Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Budując dom w standardzie pasywnym, można rzeczywiście zrezygnować z ogrzewania centralnego !! Można zastosować np. grzejniki konwektorowe, grzejniki na podczerwień, kable grzewcze itp. (te rozwiązania są tanie w zakupie) ! A przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło i tak zapłacimy za ogrzewanie kilkaset złotych rocznie. Proszę mi jednak wskazać firmy w Polsce, które kładą kable (rurki) na suficie... Ogrzewanie centralne nie nadaje się do żadnego budownictwa. Przy niecentralnym nawet w domach z lat 50 tych nie przekroczy się 30kWh/m2 . Ogrzewanie pośrednie, to jeden z głupszych wynalazków ludzkości, generujących ogromne straty i zużycie. Centralne ogrzewanie nawet nie uwzględnia rekuperacji, proszę sprawdzić, NAWET Z REKUPERATOREM ZUŻYCIE PRZEKRACZA 30kWh/m2 , czyli wstyd dla instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Ogrzewanie centralne nie nadaje się do żadnego budownictwa. Przy niecentralnym nawet w domach z lat 50 tych nie przekroczy się 30kWh/m2 . Ogrzewanie pośrednie, to jeden z głupszych wynalazków ludzkości, generujących ogromne straty i zużycie. Centralne ogrzewanie nawet nie uwzględnia rekuperacji, proszę sprawdzić, NAWET Z REKUPERATOREM ZUŻYCIE PRZEKRACZA 30kWh/m2 , czyli wstyd dla instalatora.Och! Rozkosz dla oczu! Misiu, jak ja cię lubię chłopie! Edytowane 3 Listopada 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dla przypomnienia. W innym wątku był rozłożony na czynniki Pana bilans A jednak Pan znowu swoje.... Kiladziesiąt tysięcy instalatorów to gamonie i nieuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dla przypomnienia. W innym wątku był rozłożony na czynniki Pana bilans A jednak Pan znowu swoje.... Kiladziesiąt tysięcy instalatorów to gamonie i nieuki Nie psuj zabawy, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Ty perm także się ucz !! Albo lepiej, przyjadę do Szczecina i będziemy się uczyć razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Ty perm także się ucz !! Albo lepiej, przyjadę do Szczecina i będziemy się uczyć razem Weźmiesz książki? Ja mam kilkadziesiąt tomów w piwnicy. Leżą i się chłodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dla przypomnienia. W innym wątku był rozłożony na czynniki Pana bilans A jednak Pan znowu swoje.... Kiladziesiąt tysięcy instalatorów to gamonie i nieuki Nie widziałem, by mnie coś rozłożyło. Pan nie myli instalatorów z ciepłownikami. Nie można napisać, że ktoś ma wiedzę o termodynamice jak: - zna sprawność 110 % -montuje grzejniki pod oknem -montuje termostaty w górnej części grzejnika -montuje grzejniki konwekcyjne czy drabinki w łazience -montuje ogrzewanie/chłodzenie bez WM z odzyskiem ciepła -przy pompie ciepłą łączy ogrzewanie domu z ogrzewaniem wody -przy pompie ciepła, rurki puszcza w wylewce nie w suficie Taką granicą przyzwoitości czyli samego dna wiedzy o systemach grzewczych to jest 30kWh/m2 - tyle zużywają na ogrzewanie stare domy z poprawnie wykonaną instalacją. A PAN JAKĄ PRZYJMUJE GRANICĘ DLA WIEDZY? Przy jakim zużyciu wg Pana instalator jest źle wykształcony, lub tępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Nie widziałem, by mnie coś rozłożyło. Pan chyba nic nie dostrzega i nie dopuszcza do swoich myśli co odbiega od Pana teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Weźmiesz książki? Ja mam kilkadziesiąt tomów w piwnicy. Leżą i się chłodzą. Nie jestem z Poznania (bez obrazy dla niektórych), więc jak już jadę się uczyć, to książki ZAWSZE biorę Edytowane 3 Listopada 2015 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 03.11.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Air 400 z ++ i wysyłką to 7500 a sky 6900 po co Pan podeje wyzsza cena sky 400 prose moje linki sky za 6200 z 23 % vat http://www.ecofanet.com.pl/onyx-sky-400-centrala-wentylacyjna-p-1976.html prosze o namiar gdzie idzie kupic air400 z panelem dotykowym za 7500 z vatem 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Pan chyba nic nie dostrzega i nie dopuszcza do swoich myśli co odbiega od Pana teorii. To Pan może określi, gdzie (ile kWh/m2 ) kończy się wiedza. Przecież to rzeczy wymierne. Może Pan ? Bo tak to dyskutujemy nie wiadomo o czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 To Pan może określi, gdzie (ile kWh/m2 ) kończy się wiedza. Przecież to rzeczy wymierne. Może Pan ? Bo tak to dyskutujemy nie wiadomo o czym. Sieje Pan TYLKO polemikę bez żadnych obliczeń !! Boi się Pan liczb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Sieje Pan TYLKO polemikę bez żadnych obliczeń !! Boi się Pan liczb? Zaczynałem w 1990 roku, nie było żadnych obliczeń. Nikt tego nie uczył. Obliczenia wprowadzono, dla ochrony rynku instalacyjnego, dla zwykłego oszukiwania inwestorów. W 1990 roku już robiliśmy, by ogrzewanie niecentralne było tańsze od gazowego a cena kWh =1m3 gazu. Gdyby, nie wymyślono oszukańczego liczenia, kto by dziś robił energochłonne centralne? Pytam KONKRETNIE. Jest dom 150 m2 - z katalogu. Do jakiego zużycia - 1500kWh - 2000kWh - 3000kWh - 4000kWh - 5000kWh - 6000kWh - 7000kWh - 8000kWh ... Pan uważa, że instalację wykonywał ktoś, kto się na tym zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 03.11.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 po co Pan podeje wyzsza cena sky 400 prose moje linki sky za 6200 z 23 % vat http://www.ecofanet.com.pl/onyx-sky-400-centrala-wentylacyjna-p-1976.html prosze o namiar gdzie idzie kupic air400 z panelem dotykowym za 7500 z vatem 23 Idzie, idzie popytaj instalatorów ze strony thesligreen to sprzedadzą Ci w dobrej cenie i jeszcze kalibrację dołożą gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.11.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Idzie, idzie popytaj instalatorów ze strony thesligreen to sprzedadzą Ci w dobrej cenie i jeszcze kalibrację dołożą gratis pytać zawsze warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 04.11.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Idzie, idzie popytaj instalatorów ze strony thesligreen to sprzedadzą Ci w dobrej cenie i jeszcze kalibrację dołożą gratis u instalatora normalne ze masz taniej bo na 8 % Vat tak samo możesz kupic inny reku Ale ciagle nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie j kupienia reku o 2600 zł droższego tym samym wydatku i sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 u instalatora normalne ze masz taniej bo na 8 % Vat tak samo możesz kupic inny reku Ale ciagle nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie j kupienia reku o 2600 zł droższego tym samym wydatku i sprawności 6200 a 7500 z VAT 23% to 1300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 30.11.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 ktoś może kupował Brink Excellent 400 niedawno ? Gdzie w najniższej cenie ze sterownikiem tygodniowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigtramp 17.02.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam wszystkich, po przeczytaniu ponad 200 stron wątku o rekuperatorach wyselekcjonowałem kilka urządzeń i proszę o poradę, które byłoby optymalne do mojego domu 220 m2, kubatura około 500 m3, 2 osoby plus pies i kot. Onyx Sky 400Bartosz Vena Compact 4JanGaz 500 E5Brink Excellent 400Air Pack 400Vjakie są Panów doświadczenia i typy. Ceny tych centralek są podobne (Bartosz ma promocję). Interesuje mnie rzeczywista jakość tych produktów, a nie marketingowy bełkot.Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigtramp 18.02.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Dodam jeszcze, że rekuperator będzie montowany w ogrzewanej kotłowni i nie przewiduję GWC. Mogę go podłączyć do pompy ciepła. Pozdrawiam Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts