Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Budując dom w standardzie pasywnym, można rzeczywiście zrezygnować z ogrzewania centralnego !!

Można zastosować np. grzejniki konwektorowe, grzejniki na podczerwień, kable grzewcze itp. (te rozwiązania są tanie w zakupie) ! A przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło i tak zapłacimy za ogrzewanie kilkaset złotych rocznie.

Proszę mi jednak wskazać firmy w Polsce, które kładą kable (rurki) na suficie...

Ogrzewanie centralne nie nadaje się do żadnego budownictwa. Przy niecentralnym nawet w domach z lat 50 tych nie przekroczy się 30kWh/m2 .

Ogrzewanie pośrednie, to jeden z głupszych wynalazków ludzkości, generujących ogromne straty i zużycie.

Centralne ogrzewanie nawet nie uwzględnia rekuperacji, proszę sprawdzić, NAWET Z REKUPERATOREM ZUŻYCIE PRZEKRACZA 30kWh/m2 , czyli wstyd dla instalatora.

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie centralne nie nadaje się do żadnego budownictwa. Przy niecentralnym nawet w domach z lat 50 tych nie przekroczy się 30kWh/m2 .

Ogrzewanie pośrednie, to jeden z głupszych wynalazków ludzkości, generujących ogromne straty i zużycie.

Centralne ogrzewanie nawet nie uwzględnia rekuperacji, proszę sprawdzić, NAWET Z REKUPERATOREM ZUŻYCIE PRZEKRACZA 30kWh/m2 , czyli wstyd dla instalatora.

Och! Rozkosz dla oczu! Misiu, jak ja cię lubię chłopie! Edytowane przez perm

Dla przypomnienia.

W innym wątku był rozłożony na czynniki Pana bilans :-)

A jednak Pan znowu swoje....

Kiladziesiąt tysięcy instalatorów to gamonie i nieuki :-)

Dla przypomnienia.

Nie psuj zabawy, proszę.
Ty perm także się ucz !!

Albo lepiej, przyjadę do Szczecina i będziemy się uczyć razem :-)

Weźmiesz książki? Ja mam kilkadziesiąt tomów w piwnicy. Leżą i się chłodzą.
Dla przypomnienia.

Nie widziałem, by mnie coś rozłożyło.

Pan nie myli instalatorów z ciepłownikami. Nie można napisać, że ktoś ma wiedzę o termodynamice jak:

- zna sprawność 110 %

-montuje grzejniki pod oknem

-montuje termostaty w górnej części grzejnika

-montuje grzejniki konwekcyjne czy drabinki w łazience

-montuje ogrzewanie/chłodzenie bez WM z odzyskiem ciepła

-przy pompie ciepłą łączy ogrzewanie domu z ogrzewaniem wody

-przy pompie ciepła, rurki puszcza w wylewce nie w suficie

Taką granicą przyzwoitości czyli samego dna wiedzy o systemach grzewczych to jest 30kWh/m2 - tyle zużywają na ogrzewanie stare domy z poprawnie wykonaną instalacją.

A PAN JAKĄ PRZYJMUJE GRANICĘ DLA WIEDZY? Przy jakim zużyciu wg Pana instalator jest źle wykształcony, lub tępy?

Weźmiesz książki? Ja mam kilkadziesiąt tomów w piwnicy. Leżą i się chłodzą.

Nie jestem z Poznania (bez obrazy dla niektórych), więc jak już jadę się uczyć, to książki ZAWSZE biorę :-)

Edytowane przez kerado28
Air 400 z ++ i wysyłką to 7500 a sky 6900

po co Pan podeje wyzsza cena sky 400 prose moje linki sky za 6200 z 23 % vat

http://www.ecofanet.com.pl/onyx-sky-400-centrala-wentylacyjna-p-1976.html

prosze o namiar gdzie idzie kupic air400 z panelem dotykowym za 7500 z vatem 23

Pan chyba nic nie dostrzega i nie dopuszcza do swoich myśli co odbiega od Pana teorii.

To Pan może określi, gdzie (ile kWh/m2 ) kończy się wiedza. Przecież to rzeczy wymierne. Może Pan ? Bo tak to dyskutujemy nie wiadomo o czym.

To Pan może określi, gdzie (ile kWh/m2 ) kończy się wiedza. Przecież to rzeczy wymierne. Może Pan ? Bo tak to dyskutujemy nie wiadomo o czym.

Sieje Pan TYLKO polemikę bez żadnych obliczeń !!

Boi się Pan liczb?

Sieje Pan TYLKO polemikę bez żadnych obliczeń !!

Boi się Pan liczb?

Zaczynałem w 1990 roku, nie było żadnych obliczeń. Nikt tego nie uczył. Obliczenia wprowadzono, dla ochrony rynku instalacyjnego, dla zwykłego oszukiwania inwestorów.

W 1990 roku już robiliśmy, by ogrzewanie niecentralne było tańsze od gazowego a cena kWh =1m3 gazu. Gdyby, nie wymyślono oszukańczego liczenia, kto by dziś robił energochłonne centralne?

Pytam KONKRETNIE.

Jest dom 150 m2 - z katalogu. Do jakiego zużycia

- 1500kWh

- 2000kWh

- 3000kWh

- 4000kWh

- 5000kWh

- 6000kWh

- 7000kWh

- 8000kWh

... Pan uważa, że instalację wykonywał ktoś, kto się na tym zna?

po co Pan podeje wyzsza cena sky 400 prose moje linki sky za 6200 z 23 % vat

http://www.ecofanet.com.pl/onyx-sky-400-centrala-wentylacyjna-p-1976.html

prosze o namiar gdzie idzie kupic air400 z panelem dotykowym za 7500 z vatem 23

Idzie, idzie :-)

popytaj instalatorów ze strony thesligreen to sprzedadzą Ci w dobrej cenie i jeszcze kalibrację dołożą gratis

popytaj instalatorów ze strony thesligreen to sprzedadzą Ci w dobrej cenie i jeszcze kalibrację dołożą gratis

pytać zawsze warto...

u instalatora normalne ze masz taniej bo na 8 % Vat tak samo możesz kupic inny reku

Ale ciagle nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie j kupienia reku o 2600 zł droższego tym samym wydatku i sprawności

u instalatora normalne ze masz taniej bo na 8 % Vat tak samo możesz kupic inny reku

Ale ciagle nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie j kupienia reku o 2600 zł droższego tym samym wydatku i sprawności

6200 a 7500 z VAT 23% to 1300zł

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich,

po przeczytaniu ponad 200 stron wątku o rekuperatorach wyselekcjonowałem kilka urządzeń i proszę o poradę, które byłoby optymalne do mojego domu 220 m2, kubatura około 500 m3, 2 osoby plus pies i kot.

Onyx Sky 400

Bartosz Vena Compact 4

JanGaz 500 E5

Brink Excellent 400

Air Pack 400V

jakie są Panów doświadczenia i typy. Ceny tych centralek są podobne (Bartosz ma promocję). Interesuje mnie rzeczywista jakość tych produktów, a nie marketingowy bełkot.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Zbyszek

Dodam jeszcze, że rekuperator będzie montowany w ogrzewanej kotłowni i nie przewiduję GWC. Mogę go podłączyć do pompy ciepła.

Pozdrawiam

Zbyszek