misiek80 17.05.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) W moim projekcie domku z poddaszem użytkowym w zasadzie przemilczano kwestie wyłazu na dach. Dach mam dwuspadowy o kącie nachylenia 40 stopni, dwa kominy - jeden z jednej, a drugi z drugiej strony dachu. Napewno chciałbym zamontować na strychu wyłaz na dach z kilku powodów: m. in. odbiór kominiarski i doświetlenie strychu. Kominy są dwa, a ja wolałbym zamontować raczej jeden wyłaz niż dwa. Jak to macie rozwiązane u siebie? Czy wtedy do tego drugiego komina kominiarz przechodzi np. przez szczyt dachu (dość trudne do wykonania moim zdaniem), czy wchodzi przez ktoreś z okien dachowych na poddaszu, które są po tamtej stronie dachu, czy poprostu po drabinie? No chyba, że trzeba zamontować dwa wyłazy? I jeszcze jedno - jakiej wielkości wyłaz polecacie i jaką firmę? Z ciekawości wszedłem na stronę Fakro - ceny wyłazów kosmieczne, ponad 1000 zł, ale już Velux widzę po 369 zł za wyłaz o wymiarach 45x55 cm i 410 zł za 45x73 cm. Edytowane 17 Maja 2013 przez misiek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczkas 17.05.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 My mamy czterospadowy dach, i 3 kominy.. wyłaz zrobiliśmy jeden, więcej nie potrzeba;) jest to po prostu kolejne okno dachowe, dla nas bedzie po prostu służyło za wyłaz:) i strych jest dość dobrze doświetlony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 17.05.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Ja mam malutkie doświadczenie w tej sprawie, ale u mnie sprawa wyglądała tak. Na projekcie - od samego okapu do kominów - dachówki ze stopniami kominiarskimi plus ława. Do każdego z 2 kominów. A zrobiłem za namową dekarza tak: jeden wyłaz przy "ważniejszym" kominie (od kotłowni). Do drugiego komina nic, bo to tylko kominek, ale dekarz mówił, żeby ewentualnie dać krótką ławę do drugiego komina od okolic wyłazu. Łaz kupiłem naprostszy, najtańszy - ale ROTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.05.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 W moim projekcie tez nie było wyłazu.Kupiliśy chyba z Fakro za ok 600 zł, z szybą bo widziałam też całe z blachy, ale ten dużo nawet oświetla na strychu. Otwiera się chyba na prawo i jest koło komina w kotłowni. Zaglądnę na fakturę ,żeby nie wprowadzać Cię w błąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 17.05.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 A czy ten najmniejszy wyłaz o wymiarach 45x55 cm nie będzie za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 17.05.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 no to najwyżej będziesz musiał poszukać małego kominiarza takiego ko-MINI-arza w zasadzie też mam dach 2 spadowy, 40 st, 2 kominy po obu jego stronach, i też projekcie mam te szpetne (no bo są szpetne) drabinki, pomosty, ławy, normalnie zestaw wypoczynkowy 3 + 1 prawie i też będę robił mały, prosty wyłaz, jeszcze nie wiem gdzie dokładnie, skonsultuję to z dekarzem / cieślą; ale zapewn dam jakiś mały, budżetowy wyłazik i tyle; albo ewentualnie któreś okno z funkcją wyłazu i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 17.05.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Wyłaz z definicji nie jest "energooszczędny". Tak samo okno wyłazowe ma parametry słabsze niż typowe okno. Dlatego też najlepiej instalować je na nieużytkowym, nieogrzewanym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 17.05.2013 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Nie chcę aby na dach wychodziło się przez któreś z okien dachowych na poddaszu, dlatego właśnie wyłaz chcę zamontować na nieużytkowym strychu nad uzytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.05.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Jak już dajesz wyłaz to radzilabym większy. Mój jest 45/75cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 21.05.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 ... Z ciekawości wszedłem na stronę Fakro - ceny wyłazów kosmieczne, ponad 1000 zł, ale już Velux widzę po 369 zł za wyłaz o wymiarach 45x55 cm i 410 zł za 45x73 cm... To sie nazywa sprawdzenie . Ja Fakro 46x75cm dostałem za 280zl. Model WGI, mozna przez to bezproblemowo wyjsc - juz testowalem, filgranowy nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroM73 30.03.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Też ostatnio ogarnialiśmy wyłazy i zdecydowaliśmy na wyłazy od gulajskiego. Czy ktoś z was miał do czynienia z tą firmą ? Generalnie z tego co zaobserwowałem widać, ze dobra jakość i wszystko gra ale jestem ciekawy czy ktoś z nimi już pracował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts