Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać rekuperator Onyx Dream 400, AERIS 350 standard czy Renowent EXCELENT 400

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam Onyx Dream od 1,5 roku i mialem juz 1 awarie zakonczona wymiana plytki sterujacej w reku.

U mnie we wsi lubia wylaczyc prad i po takim wylaczeniu zdaza sie, ze sterownik rekuperatora wariuje.

Potrafi pokazywac temperature ustawiona na 95 stopni i godzine 58:45 - mam nawet zdjecie

[ATTACH=CONFIG]241637[/ATTACH]

Druga sprawa - programowanie - nie da rady zaprogramowac "inteligentnie" - dla 5 dni roboczych codziennie tak samo, a sobota i niedziela inaczej lub tak samo. Nie - trzeba sie pierniczyc z kazdym dniem z osobna - masakra - przynajmniej pol godziny pikpikania.

Uwazam, ze Frapol powinien popracowac nad tymi slabostkami, bo hardwarowo reku jest bardzo dobry.

Witam chcilbym zapytac o Frapola bylem do przeczytania tego postu na niego zdecydowany onyx 400 i moje pytanie jest nastepujace czy problemy te sa na tyle uciazliwe ze odradza pan zakup onyxa 400 na rzecz np renowenta brink 400 ?

• 4 months później...
Miałem ten sam dylemat. Przekopałem parametry wszystkich liczących się na rynku firm. Zdecydowałem się na reku z Bartosza. Ich rekuperator Vena 4 ma największą powierzchnię wymiany na rynku (dla 500 m3/h - wymiennik ma powierzchnię 39 m2!!!) + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC. Pytałem się u innych producentów i nie byli mi w stanie powiedzieć jaką powierzchnię mają stosowane przez nich wymienniki !?. Nawet gdy kupowałem bojler z wężownicą to sprzedawca polecał mi te , które mają największą powierzchnię wężownicy (wymiennika). Kupiłem rekup Vena z softem do sterowania przez Smartfona. Jestem zadowolony bo wymieniam tylko filtry. Wspaniale współpracuje z kominkiem - zupełnie nie potrzeba rozprowadzenia ciepła z kominka ! Wystarczy tylko czerpnia z siłownikiem nad kominkiem (podłączonym pod sterownik z Bartosza) i mam super rozprowadzone ciepło po domu poprzez instalację rekuperacji. Gdy palę w kominku Euroster wyłącza mi kocioł bo ciepło z kominka dodatkowo "nagrzewa" wymiennik. Super sprawa. Polecam wszystkim.

10 . 57

Miałem ten sam dylemat. Przekopałem parametry wszystkich liczących się na rynku firm. Zdecydowałem się na reku z Bartosza. Ich rekuperator Vena 4 ma największą powierzchnię wymiany na rynku (dla 500 m3/h - wymiennik ma powierzchnię 39 m2!!!) + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC. Pytałem się u innych producentów i nie byli mi w stanie powiedzieć jaką powierzchnię mają stosowane przez nich wymienniki !?. Nawet gdy kupowałem bojler z wężownicą to sprzedawca polecał mi te , które mają największą powierzchnię wężownicy (wymiennika). Kupiłem rekup Vena z softem do sterowania przez Smartfona. Jestem zadowolony bo wymieniam tylko filtry. Wspaniale współpracuje z kominkiem - zupełnie nie potrzeba rozprowadzenia ciepła z kominka ! Wystarczy tylko czerpnia z siłownikiem nad kominkiem (podłączonym pod sterownik z Bartosza) i mam super rozprowadzone ciepło po domu poprzez instalację rekuperacji. Gdy palę w kominku Euroster wyłącza mi kocioł bo ciepło z kominka dodatkowo "nagrzewa" wymiennik. Super sprawa. Polecam wszystkim.

10.30

Hej. Mój instalator było ostatnio na szkoleniu z Bartosza i proponował mi ich rozwiązanie. Wspominał , że ich rekuperatory spełniają kryteria do dofinansowania (wymienniki mają największą powierzchnię wymiany na rynku + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC). Na 99 % biorę ich jednostkę Vena4EC , ale w dofinansowanie ze względu na rozbudowaną biurokrację nie będę się bawił.
Ależ Pana instalator szybki! Pan też jak ten Potomak! W pół godziny, zastanowić się! Wybrać, zamontować, sprawdzić i być zadowolonym!!BRAWO! Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

I jeszcze:

Jak chcecie ciężki to sugeruję Bartosza. Ma najlepszy odzysk na rynku ze względu na największą powierzchnię wymiennika stosowanego w centrali.

Dodatkowo nie wymaga nagrzewnicy do odszraniania i ma wentylatory elektroniczne w najwyższej klasie energetycznej - także same plusy.

Ale akcja.

:bash:

• 1 month później...

mam rekuperator frapol onyx dream 400 i mam z nim problem - albo to normalne

temperatura zewnętrzna -4 C, ( realna - pomiar północny wschód budynku )

realna temperatura wewnątrz budynku ( 18,5 C - mierzona w dwóch punktach )

a wyniki jak na zdjęciu :

rekuperator mam na strychu ocieplonym 20 cm wełny do tego kanały są oczywiście ocieplone 5 cm wełny dodatkowo czerpnia i wyżutnia owinięte folią EcoRIT ( podobno ekwiwalent 10 cm wełny ) Rekuperator też zawinięty w tą folię .

a wyniki z rekuperatora takie :

wyciąg 12 c

nawiew 6 c

czerpnia 1c

wyrzutni 4c

dziś rano

-8 c realna na zewnątrz

- 18 c wewnątrz relna

rekuperator

PRACUJE NAGRZEWNICA 500 W

9c wyciag

5c nawiew

-2c czerpnia

3c wyrzutnia

mam wrażenie że coś jest bardzo nie HALO

Rekuperatror strasznie wychładza mi strych pomimo ocieplenia ( jego obudowa jest metalowa i zmina ) na strychu jest zimno ( paradoksalnie jak jest wyłączony to jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu )

mam wrażenie że rekuperator ma jakiś nieszczelności pomiędzy strefą zimną a ciepłą lub też totalny brak izolacji w środku tych dwóch stref dlatego chłodzi mocno powietrze na wyciągu i nawiewie ( ma to też efekt w podniesieniu temperatury powietrza z czerpni - ale czy tak powinno to wyglądać ???

DSC_0228.jpg

rekuperator mam na strychu ocieplonym 20 cm wełny do tego kanały są oczywiście ocieplone 5 cm wełny dodatkowo czerpnia i wyżutnia owinięte folią EcoRIT ( podobno ekwiwalent 10 cm wełny ) Rekuperator też zawinięty w tą folię .

wyciąg 12 c

nawiew 6 c

czerpnia 1c

wyrzutni 4c

dziś rano

-8 c realna na zewnątrz

- 18 c wewnątrz relna

rekuperator

9c wyciag

5c nawiew

-2c czerpnia

3c wyrzutnia

Rekuperatror strasznie wychładza mi strych pomimo ocieplenia ( jego obudowa jest metalowa i zmina ) na strychu jest zimno ( paradoksalnie jak jest wyłączony to jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu )

mam wrażenie że rekuperator ma jakiś nieszczelności pomiędzy strefą zimną a ciepłą lub też totalny brak izolacji w środku tych dwóch stref dlatego chłodzi mocno powietrze na wyciągu i nawiewie ( ma to też efekt w podniesieniu temperatury powietrza z czerpni - ale czy tak powinno to wyglądać ???

Wygląda jakby coś wpadło i zablokowało bypass. Jest niedomknięty.

wyciąg 12 c

nawiew 6 c

czerpnia 1c

wyrzutni 4c

dziś rano

-8 c realna na zewnątrz

- 18 c wewnątrz relna

rekuperator

9c wyciag

5c nawiew

-2c czerpnia

3c wyrzutnia

najpierw sprawdź instalację - tracisz na niej 6 st.C - z domu wyciąga 18 a do onyxa dociera 12

co samego dreama, sam użytkuję takiego i potwierdzam że nie ma szału na sprawności nie mówiąc o wykończeniu samej centrali - jak na taką firmę powinni się bardziej postarać, ale jak już kiedyś pisałem widziały gały co brały - teraz na pewno zastanowiłbym się dwa razy

Rekuperatory frapol to całkowita porażka, pomimo załączonej nagrzewnicy wstępnej przy -12stC CAŁY WYMIENNIK ZAMARZA.

SERWIS PRZYJECHAŁ PO 60 DNIACH.[ATTACH=CONFIG]292735[/ATTACH]

chłopie nie strasz, mam dreama ale jeszcze żadnej zimy nie przeżył .....

o serwisie słyszałem że to nie "demony szybkości" w reakcji na zgłoszenie ale 60 dni - wow

Tak ten lodzik jest zeszłoroczny fotka dotycz classic.

Nagrzewnica wstępna wygląda jak grzałka do herbaty z czasów komuny. Obsługuje zaledwie 10/20 % powierzchni za filtrem.[attach=config]292740[/attach]

ja zgłosiłem problem wykraplania 20 listopada czekam już 16 dni i tylko słyszę że mają w następnym tyg. przyjechać. do Warszawy - generalnie to mam podejrzenie jakiejś dużej nieszczelności między komorami ( pewno na bypassie ) i dlatego mi się woda wykrapla po złej stronie - do tego wskazania sterownika są kompletnie idiotyczne.

teraz mam w domu 18 stopni ( czyli powietrze wyciągane pod sufitem pewno cieplejsze jeszcze ) na zewnątrz kilka termometrów pokazuje - 3 rano a on pokazuje tak :

- usuwane 12 stopni

- nawiewane 7 stopni

- czerpnia 2 stopnie

- wyrzutnia 6 stopni

do tego na strychu wyziębia mi strasznie pomieszczenie - jak nagrzałem farelką do 18 stopni to przy pracy na 1 biegu 40% wychłodził mi strych do 10 stopni w 2 godziny ( a nieszczelności żadnych nie namierzyłem kamerą termowizyjną ) - po prostu jego obudowa pomimo owinięcia w folię ecorit chłodzi jak lodówka - jest zimna strasznie po stronie czerpni i wyrzutni

dla mnie wady na 1 rzut oka to :

- brak izolacji ŻADNEJ tylko blacha między komorą ciepłą a zimną wymiennika ( tam nawet jest miejsce na 3 cm styropianu mogli by włożyć )

- brak solidnego uszczelnienia na bypassie lub w innym miejscu bo się skrapla woda po stronie ciepłej wymiennika tam musi wiać wilgotne powietrze z zewnątrz gdzieś

- brak izolacji solidnej samego reku - bo frontowa ścianka która jest plastikowa ma solidne ocieplenie natomiast plecy i boki są z blachy nie wiem jak ocieplonej bo nie widać od środka ale się cholernie ochładzają

Edytowane przez leniwybudowniczy

ja zgłosiłem problem wykraplania 20 listopada czekam już 16 dni i tylko słyszę że mają w następnym tyg. przyjechać. do Warszawy - generalnie to mam podejrzenie jakiejś dużej nieszczelności między komorami ( pewno na bypassie ) i dlatego mi się woda wykrapla po złej stronie - do tego wskazania sterownika są kompletnie idiotyczne.

teraz mam w domu 18 stopni ( czyli powietrze wyciągane pod sufitem pewno cieplejsze jeszcze ) na zewnątrz kilka termometrów pokazuje - 3 rano a on pokazuje tak :

- usuwane 12 stopni

- nawiewane 7 stopni

- czerpnia 2 stopnie

- wyrzutnia 6 stopni

do tego na strychu wyziębia mi strasznie pomieszczenie - jak nagrzałem farelką do 18 stopni to przy pracy na 1 biegu 40% wychłodził mi strych do 10 stopni w 2 godziny ( a nieszczelności żadnych nie namierzyłem kamerą termowizyjną ) - po prostu jego obudowa pomimo owinięcia w folię ecorit chłodzi jak lodówka - jest zimna strasznie po stronie czerpni i wyrzutni

dla mnie wady na 1 rzut oka to :

- brak izolacji ŻADNEJ tylko blacha między komorą ciepłą a zimną wymiennika ( tam nawet jest miejsce na 3 cm styropianu mogli by włożyć )

- brak solidnego uszczelnienia na bypassie lub w innym miejscu bo się skrapla woda po stronie ciepłej wymiennika tam musi wiać wilgotne powietrze z zewnątrz gdzieś

- brak izolacji solidnej samego reku - bo frontowa ścianka która jest plastikowa ma solidne ocieplenie natomiast plecy i boki są z blachy nie wiem jak ocieplonej bo nie widać od środka ale się cholernie ochładzają

teraz jestem pewny że U mnie Będzie Thessla AirPack 400 :rolleyes:

teraz jestem pewny że U mnie Będzie Thessla AirPack 400 :rolleyes:

no też firma z krakowa ( pewno sąsiedzi frapola ) - a wymienniki jakie to ma w środku ? cena za to jaka - katalog pokazuje 6500 netto + sterownik 800 zł - to za ile można kupić w normalnych cenach ? jak z serwisem ?

na filmie wyglada to wszystko SUPER ;) i ta izolacja 5 cm między sekcjami ( podkreślana )

Ale z filmu wygląda że wymiennik dokładnie ten sam RECAIR 160 nawet schemat ten sam

Edytowane przez leniwybudowniczy

no też firma z krakowa ( pewno sąsiedzi frapola ) - a wymienniki jakie to ma w środku ? cena za to jaka - katalog pokazuje 6500 netto + sterownik 800 zł - to za ile można kupić w normalnych cenach ? jak z serwisem ?

na filmie wyglada to wszystko SUPER ;) i ta izolacja 5 cm między sekcjami ( podkreślana )

Ale z filmu wygląda że wymiennik dokładnie ten sam RECAIR 160 nawet schemat ten sam

tak wymiennik ten sam jak w Frapolu takie wymienniki stosuje wiele firm . Całkiem inaczej skonstruowana centrala schemat działania całkiem inny popatrz jak maję opisane króćce AirPack ma układ przeciwprądowy w układzie Tichelmanna i ma wyciąg i czerpnie po jednej stronie .podkreślona czyli morze mieć duże znaczenie .

Tak zgadza się ten sam wymiennik co w moim dreamie, recair ma bardzo fajny kalkulator do obliczania sprawności

http://www.recair.com/pl/recuperator_models.php

z tego co wiem to chyba jedne z lepszych wymienników obecnie dostępnych