Kamienios 17.05.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam, Miesiąc temu ekipa wykonała u mnie tynki c-w gotowe doliny nidy.Dzisiaj zauważyłem w niektórych miejscach siatki drobnych pęknięć (jakieś 0,2 mm a więc drobniutkie). W jednym pomieszczeniu idą wyraźnie w pionie i w poziomie czyli tak jak idzie zaprawa między pustakami porotherm, a w innym pomieszczeniu są zupełnie nieregularne. Szczególnie martwią mnie te idące po zaprawie, bo o pozostałych przeczytałem na forum, że powinna zakryć je farba.Czym mogą być spowodowane? Czy to coś poważnego? Budynek wymurowany ponad 7 miesięcy przed tynkowaniem. Oprócz pęknięć jak dokładnie zacząłem przyglądać się ścianom, to wszystkie ściany są pokryte ciemnymi kropeczkami o średnicy powiedzmy 2-3 mm. Są wszędzie, w niektórych miejscach nieco większe. Wcześniej na całych ścianach też było sporo różnych kropek etc. ale to było po prostu schnięcie tynku. Natomiast wydaje mi się, że tynk już wysechł w miarę równolegle a te ciemniejsze plamki zaczęły się teraz pojawiać. Co to może być? Będę wdzięczny za odpowiedź!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 17.05.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam, Miesiąc temu ekipa wykonała u mnie tynki c-w gotowe doliny nidy. Dzisiaj zauważyłem w niektórych miejscach siatki drobnych pęknięć (jakieś 0,2 mm a więc drobniutkie). W jednym pomieszczeniu idą wyraźnie w pionie i w poziomie czyli tak jak idzie zaprawa między pustakami porotherm, a w innym pomieszczeniu są zupełnie nieregularne. Szczególnie martwią mnie te idące po zaprawie, bo o pozostałych przeczytałem na forum, że powinna zakryć je farba. Czym mogą być spowodowane? Czy to coś poważnego? Budynek wymurowany ponad 7 miesięcy przed tynkowaniem. Oprócz pęknięć jak dokładnie zacząłem przyglądać się ścianom, to wszystkie ściany są pokryte ciemnymi kropeczkami o średnicy powiedzmy 2-3 mm. Są wszędzie, w niektórych miejscach nieco większe. Wcześniej na całych ścianach też było sporo różnych kropek etc. ale to było po prostu schnięcie tynku. Natomiast wydaje mi się, że tynk już wysechł w miarę równolegle a te ciemniejsze plamki zaczęły się teraz pojawiać. Co to może być? Będę wdzięczny za odpowiedź! Pozdrawiam. Te ciemne kropeczki to może być prześwitująca obrzutka w niektórych miejscach, wklej foto to może coś wymyślimy. Drobne pęknięcia pewnie skurczowe, natomiast te poziome i pionowe mogą być od osiadania budynku, zaznacz markerem w jakimś miejscu początek i koniec jakiegoś pęknięcia i sprawdzaj czy się powiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 18.05.2013 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Hej, dzięki za odpowiedź. Załączam zdjęcie. Niestety zrobione wczoraj komórką, więc nie jest super jakości, ale widać siatę spękań oraz te czarne plamki. Na tym zdjęciu akurat nieduże, wyraźniej widać je na mokrej części, choć na górze zdjęcia na suchym też widać w środku. Jutro dorobie zdjęć dobrym aparatem. Być może tak ma wyglądać ten tynk, ale na zdjęciach w internecie nie widziałem czegoś takiego. A czy te pęknięcia od osiadania to normalna sprawa biorąc pod uwagę, że budynek stoi już od końca sierpnia 2012? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 18.05.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Hej, dzięki za odpowiedź. Załączam zdjęcie. Niestety zrobione wczoraj komórką, więc nie jest super jakości, ale widać siatę spękań oraz te czarne plamki. Na tym zdjęciu akurat nieduże, wyraźniej widać je na mokrej części, choć na górze zdjęcia na suchym też widać w środku. Jutro dorobie zdjęć dobrym aparatem. Być może tak ma wyglądać ten tynk, ale na zdjęciach w internecie nie widziałem czegoś takiego. A czy te pęknięcia od osiadania to normalna sprawa biorąc pod uwagę, że budynek stoi już od końca sierpnia 2012? Pozdrawiam.[ATTACH=CONFIG]190104[/ATTACH] Ech te tynki cementowo-wapienne wieczne problemy z nimi dlatego preferuję gips .... Co do pęknięć na zdjęciu to nie ma punktu odniesienia ( nie widać czy to małe czy duże) więc ciężko coś napisać, wyglądają na zwykłe skurczowe, ja ostatnio żeby czegoś takiego uniknąć nałożyłem obrzutkę, dwa razy ją zagruntowałem a po wytynkowaniu zraszałem wodą a i tak tynk szybko schnął a było to w listopadzie... pęknięć nie było ale ile dodatkowej roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 18.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 To zdjęcie to robiłeś jak tynk był mokry? w sensie: polany wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 20.05.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Tak, fragment był polany, a na górze nie. Dzisiaj postaram się wrzucić lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.05.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 to czekamy na lepsze fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 20.05.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 - Na tym zdjęciu widać pod sufitem wyraźne pęknięcia przebiegające wzdłuż zaprawy między pustakami - Na tym raz jeszcze te czarne kropki. Będe wdzięczny za opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 21.05.2013 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Chyba już wiem skąd wzięły się Twoje problemy z tynkiem: No właśnie - a po czym poznać jeszcze w trakcie roboty, że jest źle robiona? U mnie dzisiaj z samego rana położyli szpryc, i już po 6-7 godzinach otynkowali 3 pomieszczenia, gdzie wiadomo, że szpryc nie był suchy. Na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 21.05.2013 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 No te zdjęcia faktycznie pochodzą z pomieszczeń w których szpryc nie był suchy.Natomiast w całej reszcie domu szpryc miał już ponad 24h na schnięcie, gdzieniegdzie nawet ze 3 dni i tam też pojawiają się pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts