PliP 29.10.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jakość wykonania, materiały, kulturę pracy, automatykę i pobór prądu na małych biegach, można zobaczyć i porównać. Przez internet nie da się tego zrobić Dobre... tylko, że ilu sprzedawców lb wykonawców i pseudowykonawców ma takie wystawki? Większość to ma katalogi i na starcie rozmowy rabat 10% od katalogowej ceny producenta. Chciałbym np na żywo zobaczyć centralę Ventilusa gdzieś na północy Wielkopolski (Poznań, Piła) i porównać ją z innymi. Póki co nie namierzyłem jeszcze takiego sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.10.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 tylko cena 2 tys wyższa wiec nie ma co porównywać Uwierz że w perspektywie czasu ma to znaczenie. Czasem lepiej dopłacić za rzecz tego wartą. Teraz chłopaki pracują nad wersją ekonomiczną airpacków więc za niedługo frapol będzie miał jeszcze większą konkurencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.10.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 ...Teraz chłopaki pracują nad wersją ekonomiczną airpacków więc za niedługo frapol będzie miał jeszcze większą konkurencję. Ciekawe kiedy nowy airpack wejdzie do sprzedaży oraz co tak naprawdę będzie miał zmienione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dobre... tylko, że ilu sprzedawców lb wykonawców i pseudowykonawców ma takie wystawki? Większość to ma katalogi i na starcie rozmowy rabat 10% od katalogowej ceny producenta. Chciałbym np na żywo zobaczyć centralę Ventilusa gdzieś na północy Wielkopolski (Poznań, Piła) i porównać ją z innymi. Póki co nie namierzyłem jeszcze takiego sprzedawcy. Mam centrale od 1990 r. Można by muzeum otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.10.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Mam centrale od 1990 r. Można by muzeum otworzyć. Właśnie znalazłem twoją stronę i adres i.... że tez wcześniej na to nie wpadłem- jeździłem jakiś czas temu do ATM-u na nagrania- przez Wisłę to rzut beretem na Wał Miedzeszyński No cóż życie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 02.11.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Uwierz że w perspektywie czasu ma to znaczenie. Czasem lepiej dopłacić za rzecz tego wartą. Teraz chłopaki pracują nad wersją ekonomiczną airpacków więc za niedługo frapol będzie miał jeszcze większą konkurencję. idąc tym tropem można kupić coś jeszcze lepszego droższego ale to tylko rekuperator trochę blachy i 2 wentylatory i tak dla mnie ceny przez ostatnie 2 laty poszybowały mocno do góry . Powiedz mi gdzie zaoszczędze wydajać na tesle prawie 9 tys do np frapola za 6200 ja porostu wole to kase wydać no coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 idąc tym tropem można kupić coś jeszcze lepszego droższego ale to tylko rekuperator trochę blachy i 2 wentylatory i tak dla mnie ceny przez ostatnie 2 laty poszybowały mocno do góry . Powiedz mi gdzie zaoszczędze wydajać na tesle prawie 9 tys do np frapola za 6200 ja porostu wole to kase wydać no coś innego Rekuperację do wentylacji, wprowadzono po to, by obniżyć koszty budowy. By nie robić drogiego i generującego straty ogrzewania centralnego. Nawet stare domy po uszczelnieniu i wyrzuceniu gazu, oleju czy węgla zużywają do 30kWh/m2 W nowych domach, z rekuperacją hydrauliczne ogrzewanie to nieporozumienie. Zużycie mimo rekuperacji przekracza nawet 30kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 02.11.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Rekuperację do wentylacji, wprowadzono po to, by obniżyć koszty budowy. By nie robić drogiego i generującego straty ogrzewania centralnego. Nawet stare domy po uszczelnieniu i wyrzuceniu gazu, oleju czy węgla zużywają do 30kWh/m2 W nowych domach, z rekuperacją hydrauliczne ogrzewanie to nieporozumienie. Zużycie mimo rekuperacji przekracza nawet 30kWh/m2 Jak zwykle merytorycznie i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 02.11.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 W KÓLKO TO SAMO... co jakis cza ten sam bełkot. no ale widocznie TB izie w ilośc a nie jakośc postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 02.11.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Rekuperację do wentylacji, wprowadzono po to, by obniżyć koszty budowy. By nie robić drogiego i generującego straty ogrzewania centralnego. Nawet stare domy po uszczelnieniu i wyrzuceniu gazu, oleju czy węgla zużywają do 30kWh/m2 W nowych domach, z rekuperacją hydrauliczne ogrzewanie to nieporozumienie. Zużycie mimo rekuperacji przekracza nawet 30kWh/m2 czytałeś mój post przed odpowiedzią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.11.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 czytałeś mój post przed odpowiedzią ? Gdybyś nawet się zapytał czy będziesz prezydentem to odpowiedź i tak byś dostał taką samą. Liczy się tylko kopiuj - wklej i co kilka postów ta sama odpowiedź. a pytanie nie ma najmniejszego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.11.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 idąc tym tropem można kupić coś jeszcze lepszego droższego ale to tylko rekuperator trochę blachy i 2 wentylatory i tak dla mnie ceny przez ostatnie 2 laty poszybowały mocno do góry . Powiedz mi gdzie zaoszczędze wydajać na tesle prawie 9 tys do np frapola za 6200 ja porostu wole to kase wydać no coś innego Moment, 9 tys za jakiego airpacka? Pisałem też że zmieni się typoszereg central, wejdzie 150, 250 zostanie 300. Ma pojawić się wersja ekonomiczna więc te ceny staną się bardziej przystępne. Rozumiem również Twoje podejście do tematu. Są tacy co kupują i Lunę. Niektórzy wolą nieco dołożyć i mieć airpacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 W KÓLKO TO SAMO... co jakis cza ten sam bełkot. no ale widocznie TB izie w ilośc a nie jakośc postów Bo są jeszcze tacy, co robią centralne przy rekuperacji. Trzeba tłumaczyć, trzeba uczyć. Podobnie jak przy pompie ciepła, znalazł się jeszcze monter co założył gościowi rurki w podłodze zamiast w suficie. Monter nie wie dlaczego tak jest źle, a inwestor jak głupi jeszcze się cieszy. Naprawdę trzeba tłumaczyć i powtarzać, bo jeszcze komuś tak mogą zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 czytałeś mój post przed odpowiedzią ? Przecież odpowiedziałem. Jeżeli coś obniża koszt budowy, to jak można się pytać "kiedy się zwróci" ? Myśli Pan troszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Gdybyś nawet się zapytał czy będziesz prezydentem to odpowiedź i tak byś dostał taką samą. Liczy się tylko kopiuj - wklej i co kilka postów ta sama odpowiedź. a pytanie nie ma najmniejszego znaczenia. To Pan poczyta forum!!! Dalej są tacy, co rurki w podłodze zalewają i nawet się z tego cieszą? Uważa Pan, że nie należy uczyć? Że czas i technologia nie ma prawa tu zagościć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 To Pan poczyta forum!!! Dalej są tacy, co rurki w podłodze zalewają i nawet się z tego cieszą? Uważa Pan, że nie należy uczyć? Że czas i technologia nie ma prawa tu zagościć? Budując dom w standardzie pasywnym, można rzeczywiście zrezygnować z ogrzewania centralnego !! Można zastosować np. grzejniki konwektorowe, grzejniki na podczerwień, kable grzewcze itp. (te rozwiązania są tanie w zakupie) ! A przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło i tak zapłacimy za ogrzewanie kilkaset złotych rocznie. Proszę mi jednak wskazać firmy w Polsce, które kładą kable (rurki) na suficie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Bo są jeszcze tacy, co robią centralne przy rekuperacji. Trzeba tłumaczyć, trzeba uczyć. Podobnie jak przy pompie ciepła, znalazł się jeszcze monter co założył gościowi rurki w podłodze zamiast w suficie. Monter nie wie dlaczego tak jest źle, a inwestor jak głupi jeszcze się cieszy. Naprawdę trzeba tłumaczyć i powtarzać, bo jeszcze komuś tak mogą zrobić. A co ma wspólnego rekuperacja z centralnym ogrzewaniem? Wie Pan ile się oszczędza w Kwh rocznie posiadając rekuperację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Przecież odpowiedziałem. Jeżeli coś obniża koszt budowy, to jak można się pytać "kiedy się zwróci" ? Myśli Pan troszkę? Proszę pokazać kosztorys (jeśli Pan taki posiada), że obniża koszty budowy.. Co obniża koszty budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 03.11.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Moment, 9 tys za jakiego airpacka? Pisałem też że zmieni się typoszereg central, wejdzie 150, 250 zostanie 300. Ma pojawić się wersja ekonomiczna więc te ceny staną się bardziej przystępne. Rozumiem również Twoje podejście do tematu. Są tacy co kupują i Lunę. Niektórzy wolą nieco dołożyć i mieć airpacka. Liczymy AirPack 400 (panel kupujemy osobno) wydatek powietrza 400 sprawność do 92 % cena 7 957,49 zł + panel dotykowy 948,82 zł = 8906,31 zł OnyX Sky 400 z panelem dotykowym wydatek powietrza 400 sprawność do 95 % cena 6 242,25 zł Teraz powiedz mi kiedy mi się zwróci różnica 2664,06 zł przy rekuperatorach o tej samej sprawności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Liczymy AirPack 400 (panel kupujemy osobno) wydatek powietrza 400 sprawność do 92 % cena 7 957,49 zł + panel dotykowy 948,82 zł = 8906,31 zł OnyX Sky 400 z panelem dotykowym wydatek powietrza 400 sprawność do 95 % cena 6 242,25 zł Teraz powiedz mi kiedy mi się zwróci różnica 2664,06 zł przy rekuperatorach o tej samej sprawności ? Air 400 z ++ i wysyłką to 7500 a sky 6900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts