma na celu zestawić i krótko opisać polskich producentów systemów IB czy sterowania ogrzewaniem przez internet. Oto ta strona: http://inteldom.blogspot.com/2013/05/dwoch-kolejnych-wytworcow-na-mojej.html A teraz o cenach. Na Allegro jest prosty zestaw startowy firmy Fibaro i kosztuje 3700 tyś złotych, a możliwości niewiele jak na IB. System KNX czy podobne będą równie drogie. Osobiście polecam rozwiązania sterowania oparte na protokole Modbus, który jest bardzo populary w automatyce przemysłowej i można do niego kupić i zintegrować strasznie dużo elementów. Jakieś moduły rozszerzające (wejścia analogowe, wyjścia przekaźnikowe) produkowane są przez wiele firm. Ponadto, jak ktoś ma potrzebę, to po Modbus'ie można spokojnie sterować falownikami do silników w centralach klimatyzacyjno-wentylacyjnych, rekuperatorach. Odnosząc się teraz do ceny systemu Fibaro czy KNX, to kompletując system z urządzeń pracujących na Modbus'ie za cenę 3,7 tyś PLN można kupić sterownik (załóżmy, że będzie kosztował 1000 zł) i ze cztery moduły rozszerzające. Ciekawa dyskusja toczy się równolegle na forum muratora: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215605-Sterownie-ogrzewaniem-przez-internet Mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teleconnections 27.05.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 To że mam z tą firmą coś wspólnego nie oznacza, że jestem jej częścią. Dlatego do "ich strony". @stkop - Ja się nie czaję, jakby tak było wypowiadał bym się z konta prywatnego, a nie oznaczonego logiem i adresem internetowym firmy dla której pracuję nie sądzisz? ? PS. Wybaczcie offtopic, ale czuje się zaintrygowany tokiem rozumowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszk 27.05.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witam, ledwo się zarejestrowałem, a trafiam na interesujący mnie temat, a w temacie przepychanki, kto kogo reklamuje aż strach podać jakąś nazwę firmy czy rozwiązania ... ale wrócę do tematu simen'a znalazłem fajnego bloga, gdzie gość ma na celu zestawić i krótko opisać polskich producentów systemów IB czy sterowania ogrzewaniem przez internet. Oto ta strona: http://inteldom.blogspot.com/2013/05/dwoch-kolejnych-wytworcow-na-mojej.html A teraz o cenach. Na Allegro jest prosty zestaw startowy firmy Fibaro i kosztuje 3700 tyś złotych, a możliwości niewiele jak na IB. System KNX czy podobne będą równie drogie. Osobiście polecam rozwiązania sterowania oparte na protokole Modbus, który jest bardzo populary w automatyce przemysłowej i można do niego kupić i zintegrować strasznie dużo elementów. Jakieś moduły rozszerzające (wejścia analogowe, wyjścia przekaźnikowe) produkowane są przez wiele firm. Ponadto, jak ktoś ma potrzebę, to po Modbus'ie można spokojnie sterować falownikami do silników w centralach klimatyzacyjno-wentylacyjnych, rekuperatorach. Odnosząc się teraz do ceny systemu Fibaro czy KNX, to kompletując system z urządzeń pracujących na Modbus'ie za cenę 3,7 tyś PLN można kupić sterownik (załóżmy, że będzie kosztował 1000 zł) i ze cztery moduły rozszerzające. Ciekawa dyskusja toczy się równolegle na forum muratora: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215605-Sterownie-ogrzewaniem-przez-internet Mam nadzieję, że pomogłem Kolego,na forum Muratora obowiązują proste zasady Firma ,która zamierza reklamować swój produkt wykupuje płatny profil- wtedy nikt nie ma pretensji.Nie podjąłeś dalszej dyskusji jako Elementh na podlinkowanym przez Ciebie wątku i przychodzisz tu jako nowy użytkownik Paweł K......cz Prezes Zarządu własnej firmy (nawet kod pocztowy taki sam jak Twoja firma) ,oburzając się na przepychanki. Wiesz jakoś bardzo prosto rozpoznać ludzi ,którzy poprzez forum próbują zwrócić uwagę na swoje produkty.Linkując znany blog Inteldom nawet nie pofatygowałeś się podać linka do strony głównej tylko podałeś do strony wskazującej Twoją firmę. Nie dyskredytuję w żaden sposób Twojego produktu - może jest innowacyjny i bardzo dobry -natomiast sposób w jaki próbujesz zwrócić na niego uwagę jest na FM nietolerowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pawel_K 28.05.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Szanowni Koledzy Śledczy FM a szczególnie Staszk.Opinia moja jest krótka i mam nadzieję, że moderator będzie obiektywny. Mam gdzieś wasze śledztwa i czy Paweł K jest tym czy innym Pawłem K! odnieś się merytorycznie do tego ca napisałem i tyle!A teraz pytanie - w moim poście wymieniam kilka razy nazwy KNX oraz Fibaro - i co? powinienem się chyba przyznać z definicji, że jestem powiązany z tymi firmami i promuję ich produkty? Paranoja koledzy!Nawet jeżeli wymienię wprost produkty innych firm, które nie są znane i będą konkurencyjne od KNX czy Fibaro, to Śledczy znajdą taki wpis i go zakwestionują, bo przecież KNX czy Fibaro wymieniać można a innych firm nie! W takim razie ja protestuję i domagam się pisania system firmy na K albo firmy na F!I z pewnością znajdzie się ktoś kto chętnie skomentuje ten post - zaznaczam, że w tym temacie wypowiedziałem się po raz ostatni, może ku satysfakcji niektórych.Tak czy siak mam nadzieję, że swoją pierwszą wypowiedzią poszukującym rozwiązań dla IB podsunąłem dość szeroki wachlarz możliwości. Na wskazanym wcześniej forum jest 46 firm, które mają w ofercie produkty dla IB. Podkreślę jeszcze raz, że moim zdaniem systemy oparte na protokole Modbus są najbardziej uniwersalne i najłatwiejsze do rozbudowy o produkty dowolnych firm.(ostatnie zdanie dedykuję Staszk aby znalazł odpowiednie powiązanie - z pewnością doszuka się promocji firmy na N, ale nie będzie zainteresowany tym, że mam wieloletnie doświadczenie w systemach sterowania w klimatyzacji i wentylacji opartych na protokołach Modbus głównie).Mam w swojej bazie kilka firm, które produkują w Polsce moduły z protokołem Modbus, ale niestety drodzy czytelnicy nie wymienię ich, bo znajdzie się wśród nich firma na N, co może stać się pożywką do przeciągania tej dyskusji w kwestiach niemerytorycznych.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.05.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 A teraz pytanie - w moim poście wymieniam kilka razy nazwy KNX oraz Fibaro - i co? powinienem się chyba przyznać z definicji, że jestem powiązany z tymi firmami i promuję ich produkty? Paranoja koledzy! Nawet jeżeli wymienię wprost produkty innych firm, które nie są znane i będą konkurencyjne od KNX czy Fibaro, to Śledczy znajdą taki wpis i go zakwestionują, bo przecież KNX czy Fibaro wymieniać można a innych firm nie! W takim razie ja protestuję i domagam się pisania system firmy na K albo firmy na F! Po pierwsze nie ma takiej firmy KNX. Po drugie faktycznie może powinno się zamiast fibaro używać Z-Wave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts