cuthbert 17.05.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam,Kończę budowę domu, mam sporo miejsca w piwnicy i zastanawiałem się co można jeszcze zrobić aby w przyszłości jakoś zaoszczędzić na rachunkach. Zainteresowały mnie powietrzne pompy ciepła do ogrzewania CWU i ew wspomagania ogrzewania.Z tego co się orientowałem zwykle taka pompa ma jednostkę na zewnątrz (są też wewnętrzne) a powietrze jest pobierane z zewnątrz budynku co stawia pod znakiem zapytania jej opłacalność w naszym klimacie w okresie zimowym. A gdyby tak zastosować zimą pobór ciepłego powietrza z mieszkania?Latem można by taki układ odwrócić i pobierać ciepłe powietrze z zewnątrz a schłodzonego powietrza dostarczać do mieszkania.Obecnie zrobić takli dodatkowy kanał do przedpokoju to dla mnie koszt ok 100zł (kanały plastikowe np 204x60)+popołudnie robocizny. W przyszłości można by to wykorzystać do celów j.w. Będę bardzo wdzięczny za argumenty za/przeciw, ewentualnie namiary na pompę, która by takie coś mogła realizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Jak chcesz mieszkać z wentylacją na poziomie >500m3/h to każda powietrzna dobra, nie ma co radzić. Poczytaj w dziale o wentylacji do ilu m3/h ludzie w zimę skręcają wentylację w domu, to poznasz bezsensowność tematu który założyłeś, a także swoją kompletną ignorancję zadając takie pytania nie racząc nawet zapoznać się z podstawowymi parametrami takiej PPCi, które są ogólnie dostępne na stronach sklepów i producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuthbert 17.05.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 to poznasz bezsensowność tematu który założyłeś, a także swoją kompletną ignorancję zadając takie pytania nie racząc nawet zapoznać się z podstawowymi parametrami takiej PPCi, które są ogólnie dostępne na stronach sklepów i producentów. Nie ukrywam, że nie jestem znawcą PPCi - przyznaję, iż zagadnienia wymiany powietrza są mi obce. Po prostu staram się znaleźć złoty środek w mojej sytuacji licząc na pomoc życzliwych ludzi z forum. W tonie Twojej wypowiedzi bynajmniej nie czuję jakiejkolwiek życzliwości lub nawet coś zupełnie przeciwnego. Na potwierdzenie mojej teorii chciałbym przedstawiam ofertę podgrzewaczy termodynamicznych firm Atlantic i DeDietrich: - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/ - http://www.dedietrich-pompyciepla.pl/kaliko/ Na rozwiązania te wpadłem już po opublikowaniu mojego posta. Jak dla mnie są to jak najbardziej powietrzne pompy ciepła realizujące postanowione przeze mnie zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Pierwsza, którą wkleiłeś pracuje przy wydatku 300m3/h, druga pewnie podobnie. Lubisz mieszkać w domu o takiej wentylacji i wilgotności w pomieszczeniach zimą poniżej 30% - twoja wola i wybór. Mogę sie mylić i to co piszę może być bzdurą jeśli budujesz dom o pow. 800m2 i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.05.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Zrozumienie niektórych zagadnień byłoby łatwiejsze, gdyby zaprząc do ogarniania ich zwykłą, prostą logikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts