snoopyz 21.05.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam chcilbym zapytac o Frapola bylem do przeczytania tego postu na niego zdecydowany onyx 400 i moje pytanie jest nastepujace czy problemy te sa na tyle uciazliwe ze odradza pan zakup onyxa 400 na rzecz np renowenta brink 400 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snoopyz 21.05.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam, Mam Onyx Dream od 1,5 roku i mialem juz 1 awarie zakonczona wymiana plytki sterujacej w reku. U mnie we wsi lubia wylaczyc prad i po takim wylaczeniu zdaza sie, ze sterownik rekuperatora wariuje. Potrafi pokazywac temperature ustawiona na 95 stopni i godzine 58:45 - mam nawet zdjecie [ATTACH=CONFIG]241637[/ATTACH] Druga sprawa - programowanie - nie da rady zaprogramowac "inteligentnie" - dla 5 dni roboczych codziennie tak samo, a sobota i niedziela inaczej lub tak samo. Nie - trzeba sie pierniczyc z kazdym dniem z osobna - masakra - przynajmniej pol godziny pikpikania. Uwazam, ze Frapol powinien popracowac nad tymi slabostkami, bo hardwarowo reku jest bardzo dobry. Witam chcilbym zapytac o Frapola bylem do przeczytania tego postu na niego zdecydowany onyx 400 i moje pytanie jest nastepujace czy problemy te sa na tyle uciazliwe ze odradza pan zakup onyxa 400 na rzecz np renowenta brink 400 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.05.2014 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Pomylona skrętka , to i miało prawo źle pokazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potomak 02.10.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Miałem ten sam dylemat. Przekopałem parametry wszystkich liczących się na rynku firm. Zdecydowałem się na reku z Bartosza. Ich rekuperator Vena 4 ma największą powierzchnię wymiany na rynku (dla 500 m3/h - wymiennik ma powierzchnię 39 m2!!!) + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC. Pytałem się u innych producentów i nie byli mi w stanie powiedzieć jaką powierzchnię mają stosowane przez nich wymienniki !?. Nawet gdy kupowałem bojler z wężownicą to sprzedawca polecał mi te , które mają największą powierzchnię wężownicy (wymiennika). Kupiłem rekup Vena z softem do sterowania przez Smartfona. Jestem zadowolony bo wymieniam tylko filtry. Wspaniale współpracuje z kominkiem - zupełnie nie potrzeba rozprowadzenia ciepła z kominka ! Wystarczy tylko czerpnia z siłownikiem nad kominkiem (podłączonym pod sterownik z Bartosza) i mam super rozprowadzone ciepło po domu poprzez instalację rekuperacji. Gdy palę w kominku Euroster wyłącza mi kocioł bo ciepło z kominka dodatkowo "nagrzewa" wymiennik. Super sprawa. Polecam wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) 10 . 57 Miałem ten sam dylemat. Przekopałem parametry wszystkich liczących się na rynku firm. Zdecydowałem się na reku z Bartosza. Ich rekuperator Vena 4 ma największą powierzchnię wymiany na rynku (dla 500 m3/h - wymiennik ma powierzchnię 39 m2!!!) + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC. Pytałem się u innych producentów i nie byli mi w stanie powiedzieć jaką powierzchnię mają stosowane przez nich wymienniki !?. Nawet gdy kupowałem bojler z wężownicą to sprzedawca polecał mi te , które mają największą powierzchnię wężownicy (wymiennika). Kupiłem rekup Vena z softem do sterowania przez Smartfona. Jestem zadowolony bo wymieniam tylko filtry. Wspaniale współpracuje z kominkiem - zupełnie nie potrzeba rozprowadzenia ciepła z kominka ! Wystarczy tylko czerpnia z siłownikiem nad kominkiem (podłączonym pod sterownik z Bartosza) i mam super rozprowadzone ciepło po domu poprzez instalację rekuperacji. Gdy palę w kominku Euroster wyłącza mi kocioł bo ciepło z kominka dodatkowo "nagrzewa" wymiennik. Super sprawa. Polecam wszystkim. 10.30 Hej. Mój instalator było ostatnio na szkoleniu z Bartosza i proponował mi ich rozwiązanie. Wspominał , że ich rekuperatory spełniają kryteria do dofinansowania (wymienniki mają największą powierzchnię wymiany na rynku + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC). Na 99 % biorę ich jednostkę Vena4EC , ale w dofinansowanie ze względu na rozbudowaną biurokrację nie będę się bawił. Ależ Pana instalator szybki! Pan też jak ten Potomak! W pół godziny, zastanowić się! Wybrać, zamontować, sprawdzić i być zadowolonym!!BRAWO! Edytowane 2 Października 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 02.10.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 I jeszcze: Jak chcecie ciężki to sugeruję Bartosza. Ma najlepszy odzysk na rynku ze względu na największą powierzchnię wymiennika stosowanego w centrali. Dodatkowo nie wymaga nagrzewnicy do odszraniania i ma wentylatory elektroniczne w najwyższej klasie energetycznej - także same plusy. Ale akcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 I jeszcze: Ale akcja. Przykre! Nie dość, że nie znają się na wymiennikach - Nie po długości w w szerz! !!!!!!!!!!!! To jeszcze "reklamą" robią sobie antyreklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 02.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 mam rekuperator frapol onyx dream 400 i mam z nim problem - albo to normalne temperatura zewnętrzna -4 C, ( realna - pomiar północny wschód budynku ) realna temperatura wewnątrz budynku ( 18,5 C - mierzona w dwóch punktach ) a wyniki jak na zdjęciu : rekuperator mam na strychu ocieplonym 20 cm wełny do tego kanały są oczywiście ocieplone 5 cm wełny dodatkowo czerpnia i wyżutnia owinięte folią EcoRIT ( podobno ekwiwalent 10 cm wełny ) Rekuperator też zawinięty w tą folię . a wyniki z rekuperatora takie : wyciąg 12 c nawiew 6 c czerpnia 1c wyrzutni 4c dziś rano -8 c realna na zewnątrz - 18 c wewnątrz relna rekuperator PRACUJE NAGRZEWNICA 500 W 9c wyciag 5c nawiew -2c czerpnia 3c wyrzutnia mam wrażenie że coś jest bardzo nie HALO Rekuperatror strasznie wychładza mi strych pomimo ocieplenia ( jego obudowa jest metalowa i zmina ) na strychu jest zimno ( paradoksalnie jak jest wyłączony to jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu ) mam wrażenie że rekuperator ma jakiś nieszczelności pomiędzy strefą zimną a ciepłą lub też totalny brak izolacji w środku tych dwóch stref dlatego chłodzi mocno powietrze na wyciągu i nawiewie ( ma to też efekt w podniesieniu temperatury powietrza z czerpni - ale czy tak powinno to wyglądać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.12.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 mam rekuperator frapol onyx dream 400 i mam z nim problem - albo to normalne temperatura zewnętrzna -4 C, ( realna - pomiar północny wschód budynku ) realna temperatura wewnątrz budynku ( 18,5 C - mierzona w dwóch punktach ) a wyniki jak na zdjęciu : rekuperator mam na strychu ocieplonym 20 cm wełny do tego kanały są oczywiście ocieplone 5 cm wełny dodatkowo czerpnia i wyżutnia owinięte folią EcoRIT ( podobno ekwiwalent 10 cm wełny ) Rekuperator też zawinięty w tą folię . a wyniki z rekuperatora takie : wyciąg 12 c nawiew 6 c czerpnia 1c wyrzutni 4c dziś rano -8 c realna na zewnątrz - 18 c wewnątrz relna rekuperator PRACUJE NAGRZEWNICA 500 W 9c wyciag 5c nawiew -2c czerpnia 3c wyrzutnia mam wrażenie że coś jest bardzo nie HALO Rekuperatror strasznie wychładza mi strych pomimo ocieplenia ( jego obudowa jest metalowa i zmina ) na strychu jest zimno ( paradoksalnie jak jest wyłączony to jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu ) mam wrażenie że rekuperator ma jakiś nieszczelności pomiędzy strefą zimną a ciepłą lub też totalny brak izolacji w środku tych dwóch stref dlatego chłodzi mocno powietrze na wyciągu i nawiewie ( ma to też efekt w podniesieniu temperatury powietrza z czerpni - ale czy tak powinno to wyglądać ??? Wygląda jakby coś wpadło i zablokowało bypass. Jest niedomknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 02.12.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 mam rekuperator frapol onyx dream 400 i mam z nim problem - albo to normalne temperatura zewnętrzna -4 C, ( realna - pomiar północny wschód budynku ) realna temperatura wewnątrz budynku ( 18,5 C - mierzona w dwóch punktach ) a wyniki jak na zdjęciu : rekuperator mam na strychu ocieplonym 20 cm wełny do tego kanały są oczywiście ocieplone 5 cm wełny dodatkowo czerpnia i wyżutnia owinięte folią EcoRIT ( podobno ekwiwalent 10 cm wełny ) Rekuperator też zawinięty w tą folię . a wyniki z rekuperatora takie : wyciąg 12 c nawiew 6 c czerpnia 1c wyrzutni 4c dziś rano -8 c realna na zewnątrz - 18 c wewnątrz relna rekuperator PRACUJE NAGRZEWNICA 500 W 9c wyciag 5c nawiew -2c czerpnia 3c wyrzutnia mam wrażenie że coś jest bardzo nie HALO Rekuperatror strasznie wychładza mi strych pomimo ocieplenia ( jego obudowa jest metalowa i zmina ) na strychu jest zimno ( paradoksalnie jak jest wyłączony to jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu ) mam wrażenie że rekuperator ma jakiś nieszczelności pomiędzy strefą zimną a ciepłą lub też totalny brak izolacji w środku tych dwóch stref dlatego chłodzi mocno powietrze na wyciągu i nawiewie ( ma to też efekt w podniesieniu temperatury powietrza z czerpni - ale czy tak powinno to wyglądać ??? najpierw sprawdź instalację - tracisz na niej 6 st.C - z domu wyciąga 18 a do onyxa dociera 12 co samego dreama, sam użytkuję takiego i potwierdzam że nie ma szału na sprawności nie mówiąc o wykończeniu samej centrali - jak na taką firmę powinni się bardziej postarać, ale jak już kiedyś pisałem widziały gały co brały - teraz na pewno zastanowiłbym się dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.12.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Mam w sklepie 21 st.C na czerpni -1 za wymiennikiem +20,1 wisi dream 200 - wymiennik ten sam co w 400 RS 160 tylko nie ma bypassu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 05.12.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Masakra jakaś. Jak to się skończyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 05.12.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Rekuperatory frapol to całkowita porażka, pomimo załączonej nagrzewnicy wstępnej przy -12stC CAŁY WYMIENNIK ZAMARZA. SERWIS PRZYJECHAŁ PO 60 DNIACH.[ATTACH=CONFIG]292735[/ATTACH] chłopie nie strasz, mam dreama ale jeszcze żadnej zimy nie przeżył ..... o serwisie słyszałem że to nie "demony szybkości" w reakcji na zgłoszenie ale 60 dni - wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 05.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Rekuperatory frapol to całkowita porażka, pomimo załączonej nagrzewnicy wstępnej przy -12stC CAŁY WYMIENNIK ZAMARZA. SERWIS PRZYJECHAŁ PO 60 DNIACH.[ATTACH=CONFIG]292735[/ATTACH] ten "lodzik" to zeszłoroczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Tak ten lodzik jest zeszłoroczny fotka dotycz classic. Nagrzewnica wstępna wygląda jak grzałka do herbaty z czasów komuny. Obsługuje zaledwie 10/20 % powierzchni za filtrem.[attach=config]292740[/attach] ja zgłosiłem problem wykraplania 20 listopada czekam już 16 dni i tylko słyszę że mają w następnym tyg. przyjechać. do Warszawy - generalnie to mam podejrzenie jakiejś dużej nieszczelności między komorami ( pewno na bypassie ) i dlatego mi się woda wykrapla po złej stronie - do tego wskazania sterownika są kompletnie idiotyczne. teraz mam w domu 18 stopni ( czyli powietrze wyciągane pod sufitem pewno cieplejsze jeszcze ) na zewnątrz kilka termometrów pokazuje - 3 rano a on pokazuje tak : - usuwane 12 stopni - nawiewane 7 stopni - czerpnia 2 stopnie - wyrzutnia 6 stopni do tego na strychu wyziębia mi strasznie pomieszczenie - jak nagrzałem farelką do 18 stopni to przy pracy na 1 biegu 40% wychłodził mi strych do 10 stopni w 2 godziny ( a nieszczelności żadnych nie namierzyłem kamerą termowizyjną ) - po prostu jego obudowa pomimo owinięcia w folię ecorit chłodzi jak lodówka - jest zimna strasznie po stronie czerpni i wyrzutni dla mnie wady na 1 rzut oka to : - brak izolacji ŻADNEJ tylko blacha między komorą ciepłą a zimną wymiennika ( tam nawet jest miejsce na 3 cm styropianu mogli by włożyć ) - brak solidnego uszczelnienia na bypassie lub w innym miejscu bo się skrapla woda po stronie ciepłej wymiennika tam musi wiać wilgotne powietrze z zewnątrz gdzieś - brak izolacji solidnej samego reku - bo frontowa ścianka która jest plastikowa ma solidne ocieplenie natomiast plecy i boki są z blachy nie wiem jak ocieplonej bo nie widać od środka ale się cholernie ochładzają Edytowane 5 Grudnia 2014 przez leniwybudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 05.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 ja zgłosiłem problem wykraplania 20 listopada czekam już 16 dni i tylko słyszę że mają w następnym tyg. przyjechać. do Warszawy - generalnie to mam podejrzenie jakiejś dużej nieszczelności między komorami ( pewno na bypassie ) i dlatego mi się woda wykrapla po złej stronie - do tego wskazania sterownika są kompletnie idiotyczne. teraz mam w domu 18 stopni ( czyli powietrze wyciągane pod sufitem pewno cieplejsze jeszcze ) na zewnątrz kilka termometrów pokazuje - 3 rano a on pokazuje tak : - usuwane 12 stopni - nawiewane 7 stopni - czerpnia 2 stopnie - wyrzutnia 6 stopni do tego na strychu wyziębia mi strasznie pomieszczenie - jak nagrzałem farelką do 18 stopni to przy pracy na 1 biegu 40% wychłodził mi strych do 10 stopni w 2 godziny ( a nieszczelności żadnych nie namierzyłem kamerą termowizyjną ) - po prostu jego obudowa pomimo owinięcia w folię ecorit chłodzi jak lodówka - jest zimna strasznie po stronie czerpni i wyrzutni dla mnie wady na 1 rzut oka to : - brak izolacji ŻADNEJ tylko blacha między komorą ciepłą a zimną wymiennika ( tam nawet jest miejsce na 3 cm styropianu mogli by włożyć ) - brak solidnego uszczelnienia na bypassie lub w innym miejscu bo się skrapla woda po stronie ciepłej wymiennika tam musi wiać wilgotne powietrze z zewnątrz gdzieś - brak izolacji solidnej samego reku - bo frontowa ścianka która jest plastikowa ma solidne ocieplenie natomiast plecy i boki są z blachy nie wiem jak ocieplonej bo nie widać od środka ale się cholernie ochładzają teraz jestem pewny że U mnie Będzie Thessla AirPack 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) teraz jestem pewny że U mnie Będzie Thessla AirPack 400 no też firma z krakowa ( pewno sąsiedzi frapola ) - a wymienniki jakie to ma w środku ? cena za to jaka - katalog pokazuje 6500 netto + sterownik 800 zł - to za ile można kupić w normalnych cenach ? jak z serwisem ? na filmie wyglada to wszystko SUPER i ta izolacja 5 cm między sekcjami ( podkreślana ) Ale z filmu wygląda że wymiennik dokładnie ten sam RECAIR 160 nawet schemat ten sam Edytowane 5 Grudnia 2014 przez leniwybudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 05.12.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Kurcze Panowie,Ja tez byłem zdecydowany na dream 400. Skrzynki kupione na 160mm i kanały izolowane 160mm.Może ktoś z Frapola powinien tutaj się wypowiedzieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 05.12.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 no też firma z krakowa ( pewno sąsiedzi frapola ) - a wymienniki jakie to ma w środku ? cena za to jaka - katalog pokazuje 6500 netto + sterownik 800 zł - to za ile można kupić w normalnych cenach ? jak z serwisem ? na filmie wyglada to wszystko SUPER i ta izolacja 5 cm między sekcjami ( podkreślana ) Ale z filmu wygląda że wymiennik dokładnie ten sam RECAIR 160 nawet schemat ten sam tak wymiennik ten sam jak w Frapolu takie wymienniki stosuje wiele firm . Całkiem inaczej skonstruowana centrala schemat działania całkiem inny popatrz jak maję opisane króćce AirPack ma układ przeciwprądowy w układzie Tichelmanna i ma wyciąg i czerpnie po jednej stronie .podkreślona czyli morze mieć duże znaczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 06.12.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 no też firma z krakowa ( pewno sąsiedzi frapola ) - a wymienniki jakie to ma w środku ? cena za to jaka - katalog pokazuje 6500 netto + sterownik 800 zł - to za ile można kupić w normalnych cenach ? jak z serwisem ? na filmie wyglada to wszystko SUPER i ta izolacja 5 cm między sekcjami ( podkreślana ) Ale z filmu wygląda że wymiennik dokładnie ten sam RECAIR 160 nawet schemat ten sam Tak zgadza się ten sam wymiennik co w moim dreamie, recair ma bardzo fajny kalkulator do obliczania sprawności http://www.recair.com/pl/recuperator_models.php z tego co wiem to chyba jedne z lepszych wymienników obecnie dostępnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts