Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie za bardzo chce mi się robić dziure w scianie i dachu , mam bardzo duże poddasze nieużytkowe ( dom parterowy ) i czy na to poddasze jak bym dał wyrzutnie ewentualnie w któryś komin wentylacyjny co Pan o tym sądzi ? dodam jeszcze że na etapie budowy zrobiłem gruntowy wymienik rura fi200 około 50mb i mam ją wystawiona w pomieszczeniu gospodarczym ,problem tylko z wyrzutnią .

Wyrzutnia jest na dachu, taka sama jak w wentylacji naturalnej. Do 50m gwc potrzeba minimum 500m3/h przy 200Pa.

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak będzie mniejszy reku 350-400m3/h co się będzie w tedy działo ? to GWC ma około 40-50mb teraz juz dokładnie nie pamiętam ale coś w tym przedziale ,moja kubatura domu to około 450m3.

Czyżby aeris powróciło do wymiennika RS160? results.jpg http://www.rekuperatory.pl/witamy?utm_expid=26387083-0.kr_fbISmS3azVCL9XCDvew.1Bo sprawność wymienników Paul 0_03c4563fb14156d29878c9a746ac3c64b1eb4cce.jpg pozostawiała wiele do życzenia. Widać też, że po półtora miesięcznej przerwie ruszył podgląd.

• 2 weeks później...
Oczywiście, ma Pan rację zastosowaliśmy już izolację w tym miejscu. W przyszłym tygodniu będzie montaż kolejnej serii Onyx Dream 400, zapraszam "forumowiczów" na oględziny i obiecuje fotoreportaż z wprowadzonych zmian.

Jeśli chodzi o sterownik, ma on wykorzystana pamięć procesora do ostatniego bajta - nic nie możemy dodać do tej wersji. W lutym będą dostępne sterowniki z nowym procesorem i większą ilością pamięci, wtedy wprowadzimy dodatkowe funkcje. Proszę o zgłaszanie co chcielibyście dodać do sterownika centrali Onyx Dream. Najlepsze pomysły nagrodzimy!

Myślę, że fajnie byłoby dołożyć funkcję "kominek" zwiększającą na określony czas ilość powietrza nawiewanego - przydatne przy rozpalaniu lub dokładaniu do kominka.

W dtr-ce Onyxa Dreama działania systemu zapobiegającego szronieniu opisane jest następująco:

"Pierwszym stopniem zabezpieczenia przeciwzamrożeniowego jest obniżenie prędkości obrotowej wentylatorów."

Czy to tylko nieprecyzyjne określenie, czy rzeczywiście zwalniają oba wentylatory a nie tak jak najczęściej ten od nawiewu?

Może Pan z Frapola mógłby się tu wypowiedzieć?

W dtr-ce Onyxa Dreama działania systemu zapobiegającego szronieniu opisane jest następująco:

"Pierwszym stopniem zabezpieczenia przeciwzamrożeniowego jest obniżenie prędkości obrotowej wentylatorów."

Czy to tylko nieprecyzyjne określenie, czy rzeczywiście zwalniają oba wentylatory a nie tak jak najczęściej ten od nawiewu?

Może Pan z Frapola mógłby się tu wypowiedzieć?

Spadają obroty tylko nawiewu (ma Pan rację nie powinno być liczby mnogiej) o 1% na 1 minutę . Grzałka włącza się gdy temperatura na wywiewie będzie poniżej +1.

Czy jeżeli kupię centralę wyprodukowaną przed poprawieniem izolacji przez Pańśtwa firmę można liczyć na na uzupełnienie izolacji w jak to Pan określił "newralgicznych miejscach" przez Państwa serwisantów?

Pytanie moje absolutnie nie wynika z przekory,po prostu mam możliwość w najbliższych dniach nabyć centralę Onyź Dream 400 (bez ulepszonej przez Państwa firmę izolacji) a chciałbym mieć pełnowartościową jednostkę z której będę zadowolony przez cały rok nie tylko latem ;).

Nie ukrywam że liczę na odpowiedź twierdzącą.:rolleyes:

Oczywiście jeżeli nie będzie Pan zadowolony z pracy naszej centrali wyślemy do Pana nasz serwis fabryczny.

Co oznacza symbol: czerwony prostokąt z krzyżykiem (w zasadzie czerwona koperta) przy wskazaniu temperatury na sterowniku Onyx Dream 400? Pojawiło mi się to w momencie, gdy chwilowo miałem rozszczelniony kanał wywiewny,
Co oznacza symbol: czerwony prostokąt z krzyżykiem (w zasadzie czerwona koperta) przy wskazaniu temperatury na sterowniku Onyx Dream 400? Pojawiło mi się to w momencie, gdy chwilowo miałem rozszczelniony kanał wywiewny,

Oznacza to, że temperatura powietrza jest poza zakresem pomiarowym.

Oczywiście jeżeli nie będzie Pan zadowolony z pracy naszej centrali wyślemy do Pana nasz serwis fabryczny.

A co z rekuperatorami, które sprzedaliście wcześniej?

Skoro były z wadą to rozumiem, że skontaktowaliśmy się z klientami, którzy je kupili i doprowadziliście do stanu prawidłowego (taki jaki powinien być)?

A co z rekuperatorami, które sprzedaliście wcześniej?

Skoro były z wadą to rozumiem, że skontaktowaliśmy się z klientami, którzy je kupili i doprowadziliście do stanu prawidłowego (taki jaki powinien być)?

Rozpatrujemy na bieżąco wszystkie uwagi użytkowników naszych central, jeśli wymagana jest interwencja serwisu wysyłamy wykwalifikowaną ekipę. Zastosowanie dodatkowej izolacji w centrali Onyx Dream 400 traktujemy jako ulepszenie konstrukcji.

To ja mogę powiedzieć że nie jestem zadowolony z pracy centrali. Potwierdzam wszystkie niedogodności opisane wcześniej. Dokładnie opisane u mnie w dzienniku. A w skrócie. U dołu centrali skrapla się woda i nie jest to jedna kropla czy dwie ale cala masa, na ściankach bocznych w mniejszym stopniu ale dalej. Temperatury pokazywane w poszczególnych komorach są zaniżone/zawyżone przez brak izolacji między stroną ciepłą a zimną. Po stronie ciepłej oczywiście zaczęła się skraplać woda, właśnie na ściance na której nie ma izolacji między komorami. A dzisiaj zamarzł mi wymiennik, co nie wiem jak się mogło stać skoro jest tam grzałka 500W. Co prawda w nocy było -17 ale nie po to kupuje się centralę wentylacyjną żeby chodziła tylko wtedy jak jest ciepło.

Jak się Pan do tego odniesie?

Nie chcę pisać w tym wątku, przedstawiłem swój nowy problem tutaj

Bardzo proszę przedstawiciela firmy Frapol o jakąś podpowiedź, co jest przyczyną drastycznego pogorszenia sprawności rekuperatora...

Nie chcę pisać w tym wątku, przedstawiłem swój nowy problem tutaj

Bardzo proszę przedstawiciela firmy Frapol o jakąś podpowiedź, co jest przyczyną drastycznego pogorszenia sprawności rekuperatora...

Źle izolowane kanały, powietrze wywiewane ma ponad 22 st, i sporo wody, jak jest schładzane w kanale do 11 to woda jest w kanałach.
To ja mogę powiedzieć że nie jestem zadowolony z pracy centrali. Potwierdzam wszystkie niedogodności opisane wcześniej. Dokładnie opisane u mnie w dzienniku. A w skrócie. U dołu centrali skrapla się woda i nie jest to jedna kropla czy dwie ale cala masa, na ściankach bocznych w mniejszym stopniu ale dalej. Temperatury pokazywane w poszczególnych komorach są zaniżone/zawyżone przez brak izolacji między stroną ciepłą a zimną. Po stronie ciepłej oczywiście zaczęła się skraplać woda, właśnie na ściance na której nie ma izolacji między komorami. A dzisiaj zamarzł mi wymiennik, co nie wiem jak się mogło stać skoro jest tam grzałka 500W. Co prawda w nocy było -17 ale nie po to kupuje się centralę wentylacyjną żeby chodziła tylko wtedy jak jest ciepło.

Jak się Pan do tego odniesie?

Jakie były temperatury na wyświetlaczu w momencie zamarznięcia wymiennika?

Jakie były temperatury na wyświetlaczu w momencie zamarznięcia wymiennika?

Nie wiem, nie obserwuję cały czas temperatur. Wieczorem patrzyłem, wszystko było w porządku. Wróciłem następnego dnia po pracy, wymiennik zmrożony, na całej centralce skrapla się woda. Ogólnie temperaturę z czerpni pokazuje około 5 stopni za wysoką, wywiew z pomieszczeń o około 2-3 stopni za nisko. Wezmę dzisiaj jeszcze zewnętrzny termometr i włożę do środka kanałów żeby zobaczyć czy to termometry w centralce oszukują czy to przez brak izolacji między stroną ciepłą a zimną centralki.

Montazysta poleca mi rekuperator aeroRec VX 400.

Mial ktos moze z takim uzadzeniem do czynienia?

Ewentualnie jakies inne propozycje do malego domu o powierzchni 71 m2 i kubaturze 190 m3.

Reku bedzie stal na nieogrzewanym strychu.

Montazysta poleca mi rekuperator aeroRec VX 400.

Mial ktos moze z takim uzadzeniem do czynienia?

Ewentualnie jakies inne propozycje do malego domu o powierzchni 71 m2 i kubaturze 190 m3.

Reku bedzie stal na nieogrzewanym strychu.

jakiś dziwny ten Twój instalator. Wg mnie za duża wydajnośc jak na taki metraż i kubaturę. Wystarczy Ci połowa tej wydajności czyli 200

Edytowane przez MatixL